ok.hu

Szórakozás Színház
Filmklub
Zene
AXEtázis
Tévé
Vendégszoba
Nyár
Moziműsor
Tv-műsor
Programajánló
Galéria
Játszótér


Építészettől tárgykultúráig minden, ami szemnek ingere!A rovat hírei


"Tarány Tomit megviselte, hogy kiejtett minket" - a Rocktenors az X-Faktorról

Két magyar hely vezeti a világ száz legjobb bárjának listáját

"Álmodtam is a Sírhant művek szereplőivel" - Marina Salas, A bárka szereplője

Ha nem a panel nyer: kísérleti lakótelep Óbudán

"Egyszer sem jutott eszembe a 25 millió" - Ádám, az Éden Hotel stratégája
Gyorskeresés

MAGYart az Avignoni Fesztiválon
2001. július 16., hétfő, 12:00|Utolsó módosítás: 2001. július 22., vasárnap, 1:47

A cikk betűmérete:kisebbnagyobb

Európa egyik legrangosabb színházi és művészeti fesztiválján - amelyet a Franciaország déli részén található Avignonban rendeznek meg 1947 óta - ezúttal számos magyar fellépő mutatkozik be a magyar kulturális évad alkalmából.

A július 6-tól 28-ig tartó eseményen július 10-én hallhatóak először magyar művészek: a Besh o Drom zenekar ekkor, illetve július 11-én, 12-én és 13-án lép fel este 21 órakor. Az avignoni kortárs zenei műhely, a Centre Acanthes vendége július 14-től 24-ig Eötvös Péter, aki szerzőtársaival, Jenei Zoltánnal, Tihanyi Lászlóval és Vajda Gergellyel ad zenei kurzust francia egyetemi hallgatók részére a magyar kortárs zenét elemezve. A tíz nap alatt minden este magyar együttesek - mint például az UMZE - adnak koncertet műveikből.

Lajkó Félix július 16-án hajnali fél kettőkor lép fel. A magyar származású Nagy József (Josef Nadj) "Le temps du repli" című tánckoreográfiáját július 15. és 17., majd 19. és 21 között tekinthetik meg az érdeklődők. Kelet-európai kortárs drámákat olvasnak fel július 16-tól 21-ig a Calvet múzeum udvarában: litván, szlovén, bosnyák, szerb és cseh írók művei mellett magyar alkotás is helyet kap Darvasi László Bolond Helga című drámájával.

A Dresch Quartett öt este folyamán (július 22-től 26-ig) ad ízelítőt magyar zenéből Avignonban. Schilling Árpád és Tasnádi István Nexxt című darabját július 23-tól 26-ig mutatják be. A magyar művészek szereplését a Mozgó Ház Társulás zárja a Don Juannal, amely 25. és 28. között lesz látható a rendezvénysorozat részeként.

Az eseménynek a fent felsorolt fellépő művészeken kívül is van magyar vonatkozása: az Avignoni Fesztivál igazgatója Bernard Faivre d'Arcier, aki egyben a magyar kulturális évad francia miniszteri biztosa is.

Ez az év legnagyobb és legrangosabb színházi eseménye Franciaországban, amelyen bemutatják a legnevesebb, legsikeresebb hazai darabokat, ezek mellett számos külföldi kulturális program is helyet kap a 132 hivatalos rendezvény között. Mindezek mellett több száz nem hivatalos program is zajlik Avignonban és környékén, amelyek összes udvarát, bárját, zárt és nyitott helyszínét egy óriási játéktérré alakítják erre a három hétre.

(MTI)Küldje tovább ismerősének!

Írjon nekünk! Médiaajánlat Impresszum Adatvédelem!

Iratkozzon fel RSS-hírcsatornáinkra!

Az [origo] kiadója az Origo Zrt. © Minden jog fenntartvaIdőjárás

Hőmérséklet:
min: 5 , 10 °C
max: 12 , 17 °C

Változékony, hűvös idő
tovább
Fórum

Mit adsz a testemért cserébe?


Gregor Bernadett

film, színház

Daniel Radcliffe

színházműsor

Détár Enikő

szabadtéri színházak

amatőr színjátszás

színészek

díszlet- és jelmeztervezők

színházművészet