Szórakozás
Mozi
Filmklub
Zene
AXEtázis
Tévé
Könyv
Vendégszoba
DVD/VHS
Moziműsor
Tv-műsor
monotone
Galéria
Film kvízek
Horoszkóp
Képeslapküldés
Operátor logókÉpítészettől tárgykultúráig minden, ami szemnek ingere!


A rovat hírei


"Tarány Tomit megviselte, hogy kiejtett minket" - a Rocktenors az X-Faktorról

Két magyar hely vezeti a világ száz legjobb bárjának listáját

"Álmodtam is a Sírhant művek szereplőivel" - Marina Salas, A bárka szereplője

Ha nem a panel nyer: kísérleti lakótelep Óbudán

"Egyszer sem jutott eszembe a 25 millió" - Ádám, az Éden Hotel stratégája
Gyorskeresés

The Grey Zone - A Sonderkommando története
2002. október 22., kedd, 16:41|Utolsó módosítás: 2002. október 22., kedd, 17:35

A cikk betűmérete:kisebbnagyobb

Dr. Mengele boncolóorvosa voltam - ez a címe Dr. Nyiszli Miklós 1946-ban írt emlékiratainak, melyből most film készült Hollywoodban. Tim Blake Nelson rendező először színművet, majd forgatókönyvet írt a történetből, mely az Auschwitzba deportált magyar zsidóknak arról a csoportjáról szól, akik "Sonderkommando" néven a gázkamrákban segédkeztek társaik kiírtásában.


"Szívet tépő mozi. Soha korábban nem láttam filmet, amelyben a láger-halál horrorja ennyire tényszerűen lett volna bemutatva, miközben a dramaturgia mellőz mindenfajta érzelgősséget. Rideg és brutális a The Grey Zone kamerája" - írta Liz Smith kritikus, miután megnézte Tim Blake Nelson legújabb filmjét. A The Grey Zone azonban nemcsak őt sokkolta, hanem szinte mindenkit, aki látta.

Az október 18-án bemutatott film cselekménye igaz történeten alapszik. Azokról a - főként magyar - zsidókról szól, akik az Auschwitz-Birkenauban működő koncentrációs táborban dolgoztak, és részt vettek társaik kiírtásában. A "Sonderkommando" tagjai (így nevezték őket a nácik) terelték be a zsidókat a gázkamrákba azt hazudva, hogy fürödni mennek, ők távolították el a holttesteket, és ők segédkeztek az elhamvasztásukban. Mindezt azért tették, hogy saját életüket pár hónappal meghosszabítsák, ha azt nem is remélhették, hogy a haláltól megmenekülhetnek.

Történetüket Dr. Nyiszli Miklós írta meg, aki szintén megalkudott a német fogvatartókkal: ő a hírhedt náci orvos, dr. Mengele asszisztense lett, és annak a zsidókon végzett kegyetlen kísérleteiben segédkezett. Így menekülhetett csak meg, hogy aztán 1946-ban Nagyváradon írt emlékirataiban, a Dr. Mengele boncolóorvosa voltam az auschwitzi krematóriumban  című könyvében vezekeljen.

A haláltáborokat sokan csak úgy élhették túl, ha a gyilkos gépezet részeivé váltak, ám voltak köztük olyanok, akik később nem tudtak megbirkózni a lelkiismeret-furdalással. Ma már senki sem ítélkezhet felettük, hiszen olyan iszonyú dilemma elé kerültek, melyet csak egy ennyire szélsőséges helyzet kínálhatott fel nekik. Tim Blake Nelsonra katartikus élményként hatott dr. Nyiszli Miklós könyve, melyet 1993-ban adtak ki Amerikában. (Angol címe: Auschwitz: A Doctor's Eyewitness Account)


