Szórakozás
Mozi
Filmklub
Zene
AXEtázis
Tévé
Könyv
Vendégszoba
DVD/VHS
Moziműsor
Tv-műsor
monotone
Galéria
Film kvízek
Horoszkóp
Képeslapküldés
Operátor logókÉpítészettől tárgykultúráig minden, ami szemnek ingere!


A rovat hírei


"Tarány Tomit megviselte, hogy kiejtett minket" - a Rocktenors az X-Faktorról

Két magyar hely vezeti a világ száz legjobb bárjának listáját

"Álmodtam is a Sírhant művek szereplőivel" - Marina Salas, A bárka szereplője

Ha nem a panel nyer: kísérleti lakótelep Óbudán

"Egyszer sem jutott eszembe a 25 millió" - Ádám, az Éden Hotel stratégája
Gyorskeresés

Nem meglepetés az Oscar-jelöltek listája
2003. február 11., kedd, 16:23|Utolsó módosítás: 2003. február 13., csütörtök, 17:10

A cikk betűmérete:kisebbnagyobb

Los Angeles-i idő szerint hajnali fél hatkor nyilvánosságra hozták a 2003-as Oscar-jelöltek listáját, mely a várakozásoknak megfelelő képet mutat. A Chicago című filmmusical kapta a legtöbb jelölést: összesen 13 kategóriában. Martin Scorsese Gangs of New York című filmeposzát 10, Stephen Daldry Az órák című alkotását 9, Roman Polanski A zongorista című holokauszt-drámáját 7 és A Gyűrűk Ura: A két torony című epizódját szintén 7 kategóriában terjesztették fel a díjra. 


Az Amerikai Filmakadémia tagsága - mely az Oscar-díjakról szavaz - nagyjából ugyanazokat a produkciókat tartja érdemesnek az elismerésre, melyeket az Oscar-ceremóniát megelőző amerikai díjkiosztók - ez derül ki a jelöltek listájából. A Golden Globe, az Amerikai Rendezők Szövetsége és az Amerikai Színészek Szövetsége már hetekkel ezelőtt beharangozta, hogy 2002-ben mely filmek nevezhetők legjobbnak és kik azok az alkotók, akik 2002-ben kimagasló teljesítményt nyújtottak.

Forrás: MTI

Catherine Zeta-Jones a Chicagóban

Nem meglepetés tehát, hogy a Chicago című filmmusical 13 Oscar-jelölést kapott, köztük a legfontosabb kategóriákban, így a legjobb film, legjobb rendező (Rob Marshall), legjobb női főszereplő (Renée Zellweger), legjobb női mellékszereplő (Catherine Zeta-Jones és Queen Latifah), legjobb férfi mellékszereplő (John C. Reilly), legjobb operatőri munka (Dion Beebe), legjobb vágás (Martin Walsh), legjobb adaptált forgatókönyv (Bill Condon), legjobb díszlet (John Myhre), legjobb jelmez (Colin Atwood) és legjobb betétdal (I Move On) kategóriájában. Richard Gere azonban - aki Billy Flynn szerepéért egy hónappal ezelőtt Golden Globe-díjat kapott - ezúttal kiszorult a versenyből. Queen Latifah jelölése viszont meglepetésnek számít, mert a zene világából érkező szereplőknek csak ritkán ismerik el színészi teljesítményét. (A Chicagó-t Magyarországon március 13-án mutatják be.)

Martin Scorsese Gangs Of New York című filmeposzának 10 jelölése ugyancsak nem érheti váratlanul a filmrajongókat. A kategóriák többségében a Chicago legnagyobb riválisának tekinthető, kivéve a legjobb férfi főszereplő díjáért folyó harcban, melyben a Chicago nem vesz részt, a Gangs Of New York részéről Daniel Day-Lewis azonban igen. (A különc brit színész ezzel a szereppel tért vissza 5 év szünet után a vászonra. Számára azonban az Oscar-jelölés már nem újdonság: 1990-ben már átvehette a szobrot A bal lábam című filmért, és 1994-ben is jelölték Az apám nevében című filmben nyújtott alakításáért.) Martin Scorseset ezzel a munkájával ötödször jelölik a legjobb rendező díjára, és talán ezúttal meg is kapja. (Erre ugyanis még nem volt példa.)

Forrás: Hölgyfórum

Nicole Kidman Az órákban

Stephen Daldry Az órák című filmje - a Chicagó-hoz hasonlóan - szintén többszörös díjazottja a Golden Globe-nak, az Oscar-gálán pedig 9 kategóriában száll harcba. Ezek közül kiemelkedő jelentőséggel bír Nicole Kidman jelölése a legjobb női főszereplő kategóriájában (Virginia Woolf írónő megformálásáért), Ed Harris jelölése legjobb férfi mellékszereplőként és Julianne Moore jelölése legjobb női mellékszereplőként. (A színésznő mellesleg a legjobb női főszereplő kategóriájában is indul a Far From Heaven című filmdrámában nyújtott alakításáért, tehát riválisa lesz Kidmannek.) De Az órák is versenybe száll a legjobb film, legjobb rendezés, legjobb vágás, legjobb adaptált forgatókönyv és legjobb filmzene kategóriájában. (Az órák hazai premierjére március 6-án kerül sor.)

