ok.hu

Szórakozás Színház
Filmklub
Zene
AXEtázis
Tévé
Vendégszoba
Nyár
Moziműsor
Tv-műsor
Programajánló
Galéria
Játszótér


Építészettől tárgykultúráig minden, ami szemnek ingere!A rovat hírei


"Tarány Tomit megviselte, hogy kiejtett minket" - a Rocktenors az X-Faktorról

Két magyar hely vezeti a világ száz legjobb bárjának listáját

"Álmodtam is a Sírhant művek szereplőivel" - Marina Salas, A bárka szereplője

Ha nem a panel nyer: kísérleti lakótelep Óbudán

"Egyszer sem jutott eszembe a 25 millió" - Ádám, az Éden Hotel stratégája
Gyorskeresés

Öt premier az Új Színházban
2001. szeptember 11., kedd, 16:11

A cikk betűmérete:kisebbnagyobb

Az új évadban négy nagyszínpadi és egy stúdiószínpadi bemutatót tartanak a budapesti Új Színházban.

Évadnyitó sajtótájékoztatót tartottak szeptember 11-én az Új Színházban. Márta István direktor az előző évadot sikeres időszakként értékelte. Megjegyezte viszont, hogy a színház "nehezen él", bemutatóikra nem elég a főváros pénzügyi támogatása.  Tájékoztatása szerint négy nagyszínpadi és két stúdiószínpadi bemutatót, összesen 209 saját előadást tartottak. Az Új Színház az előző évadban 48.600 fizető nézőt fogadott és a jegyekből 36 millió forint bevételre tett szert. Márta István kitért arra is, hogy az épület felújítására összesen több mint 18 millió forintot fordítottak. Ezen belül 12 millió forint értékben felújították a nagyszínpad padlózatát, ebből 5 millió forintot a főváros, 7 millió forintot pedig a színház fedezett.

Az új évadban négy nagyszínpadi és egy stúdiószínpadi bemutatót tartanak az Új Színházban. Az első nagyszínpadi bemutató - a három májusi előpremier után - Moliere: A mizantróp című darabja lesz, Rudolf Péter rendezésében, szeptember 28-án.  Ezt követi Georges Feydeau: Bolha a fülbe című bohózata október 13-án, Vidnyánszky Attila rendezésében. Az előadás különlegessége, hogy most játssza első szerepét az Új Színházban Hobo, azaz Földes László. A következő premier Lőrinczy Attila és Melis László darabja, A csoda alkonya avagy egy tündökletes torzszülött kalandos élete. A Cinóber úr munkacímen emlegetett előadást január 13-án játssza először a társulat Réthly Attila rendezésében. A negyedik nagyszínpadi bemutató Bulgakov: A király komédiásai című darabja lesz, ugyancsak Vidnyászky Attila rendezésében,  március 22-én, Eperjes Károly főszereplésével.

A stúdiószínpadon november 10-én mutatják be Márta István rendezésében az Örkény István műve nyomán született A falu rossza című előadást.

Az elmúlt évadban a színház közös megegyezéssel szerződést bontott Ács János rendezővel és Kiss Csaba művészeti vezetővel, távozott a színháztól Schneider Zoltán és Szabó Zoltán színművész is.

A sajtótájékoztatón átadták a színház által alapított Paulay Ede-díjat. Az immár negyedik alkalommal odaítélt elismerést a társulat tagjainak titkos szavazása nyomán Nagy Mari nyerte el.

Az eseményen köszöntötték a 75. születésnapját ünneplő Gosztonyi János színészt, drámaírót, rendezőt, az Új Színház stúdiójának vezetőjét.

(MTI)Küldje tovább ismerősének!

Írjon nekünk! Médiaajánlat Impresszum Adatvédelem!

Iratkozzon fel RSS-hírcsatornáinkra!

Az [origo] kiadója az Origo Zrt. © Minden jog fenntartvaIdőjárás

Hőmérséklet:
min: 5 , 10 °C
max: 12 , 17 °C

Változékony, hűvös idő
tovább
Fórum

Mit adsz a testemért cserébe?


Gregor Bernadett

film, színház

Daniel Radcliffe

színházműsor

Détár Enikő

szabadtéri színházak

amatőr színjátszás

színészek

díszlet- és jelmeztervezők

színházművészet