Szórakozás
Mozi
Filmklub
Zene
AXEtázis
Tévé
Könyv
Vendégszoba
DVD/VHS
Moziműsor
Tv-műsor
monotone
Galéria
Film kvízek
Horoszkóp
Képeslapküldés
Operátor logókÉpítészettől tárgykultúráig minden, ami szemnek ingere!


A rovat hírei


"Tarány Tomit megviselte, hogy kiejtett minket" - a Rocktenors az X-Faktorról

Két magyar hely vezeti a világ száz legjobb bárjának listáját

"Álmodtam is a Sírhant művek szereplőivel" - Marina Salas, A bárka szereplője

Ha nem a panel nyer: kísérleti lakótelep Óbudán

"Egyszer sem jutott eszembe a 25 millió" - Ádám, az Éden Hotel stratégája
Gyorskeresés

Sam Mendes szorongásai
2002. szeptember 11., szerda, 10:44|Utolsó módosítás: 2002. szeptember 11., szerda, 10:47

A cikk betűmérete:kisebbnagyobb

Sam Mendes rendező nehéz napokat él át, mióta befejezte legújabb filmjét, a Road To Perdition-t. Első filmes sikere, az Amerikai szépség Oscar-díja ugyanis még mindig azt juttatja eszébe, hogy most már elvárásoknak kell megfelelnie. Az amerikai közönség ünnepelte, az angol még nem látta, a velencei pedig  kifütyülte a nagy sztárokat felvonultató új művet.


Sam Mendes évekig volt Nagy-Britannia egyik legsikeresebb színházi rendezője. Egyik darabot rendezte a másik után London legnevesebb színházaiban, a britek leghíresebb színészeivel. Akkoriban még nem félt attól, hogy az egyik előadás sikerét a következővel nem tudja felülmúlni. 1999-ben nagy lehetőséget kapott: Steven Spielberg kereste fel, hogy rendezzen a stúdiójában filmet. Ezzel aztán egy csapásra megváltozott az élete.


Ajánlat


A Road To Perdition hivatalos honlapja

Az Amerikai szépség szinte minden közönségrétegnek tetszett: az európaiaknak azért, mert az ő szemükkel láttatta az amerikai társadalmat; a tengerentúlon pedig azért, mert a rájuk mért kritika szórakoztatóan volt becsomagolva. A film számtalan díjat nyert, köztük 5 Oscar-díjat. Amikor az egész filmvilág őt ünnepelte, Sam Mendes fejében megszülettek az első félelmek. Ma így emlékszik erre a periódusra: "Két nagyon rázós pont volt eddig a karrierem során. Mikor az Amerikai szépség-et forgatni kezdtem, tudtam, hogy ha ezt elszúrom, vége a karrieremnek. A második rossz érzésem akkor támadt, amikor megnyertem az akadémia díját. Ettől teljesen lebénultam. Csak arra tudtam gondolni, hogy mit fogok csinálni ezután?"

Nem telt el sok idő, és dolgozni kezdett a Road To Perdition  előkészítésén, amelyben szintén Spielberget tudhatta maga mögött. Ő intézte el, hogy a főszerepet elvállalja Tom Hanks, majd azt is, hogy Paul Newman játssza a másik fontos szerepet. A filmhez - érthetően - mindenki nagy reményeket fűzött. Sam Mendest azonban ez egyáltalán nem inspirálta, hanem inkább nyomasztotta.


Fórum


Szerintetek melyik a világ legjobb tíz filmje?

Mint kiderült, nem sok oka volt erre: a Road to Perdition páratlan sikert aratott az Egyesült Államokban. A közönség pillanatok alatt kasszasikert csinált belőle, a kritika pedig Orson Welles Aranypolgár-ához hasonlította. Ahhoz a remekműhöz, amit minden szavazáson megválasztanak a filmművészet legjobb alkotásának. Sam Mendes azonban addig nem nyugodt, míg saját hazájában nem arat sikert. Márpedig az európai közönség vélhetően sokkal kényesebb. A velencei filmfesztiválon például kifütyülték a filmet.

A Road To Perdition-t szeptember 20-án mutatják be Nagy-Britanniában. Bár nem sok az esélye, de ha a közönség előtt csúfos kudarcot vallana, Sam Mendesnek akkor is van hová menekülnie. Amerikában, különösen Los Angelesben sokan ölelnék a keblükre. Ő azonban azt állítja, hogy erre a lépésre soha nem kerülhet sor. Nemcsak barátnője, Kate Winslet és angliai kapcsolatai tartják vissza, de van egy nyomósabb oka is: még nagy tervei vannak az életben. "Nincs szándékomban Hollywoodba költözni. Azt a helyet arra tervezték, hogy öngyilkos legyen az ember, ez pedig nem az én stílusom."

Korábban:
Kifütyülték Tom Hanks és Sam Mendes filmjét
Brit szívtiprók Hollywoodban

[origo]Küldje tovább ismerősének!

Írjon nekünk! Médiaajánlat Impresszum

Az [origo] kiadója az Axelero Rt. © Minden jog fenntartva AdatvédelemFórum

zsofleshy és Gunner chattopicja
Látta már valaki a moziban?
Camera Obscura Filmklub
Háborús filmek
Fáj? Cserélő topik


Arnold Schwarzenegger

moziműsorok

Indiana Jones

Angelina Jolie

filmes magazinok

Laurence Fishburne

mozik

filmek

filmszemlék

dvd- és videovásárlás