ok.hu

Szórakozás Színház
Filmklub
Zene
AXEtázis
Tévé
Vendégszoba
Nyár
Moziműsor
Tv-műsor
Programajánló
Galéria
Játszótér


Építészettől tárgykultúráig minden, ami szemnek ingere!A rovat hírei


"Tarány Tomit megviselte, hogy kiejtett minket" - a Rocktenors az X-Faktorról

Két magyar hely vezeti a világ száz legjobb bárjának listáját

"Álmodtam is a Sírhant művek szereplőivel" - Marina Salas, A bárka szereplője

Ha nem a panel nyer: kísérleti lakótelep Óbudán

"Egyszer sem jutott eszembe a 25 millió" - Ádám, az Éden Hotel stratégája
Gyorskeresés

Szellemtelen hazugság - interjú Kárpáti Péterrel
2002. március 5., kedd, 9:08

A cikk betűmérete:kisebbnagyobb

Kárpáti Péter az egyik legsikeresebb magyar drámaíró. A Pesti Színházban ugyanúgy játszották a darabjait, mint a Bárkában vagy Nyíregyházán. A mese fantáziavilága vegyül darabjaiban a valósággal. A Tatabányán már bemutatott Mr. Carter, avagy végső leszámolás Dr. Quartz-cal című műve március 5-én és 6-án a Thália Stúdióban látható Novák Eszter rendezésében.

Igen gyakran használja darabjai alapjául a mesét. Azért is rímelhet a mese a mai világunkra, mert sokat hantázunk, nagyot mondunk, füllentünk, hazudunk?

Biztos, hogy sokat hazudunk, de az a baj, hogy szellemtelenül csináljuk. Amikor meséről van szó, mindegy, hogy igaz a történet vagy sem, az a lényeg, hogy szellemes, érdekes, jó humorú legyen.

Háry Jánost is azért szeretjük, mert fantáziadúsan hazudik?

Persze. Hárynak az a dolga, hogy minél szellemesebb, nagyobb hazugságokat mondjon. Jó, hogy Háryt említette, mert kevesen tudják, hogy a magyar népmeseanyagnak körülbelül a fele a hazugságmesékből és trufákból, vagyis tréfákból áll össze. Egy részük visszaköszön Boccaccióból, másik részük antik szerzőkhöz, vagy netán az Ezeregyéjszakához nyúlik vissza. Van ami valószínűleg eredeti magyar anyag.

Azt állította, hogy a mesékben vándormotívumok fedezhetők fel. Még az amerikai filmeknek is rendre mese az alapjuk.

A mesekatalógusban meg vannak számozva a mesék. A katalóguson belül megjelölték azokat, amelyeket egyelőre csak magyar földön gyűjtöttek. A hazugságmeséről azt lehet mondani, hogy jellemzően magyar specialitás.

Hazudós nép vagyunk?

Ez nagyon jó dolog, mert a hazugság a fantázia eseménye. Szellemi eredmény, hogy valaki kitalál valami igazán jó hazugságot. Rossz hazugságból nem lesz mese.

De amikor a Pájinkás János című darabjában a hatalom birtokosai, ha úgy tetszik politikusok hazudnak, az is jó dolog?

Furcsán függ össze a valóság a képzelettel. Egy III. Richárd előadás nem jó, ha a néző nem kezdi el szeretni III. Richárdot, ha nem azonosul a gazemberrel. Ha viszont egy III. Richárd-szerű figura megjelenik a politikában, azzal nem azonosul az ember, mert nem egy költő zsenialitásán keresztül jut hozzánk a személyisége.

Biztos, hogy szeretnünk kell III. Richárdot?

Legalábbis belénk kell kúsznia, mint az árnyéknak, meg kell mozgatnia az idegrendszerünket, persze iszonyatot kelt, de közben rettentő közel kerül hozzánk. Egy ilyen típusú politikus viszont nem.

Kezdetben Az út végén a folyó, és Az ismeretlen katona című művekkel megbukott. Ezek a mostani műveihez képest, nyers, valóságszagú művek. Ekkor majdnem abbahagyta az írást, majd elhatározta: lényegében ugyanazokból az elemekből, mint eddig, az emberek számára elfogadhatót épít. Az Országalma már abszolút siker volt a Pesti Színházban.

Valóban megpróbálom minél több iróniával szemlélni a világot.

És ez népszerűbb?

A legértékesebb emberi tulajdonság, ha valaki képes felülemelkedni saját magán, és a világ eseményeire is igyekszik rálátni.

Konkrét színészekre írja a darabjait?

Van olyan színész, akire szívesen írok - rendezőnek is írtam már -, de ezt börtönnek érzem. Persze kialakulnak munkakapcsolatok. Tóth Ildikóval, Széles Lászlóval, Magyar Attilával, Novák Eszter rendezővel, Khell Zsolt díszlettervezővel, Zeke Edit jelmeztervezővel és Lovas Ágnes asszisztenssel, akikkel most Tatabányán az előadást létrehoztuk, régóta együtt dolgozunk. És még sokan tartoznak a virtuális társulathoz.

De a Nick Carternak nem mese az alapja.

Nem, hanem ponyvairodalmon alapszik. A Nick Carter-füzetek az 1910-es, húszas években nagyon népszerűek voltak. Mulatságos, meglehetősen bugyuta történetek voltak. Félelmetes és durva volt az aljas Doktor Quartz, hatalmas harcot vívott vele Nick Carter, az amerikai detektívkirály. A gyerekek imádták. Az egész históriának ma már bájos patinája van. Azután, hogy sokat foglalkoztam paraszti népköltészettel, izgatott a nagyvárosi folklór.

Tatabányán "kifut" a produkció, helyet keresnek.

Talán nem lesz túl nehéz találnunk, mert azt hiszem jól sikerült az előadás. Olyan produkciót, aminek a háromnegyed részében a nézők egyfolytában röhögnek, nem nehéz eladni.


(Magyar Hirlap)Küldje tovább ismerősének!

Írjon nekünk! Médiaajánlat Impresszum Adatvédelem!

Iratkozzon fel RSS-hírcsatornáinkra!

Az [origo] kiadója az Origo Zrt. © Minden jog fenntartvaIdőjárás

Hőmérséklet:
min: 5 , 10 °C
max: 12 , 17 °C

Változékony, hűvös idő
tovább
Fórum

Mit adsz a testemért cserébe?


Gregor Bernadett

film, színház

Daniel Radcliffe

színházműsor

Détár Enikő

szabadtéri színházak

amatőr színjátszás

színészek

díszlet- és jelmeztervezők

színházművészet