Szórakozás
Mozi
Filmklub
Zene
AXEtázis
Tévé
Könyv
Vendégszoba
DVD/VHS
Moziműsor
Tv-műsor
monotone
Galéria
Film kvízek
Horoszkóp
Képeslapküldés
Operátor logókÉpítészettől tárgykultúráig minden, ami szemnek ingere!


A rovat hírei


"Tarány Tomit megviselte, hogy kiejtett minket" - a Rocktenors az X-Faktorról

Két magyar hely vezeti a világ száz legjobb bárjának listáját

"Álmodtam is a Sírhant művek szereplőivel" - Marina Salas, A bárka szereplője

Ha nem a panel nyer: kísérleti lakótelep Óbudán

"Egyszer sem jutott eszembe a 25 millió" - Ádám, az Éden Hotel stratégája
Gyorskeresés

Az Egy fiúról a mozikban
2002. szeptember 18., szerda, 15:04|Utolsó módosítás: 2002. szeptember 18., szerda, 15:36

A cikk betűmérete:kisebbnagyobb

Szeptember 26-án mutatják be Magyarországon az Egy fiúról című angol-amerikai koprodukciót, Hugh Grant főszereplésével. A forgatókönyvet Nick Hornby regényéből írták, akinek a Pop, csajok, satöbbi és a Fociláz című művéből már sikeres filmek készültek. Az Egy fiúról rendezését az Amerikai pitéből ismert Weitz fivérek vállalták, akik keserédes komédiaként definiálták legújabb munkájukat.


Forrás: MTIWill Freeman (Hugh Grant) egy 38 éves menő londoni fickó. Gazdag, nőtlen, gyermektelen, és egész nap semmi más dolga, mint hogy laza legyen, kerülje a felelősséget és csajozzon. Egy egyedülálló anyával kialakított futó viszonya után rájön, hogy a nők felhajtására remek terep a magányos szülők klubja. Kitalál magának egy kisgyereket, és azon túl a róla szóló mesékkel hódítgat. Egy nap azonban belecsöppen az életébe Marcus, egy 12 éves srác, akinek zűrjei vannak otthon és az iskolában. A kisfiú ráakaszkodik, pedig Will épp akkor találja meg az "igazit" egy fiatal lány személyében (Rachel Weisz).

Erről szól röviden az a történet, amelyet az angolok egyik kedvenc szerzője, Nick Hornby vetett papírra, és amely könyv formájában 1998-ban jelent meg. Az azonban már a korábban eldőlt, hogy film is születik belőle. Mielőtt a regény a boltokba került volna, a Robert De Niro nevével fémjelzett Tribeca Productions lecsapott a sztorira, és azonnal megvásárolta a jogokat. Jane Rosenthal, De Niro partnere így nyilatkozott a gyors döntés okáról: "Nick Hornbynak egyedülálló a hangja. Ez a regény természetes módon filmre kívánkozik. Nem sok szerző ír úgy, hogy elképzeléseit ilyen könnyű filmre adaptálni."


Ajánlat


Az Egy fiúról hivatalos honlapja

A produkció szinte minden résztvevője hasonlóan került a film közelébe: kiharcolták a részvételt. A hamisítatlanul angol történetet feltétlenül Londonban szerették volna forgatni, ezért szükség volt egy angol filmes cég partneri közreműködésére. Így lett a mozi másik gyártója a londoni Working Title Films, amelynek egyik korábbi munkája éppen a Pop, csajok, satöbbi volt. Hugh Grantet ők hozták a produkcióba, hiszen több filmet is forgattak már vele. A színész pedig különösen örült a szerepnek, mert úgy érezte, hogy általa kitágíthatja azt a skatulyát, amelybe évekkel ezelőtt belekerült.