7 jelölést kapott A Gyűrűk Ura: A két torony című epizódja; valamint Roman Polanski A zongorista című műve. Utóbbi sikere ugyan vitathatatlannak látszott, az akadémiai elismerés azonban kétséges volt, mivel a rendezőt egy gyermekmegrontási ügy miatt kitiltották Amerikából. Polanski teljesítményét azonban nem lehetett figyelmen kívül hagyni, így most esélyes a legjobb rendező díjára. (Kérdés, hogyan veszi át: jelen lehet-e az ünnepélyes átadáson.) A zongorista másik fontos jelölése a fiatal főszereplőnek, Adrien Brodynak jutott, akinek ez volt az első komoly főszerepe. (A The Pianist márciusban érkezik Magyarországra.) A két torony pedig - a legjobb film díjáért folytatott küzdelem mellett - főként a technikai kategóriákban indul: így a legjobb vágás, legjobb hang, legjobb hangvágás és legjobb vizuális effektek kategóriájában.


Ajánlat


A jelöltek teljes listája az Akadémia honlapján

Linktár


Korábbi nyertesek

6 jelölésével jelentős alkotássá vált a Frida című életrajzi film, mely Frida Kahlo mexikói festőnő sorsát ábrázolja. A címszerepet alakító Salma Hayek természetesen indul a legjobb női főszereplő versenyében, és a Frida a két film egyike, mely a legjobb smink díjára is esélyes. (Hazai bemutatója április 3-án lesz.)

Az idei Oscar-jelölések egyik meglepetése talán az, hogy Steven Spielberg sokat méltatott Kapj el, ha tudsz című filmje alig szerepel a jelöltek között. Így Leonardo DiCaprio is kimarad a küzdelemből, az édesapját alakító Christopher Walken azonban esélyes a legjobb férfi mellékszereplő kategóriájában. Spielberg másik tavalyi alkotása, a Különvélemény is csak a legjobb hangvágás kategóriájában esélyes.

A legjobb külföldi film kategóriájának elismeréséért idén egy német (Hontalanul Afrikában), egy kínai (Hős), egy holland (Zus & Zo), egy mexikói (El Crimen Del Padre Amaro), és egy finn (A múlt nélküli ember) alkotás szállhat harcba.

Az Amerikai Filmakadémia rafinériájára utal, hogy bár Spanyolország nem Pedro Almodóvar Beszélj hozzá! című filmjét küldte a versenybe, az alkotást mégis jelölték a legjobb rendezés és a legjobb eredeti forgatókönyv kategóriájában.

Forrás: Intercom

Részlet A kárhozat útja című filmből

A várakozásoknak megfelelően posztumusz jelölésben részesítették a nemrég elhunyt Conrad L. Hallt, aki A kárhozat útja című utolsó filmjének operatőri munkájáért kapta az elismerést. Szintén ebben a filmben dolgozott Paul Newman is, aki a legjobb férfi mellékszereplő díjára esélyes.

Kevés, de fontos jelölést tudhat magáénak a Schmidt története című produkció is, melynek főszereplőjét, Jack Nicholsont jelölték a legjobb férfi főszereplő kategóriájában (tizenkettedszer részesült ebben a megtiszteltetésben, és háromszor haza is vihette a szobrot), Kathy Batest pedig a legjobb női mellékszereplő kategóriájában.

Színészi teljesítmény szempontjából kiemelkedőnek számít még Nicolas Cage, Chris Cooper és Meryl Streep alakítása az Adaptation című filmben (előbbi a Legjobb Férfi Főszereplő, utóbbi kettő pedig a legjobb mellékszereplő kategóriájában) és Michael Caine játéka a The Quiet American című filmben (mely szintén a legjobb férfi főszereplő kategóriájába került), valamint Diane Lane alakítása a Hűtlenség című filmdrámában, mely a legjobb női főszereplő kategóriájában esélyes a díjra.

Hogy a kiélezett versenyt végül kik nyerik, majd csak március 23-án derül ki, addig pedig a nagy filmstúdiók és producereik csatározásának és kampányának lehet tanúja Amerika. 

Gy. D.

[origo]Küldje tovább ismerősének!

Írjon nekünk! Médiaajánlat Impresszum

Az [origo] kiadója az Axelero Rt. © Minden jog fenntartva AdatvédelemFórum

zsofleshy és Gunner chattopicja
Látta már valaki a moziban?
Camera Obscura Filmklub
Háborús filmek
Fáj? Cserélő topik


Arnold Schwarzenegger

moziműsorok

Indiana Jones

Angelina Jolie

filmes magazinok

Laurence Fishburne

mozik

filmek

filmszemlék

dvd- és videovásárlás