Ajánlat


A The Grey Zone hivatalos honlapja

Előbb színdarabot írt belőle, majd forgatókönyvet, és 2000-ben hozzáfogott, hogy leforgassa belőle a filmet. Dr. Nyiszli figuráját Allan Cordunerre bízta, mellette pedig Harvey Keitel, David Arquette, Mira Sorvino és Daniel Benzali játsszák a főbb szerepeket. A film cselekményét a Sonderkommando 12-es csoportjának egy akciója szolgáltatja. Miután az önkéntesek egy részét a nácik kivégzik, ők is egyre fenyegetőbbnek érzik saját haláluk közeledtét. Elhatározzák, hogy felkelést szerveznek, ehhez azonban fegyverekre van szükségük. Ráveszik a közeli női részleg tagjait, hogy lopjanak puskaport a fegyvergyárból, ahol dolgoztatják őket.

Egy váratlan eset robbantja ki végül a felkelést: egy 13 éves kislány - csodával határos módon - túléli az elgázosítást. A Sonderkommando tagjai megtalálják, és megpróbálják elrejteni, noha arra reményük sem lehet, hogy tartósan elbújtathatják. Megkísérlik hát a lehetetlent: elfoglalni és lerombolni a krematóriumokat. A lázadásra 1944. október 7-én került sor. A nácik hamar leverték, és a felkelőket még aznap kivégezték.

Forrás: MTIA The Grey Zone forgatása 6 hétig tartott 2000 júniusában, Bulgária fővárosában. A színészekre különösen nagy terhet rótt a feladat, amit különbözőképpen próbáltak elviselni. Voltak, akik azzal próbálták enyhíteni a feszültséget, hogy a felvételeken kívül szinte gyermeki módon hülyéskedtek. "Amint a kamera kikapcsolt, megpróbáltunk elvonatkoztatni attól, hogy minek a felidézésén dolgozunk éppen - nyilatkozta Mira Sorvino. - És amint újrakezdtük, ismét a pokolba zuhantunk vissza."

Harvey Keitel azonban - aki egy náci tisztet alakított - nem szívesen viccelődött kollégáival a forgatás szüneteiben. Bár egy szállodában laktak, igyekezett jó messzire elkerülni őket. Ráadásul ebben az időben forgatott még egy, a II. világháborúban játszódó filmet: Szabó István Szembesítés című alkotását. A The Grey Zone munkálataiból executive producerként is kivette a részét.

Volt olyan kritika, amely szóvá tette a színészek feltűnően egészséges és - a foglyokhoz képest - jóllakott külsejét, abban azonban szinte mindnyájan egyetértettek, hogy egytől egyig lenyűgöző alakítást nyújtottak. David Arquette játéka különösen meglepte őket, ami annak is köszönhető, hogy a Sikoly című horror után nem néztek ki belőle igazán elmélyült jellemábrázóló képességet.

A rendező, Tim Blake Nelson eddig független filmesként volt ismert, most azonban az amerikai szakma "elit" csoportja is befogadta. A The Grey Zone a torontói filmfesztiválon került először vászonra, majd San Sebástian, Haifa és New Orleans filmes seregszemléje következett. A hivatalos premiert október 18-án tartották, de október 25-éig csak New York és Los Angeles közönsége láthatja. Amerika többi részén és Európában csak ezután kerül sor a bemutatására.  

                                                                                                 Gy. D.

Korábban:
Spielberg dokumentumfilmje Berlinben magyar zsidókról
Bezárták az auschwitzi koncentrációs tábor melletti diszkót
Kertész Imre kapta az irodalmi Nobel-díjat
Szabó István a megalkuvással szembesít
Mira Sorvino gyereket akar

[origo]Küldje tovább ismerősének!

Írjon nekünk! Médiaajánlat Impresszum

Az [origo] kiadója az Axelero Rt. © Minden jog fenntartva AdatvédelemFórum

zsofleshy és Gunner chattopicja
Látta már valaki a moziban?
Camera Obscura Filmklub
Háborús filmek
Fáj? Cserélő topik


Arnold Schwarzenegger

moziműsorok

Indiana Jones

Angelina Jolie

filmes magazinok

Laurence Fishburne

mozik

filmek

filmszemlék

dvd- és videovásárlás