Szórakozás
Mozi
Filmklub
Zene
AXEtázis
Tévé
Könyv
Vendégszoba
DVD/VHS
Moziműsor
Tv-műsor
monotone
Galéria
Film kvízek
Horoszkóp
Képeslapküldés
Operátor logókÉpítészettől tárgykultúráig minden, ami szemnek ingere!


A rovat hírei


"Tarány Tomit megviselte, hogy kiejtett minket" - a Rocktenors az X-Faktorról

Két magyar hely vezeti a világ száz legjobb bárjának listáját

"Álmodtam is a Sírhant művek szereplőivel" - Marina Salas, A bárka szereplője

Ha nem a panel nyer: kísérleti lakótelep Óbudán

"Egyszer sem jutott eszembe a 25 millió" - Ádám, az Éden Hotel stratégája
Gyorskeresés

A klónok már itthon is támadnak
2002. május 14., kedd, 14:53|Utolsó módosítás: 2002. május 14., kedd, 15:38

A cikk betűmérete:kisebbnagyobb

A Baljós árnyak vegyes fogadtatása után George Lucas A klónok támadásával bebizonyította, hogy érdemes volt belefogni a világsikert aratott trilógia előzményeinek elkészítésébe. A második részben minden együtt van, ami egy tökéletes moziélményhez kell: mítosz, akció, szerelem és a gonosz csábítása.


A Lucas teremtette legenda legújabb fejezete, A klónok támadása tíz évvel a Baljós árnyak eseményei után játszódik. A Köztársaságban továbbra is a belviszály és a káosz az úr. Bolygók százait és nagy hatalmú szövetségeket összefogó szeparatista mozgalom jelenti a galaxis számára az újabb fenyegetést, amelyet félő, hogy már a jedik sem tudnak visszaverni. Ez az eddig még le nem leplezett, titkos és hatalmas erő által régóta tervezett támadás vezet a klónok háborújához - ami a Köztársaság bukásának kezdetét jelenti.

A fenyegető veszély elhárítása érdekében a hatalmát megszilárdítani kívánó Palpatine szenátor hozzájárul a Köztársaság Nagy Hadseregének létrehozásához, hogy az segíthessen az erejében megrendült maroknyi jedinek fenntartani a rendet. Ebben az aggasztó helyzetben találkoznak újra a jól ismert hősök, Obi-Wan Kenobi (Ewan McGregor), Padmé Amidala (Natalie Portman) és Anakin Skywalker (Hayden Christensen). Anakin - Obi-Wan tanítványaként - időközben jól kiképzett jedivé vált, míg Padmé, a Naboo egykori királynője, most tiszteletnek örvendő szenátor, akinek életét közvetlen veszély fenyegeti. Az Amidala elleni merényletkísérlet után a tanács Anakint rendeli mellé testőrnek. Az ifjú jedi mellett a tapasztalt Obi-Wanra is komoly feladat hárul, neki kell megtalálnia a merénylet kiagyalóját.

Az események ettől kezdve két szálon futnak. Obi-Wan nyomozása során rátalál Kaminora, ahol egy addig titokban tartott akció keretében klónhadsereget gyártanak a Köztársaság számára. A klónokhoz mintául Jango Fett (Temuera Morrison), a fejvadász szolgál, akiről gyorsan kiderül, hogy a sötét oldalon áll. Fett nyomait követve Obi-Wan végül eljut a szeparatisták vezéréhez, Dooku grófhoz (Christopher Lee), aki szövetségeseivel hatalmas robothadsereg létrehozásán dolgozik.

Időközben őrzött és őrzője között romantikus érzelmek gyúlnak a csodálatos szépségű Naboo bolygón, ám a felelőségteljes Amidala visszautasítja a szerelmes Anakin közeledését. A két fiatal idillikus pillanatai azonban nem tartanak sokáig, előbb Anakin édesanyjának (Pernilla August) megmentésére kell sietniük, majd a Dooku fogságába esett Obi-Wan nyomába erednek.

A végső leszámolásra egy hatalmas, szörnyekkel telezsúfolt anfiteátrumban kerül sor, ahol a csapdába esett Anakinra, Amidalára és Obi-Wanra a biztos halál várna, ha Mace Windu (Samuel L. Jackson)és jedi-serege nem tűnne fel a színen. Azonban gyorsan kiderül, hogy még a hatalmas tekintélynek örvendő jedik ereje sem veheti fel a küzdelmet Dooku robothadseregével, és a hősök csak Yodában (Frank Oz) és a sokáig titokban tartott klónhadseregben bízhatnak.

A Klónok támadásának legnagyobb erénye a remek forgatókönyvben rejlik, amelynek köszönhetően a nézők jóval kimunkáltabb karakterekkel találkozhatnak, mint a Baljós árnyakban. A legösszetettebb személyiséggel a fiatal Skywalker rendelkezik. A mestere tanításait már csak teherként megélő Anakinban már folyamatosan felfedezhetőek azok a negatív tulajdonságok, amelyek majd a sötét oldalra taszítják.

Anakin bonyolult figuráját kitűnően kelti életre a fiatal Hayden Christensen. "Haydenben van valami csodálatos ártatlanság és finomság, de a szeme szúrós, pillantása pedig éles tud lenni" - mondja Rick McCallum, a film producere.

A klónok támadása a forgatókönyv mellett látványvilágában is felülmúlja az első epizódot. Az új Lucas-mozi az első nagyjátékfilm, amely digitális videókamerával készült, videoszalagra és nem filmre. A digitális technika különben is kulcsszerepet játszik a film egzotikus és egymástól annyira különböző helyszíneinek megteremtésében. A legcsodálatosabb, a már-már a giccsbe hajló látványt ismét a Naboo bolygó természeti szépsége szolgáltatja, amely fantasztikus hátterül szolgál Anakin és Amidala szerelméhez. Az új részben az első epizódból már jól ismert hatalmas világváros, Corruscant eddig ismeretlen arcát is megmutatja. A klónok támadásában bepillanthatunk a metropolisz mindennapjaiba, az utcák, sikátorok és kocsmák világába, és életközelben láthatjuk Lucas futurisztikus világát, amely az új mozinak köszönhetően ismét régi fényében ragyog.

Korábban:
Terjednek a neten a Star Wars II. kalózváltozatai

Ajánlat:
Star Wars hivatalos honlap
A klónok támadásának hivatalos honlapja

Nézze otthon a karosszékből!
Baljós árnyak - DVD


[origo]Küldje tovább ismerősének!

Írjon nekünk! Médiaajánlat Impresszum

Az [origo] kiadója az Axelero Rt. © Minden jog fenntartva AdatvédelemFórum

zsofleshy és Gunner chattopicja
Látta már valaki a moziban?
Camera Obscura Filmklub
Háborús filmek
Fáj? Cserélő topik


Arnold Schwarzenegger

moziműsorok

Indiana Jones

Angelina Jolie

filmes magazinok

Laurence Fishburne

mozik

filmek

filmszemlék

dvd- és videovásárlás