Már csak a rendező kiléte volt kérdéses, de az sem sokáig. A Weitz fivérek (Paul és Chris) régóta vártak egy olyan forgatókönyvre, amellyel továbbléphetnek a tinikomédia-alkotásokon, hiszen az Amerikai pite  sikere óta nem volt alkalmuk felnőtt-történetben kibontakozni. Ők maguk keresték fel a producereket, már egy átdolgozott forgatókönyvvel. "Úgy köröztünk a projekt körül évekig, mint a keselyűk, de végül is megérte" - nyilatkozta Chris Weitz. Jane Rosenthal producert pedig meggyőzte a fivérek lelkesedése: "Rajongtak a történetért, és ez a szenvedélyesség rendkívül sokatmondó. Annak ellenére, hogy másfajta munkájukról ismertek, ha közelebbről megismered őket, megérted, hogy ez a történet közelebb áll hozzájuk, mint bármi, amit eddig csináltak."


Ajánlat


Nick Hornby: Beszélgetés az angyallal
Nick Hornby: Egy fiúról
Nick Hornby: Fociláz
Nick Hornby: Hogy legyünk jók?

Nick Hornby meséje azonban korántsem csak a Weitz fivérekhez áll közel, hanem szinte minden emberhez. A könyv Angliában egymillió példányban kelt el, és több mint húsz nyelvre fordították le. A Bridget Jones naplójatípusú regényekhez hasonlóan jórészt annak köszönheti népszerűségét, hogy az olvasók egyfajta igazolást és támogatást találnak benne: nemcsak ők olyan csetlő-botló lények, különösen ha a párkapcsolatokról van szó. Ezúttal a férfiak kerülnek a középpontba, és kiderül, hogy ők is ugyanúgy eltolják a dolgokat, mint a nők, és ugyanolyan meggyötörtek, ijedtek és sebezhetőek, ha a szerelemről van szó.

Paul Weitz szerint: "A film lényege a vígjáték és az érzelmek keveréke. Nagyon mulatságosak, ugyanakkor megragadóak is ezek a témák a magányról, a családról, a szerelemről."

Hugh Grant - éppen a Bridget Jones naplójá-ban alakított szerephez hasonlóan - egyáltalán nem azt a szorongásos, dadogós figurát hozza, aki korábban szinte minden filmjében alakított. Barátai szerint egyébként is a Bridget Jones-ból ismert Daniel áll a személyiségéhez közel. Csöppent sem gátlásos, ha csajozáról van szó, menekül a felelősségtől és a sármjával bárkit behálóz. Ugyanakkor a színész mostanában egyre-másra nyilatkozik arról, mennyire elege van a felszínes életmódjából. Jellemző lett rá az angolok sajátos spleenje - többször fontolgatta már, hogy felhagy a filmezéssel, és inkább családot alapít. Ehhez azonban még nem találta meg az ideális társat.

A sztár két remek angol színésznőt kapott partnerül a filmben: Toni Colette-et, aki a Muriel esküvője című filmmel vált ismertté, de láthattuk a Hatodik érzék című thrillerben is; valamint a magyar származású Rachel Weiszt, aki pedig többek között a Múmia 1-2-ben és a Napfény íze című Szabó-filmben szerepelt. A címszereplő kisfiút pedig a 12 éves Nicholas Hoult játssza, aki a forgatás alatt olyan jó barátságba keveredett Granttel, hogy még abba is beleszólhatott, a sztár milyen autót vegyen.    

Az Egy fiúról című szomorkás vígjáték szeptember 26-ától látható a magyar mozikban.

Korábban:
Hugh Grantet lepapázták egy partin
Betörtek Liz Hurley cégéhez
Brit szívtiprók Hollywoodban
Hugh Grant az Amerikai pite 3.-ban
Hugh Grant nem folytatná a Bridget Jonest

[origo]Küldje tovább ismerősének!

Írjon nekünk! Médiaajánlat Impresszum

Az [origo] kiadója az Axelero Rt. © Minden jog fenntartva AdatvédelemFórum

zsofleshy és Gunner chattopicja
Látta már valaki a moziban?
Camera Obscura Filmklub
Háborús filmek
Fáj? Cserélő topik


Arnold Schwarzenegger

moziműsorok

Indiana Jones

Angelina Jolie

filmes magazinok

Laurence Fishburne

mozik

filmek

filmszemlék

dvd- és videovásárlás