Szórakozás
Mozi
Filmklub
Zene
AXEtázis
Tévé
Könyv
Vendégszoba
DVD/VHS
Moziműsor
Tv-műsor
monotone
Galéria
Film kvízek
Horoszkóp
Képeslapküldés
Operátor logókÉpítészettől tárgykultúráig minden, ami szemnek ingere!


A rovat hírei


"Tarány Tomit megviselte, hogy kiejtett minket" - a Rocktenors az X-Faktorról

Két magyar hely vezeti a világ száz legjobb bárjának listáját

"Álmodtam is a Sírhant művek szereplőivel" - Marina Salas, A bárka szereplője

Ha nem a panel nyer: kísérleti lakótelep Óbudán

"Egyszer sem jutott eszembe a 25 millió" - Ádám, az Éden Hotel stratégája
Gyorskeresés

Oscar-botránykrónika - 75 éve megy a show
2003. március 24., hétfő, 15:46|Utolsó módosítás: 2003. március 24., hétfő, 17:54

A cikk betűmérete:kisebbnagyobb

Az Amerikai Filmakadémiának idén nem sikerült megúsznia a botrányt.  Nem a 75. volt az első olyan gála az Oscar történetében, amikor kisebb-nagyobb bakik is fűszerezték a nézők szerint gyakran nagyon is unalmas show-t. Az idei filmünnep azonban meglepetésekben, bakikban, de megható pillanatokban is túltett számos Oscar-gálán.


Oscar a kezdetektől 1/2. oldal >>

Forrás: MTI

Jack Lemmon, Tony Curtis és Marilyn Monroe a Van aki forrón szereti című filmben

Az Egyesült Államok legrangosabb filmdíját hivatalosan 1928 óta jegyzik. Létrejötte az MGM stúdió egyik alapítójához és vezéralakjához, Louis B. Mayerhez fűződik. A '20-as évek Amerikájában a filmnek még korántsem volt akkora presztízse, mint manapság, a forgatásokat pedig hol a színészek, hol a rendezők sztrájkjai szakították félbe. A kor legnagyobb hollywoodi producerei azonban megtalálták a megoldást: ünnepélyes keretek között kell ünnepelni és díjazni a szakmát.

1927 májusában 36 neves filmes személyiség egy elegáns szállodában megalapította az Amerikai Filmakadémiát, majd irodát bérelt a Roosevelt hotelben. Egy év múlva tartották az első díjkiosztót, ahol némafilmek versengtek a legjobbnak járó címért, melyet valójában csak 1931-ben nevesítettek. Az Oscar név eredetéről számtalan variáció kering Hollywoodban, a legeredetibb és a legismertebb azonban az, miszerint a Filmakadémia első könyvtárosnője texasi Oscar bácsikáját vélte felfedezni az aranyozott szobrocskában. 

Forrás: MTI

Vanessa Redgrave

Az Oscar-díj tehát 1931-ben kezdte meg hivatalosan is pályáját. Volt persze olyan esztendő, amikor az Akadémia legnagyobb erőfeszítései ellenére sem csilloghatott olyan fényesen a bál, mint ahogy a mozibolond közönség elvárta volna. A világ különböző pontjain tomboló háborúk ugyanis többször keresztezték Oscar diadalútját.

1941-ben a világ lángokban állt, a show-nak azonban folytatódnia kellett. Az Egyesült Államok elnöke, Franklin Roosevelt bátorító rádióbeszédét az Oscar-gálán is közvetítették, s bár a világ másik felén milliók pusztultak el, a sztároknak mosolyogniuk kellett a kamerába.

Forrás: MTI

Walt Disney, az örök nyertes

Alig vészelte át Oscar a világ legnagyobb tragédiáját, a második világháborút, máris újabb botrány környékezte a díjkiosztót. Történt ugyanis, hogy a '40-es évek végén egy bizonyos szenátor, név szerint McCarthy befolyást gyakorolt a Filmakadémiára, s ez tragédia volt a legtöbb színész, rendező és producer számára, ugyanis a szenátor gyűlölte a külföldieket, a kommunizmust és az azzal szimpatizáló amerikai polgárokat. Hogy a gonoszt elűzze, megalapította az Amerika-ellenes Tevékenységet Vizsgáló Bizottságot, mely rögtön el is kezdte népszerűtlen és hollywoodi körökben felháborító tevékenységét: sorra idézték a kommunista-szimpátiával gyanúsítottakat. Hollywood megrettent, rengeteg sztár - köztük Gary Cooper és Humphrey Bogart - került a feketelistára, sokuknak élete végéig nem sikerült kitörni a skatulyából.


Ajánlat


Az Oscar-díj hivatalos honlapja
Meglepetéseket is hozott a 75. Oscar
Oscar-díjas filmek az [origo] filmklubban

A kommunistaüldözés után elültek a hullámok Hollywoodban. Ez a nyugodt, békés időszak azonban nem tarthatott örökké. A hatvanas évek végén eljött az újabb botrány, ismét egy háború képében. A vietnami konfliktus és az azt övező hippi-kultusz nem fért össze a hagyományos pompát hirdető gálával, 1968-ban pedig oly hatalmas tragédia rázta meg Amerikát, hogy a díjkiosztót el kellett halasztani. Az amerikai színes bőrűek érdekeit hirdető Martin Luther King gyilkosság áldozata lett, így az angyalok városában nem volt helye az ünneplésnek.

Forrás: MTI

Jane Fonda

Két évvel később már egészen mástól kellett rettegnie Hollywoodnak. A filmfőváros a legjobban egy apró termetű, kecses színésznőtőt, Jane Fondától félt, a tűzrőlpattant sztár ugyanis soha sem rejtette véka alá a véleményét, mely sokszor nem volt épp hízelgő Amerikára nézve. 1972-ben pedig megtörtént az, amitől a szervezők a legjobban rettegtek, a legjobb színésznő díját nem más, mint a harcias Jane Fonda nyerte a Klute című filmbeli alakításáért. A teremben ülők ereiben megfagyott a vér, mikor Fonda a köszönőbeszédbe kezdett, de az est nem fulladt katasztrófába; a színésznő végül is nem említette a háborút. 


1/2 következő oldal >>

1. Oscar a kezdetektől

2. A show folytatódikKüldje tovább ismerősének!

Írjon nekünk! Médiaajánlat Impresszum

Az [origo] kiadója az Axelero Rt. © Minden jog fenntartva AdatvédelemFórum

zsofleshy és Gunner chattopicja
Látta már valaki a moziban?
Camera Obscura Filmklub
Háborús filmek
Fáj? Cserélő topik


Arnold Schwarzenegger

moziműsorok

Indiana Jones

Angelina Jolie

filmes magazinok

Laurence Fishburne

mozik

filmek

filmszemlék

dvd- és videovásárlás