ok.hu

Szórakozás Színház
Filmklub
Zene
AXEtázis
Tévé
Vendégszoba
Nyár
Moziműsor
Tv-műsor
Programajánló
Galéria
Játszótér


Építészettől tárgykultúráig minden, ami szemnek ingere!A rovat hírei


"Tarány Tomit megviselte, hogy kiejtett minket" - a Rocktenors az X-Faktorról

Két magyar hely vezeti a világ száz legjobb bárjának listáját

"Álmodtam is a Sírhant művek szereplőivel" - Marina Salas, A bárka szereplője

Ha nem a panel nyer: kísérleti lakótelep Óbudán

"Egyszer sem jutott eszembe a 25 millió" - Ádám, az Éden Hotel stratégája
Gyorskeresés

Schwajda lemondhat a Nemzeti éléről
2002. március 11., hétfő, 10:03|Utolsó módosítás: 2002. március 11., hétfő, 10:44

A cikk betűmérete:kisebbnagyobb

A Magyar Hírlap információja szerint Schwajda György fontolgatja lemondását. Úgy hírlik, a Nemzeti Színház Rt. igazgatóját zavarja és aggasztja, hogy a Magyar Televízió élőben közvetíti az új teátrumból az első premiert, Az ember tragédiáját. A direktor szerint ez a művészeket és a technikai személyzetet is rendkívül nehéz helyzetbe hozza már most, az utolsó próbanapokon is. Márton Éva, a Nemzeti művészeti főtitkára nem kommentálta az értesülést.

Az ötlet, hogy élőben közvetítsék Madách Imre Az ember tragédiája című darabját az új Nemzeti Színházból, a Magyar Televízió kulturális igazgatóságától származik. Rér Éva igazgató azt mondta, ők keresték meg Mendreczky Károlyt, az MTV elnökét, aki továbbította a kérést. A kérelem pedig meghallgatásra talált, s a közszolgálati televízió illetékesei azonnal meg is kezdték a szervezést. Önálló, kiemelt produkcióként kezelik a színházi közvetítést, amelynek rendszeres folytatásáról nincs szó. Rendezőnek azt a Szélyes Zoltánt kérték fel, aki több évtizede televíziós és végzett már ilyen munkát, operaházi közvetítéseket irányított.

A Nemzeti Színház vezetése, technikai személyzete és a produkcióban részt vevő művészek számára ez a rapid megoldás komoly gondokat okoz. A színészeket az utolsó hétre már korábban kikérték anyaszínházaikból az úgynevezett főpróbahétre, a csapat szinte egész nap gőzerővel próbál. A tévéközvetítés miatt viszont nem kizárt, hogy néhány, eddig gondosan megtervezett díszletelemen módosítani kell, nem is beszélve a világításról. Az élő adás miatt újabb, nagy teljesítményű lámpákat hozhatnak a televíziós szakemberek, akiknek már a premier előtt a helyszínen kell dolgozniuk. Ilyenformán a színpadi fényeken is változtatni kell. Általában az a szokás, hogy a tévések a próbák idején rögzítenek egyes jeleneteket, hogy azok utólagos tanulmányozásával és kijegyzetelésével megtanulják, melyik színész honnan lép be és hol távozik a színpadról, nem is beszélve a tömegjelenetek és Az ember tragédiájában beígért technikai látványosságok ábrázolásáról. Biztos, hogy az MTV nem kívánja kockáztatni a szakmai sikertelenséget egy vélhetően nagy nézettségű közvetítés "blattolásával", hanem alapos munkát kíván végezni. Ehhez volna szükség a helyszín megfelelő ismeretére. A vizsgálódás és az előkészületek azonban az alkotókat éppen az utolsó simítások idején zavarja a leginkább.

Kerestük a produkcióban részt vevő színészeket, de egyikük sem nyilatkozott. Mindenesetre egy színház bemutató előadásának, tehát a premiernek a sugárzása mindeddig példátlan a magyarországi tévés színházi közvetítések históriájában. És történik ez most úgy, hogy az új, alig kész teátrum technikai beüzemelése gyakorlatilag egybeesik a próbákkal. A közvetítés tehát szinte rizikófaktornak számít.

A hírek szerint a lemondását fontolgató Schwajda Györgyöt nem sikerült utolérni, próbálja a Shakespeare Vihar című drámáját, amely a tragédia után kerül a Nemzeti repertoárjára. Márton Éva, a Nemzeti Színház művészeti főtitkára csupán annyit mondott: kósza híreket nem kíván kommentálni.

Egyébként a Nemzeti élén álló, kormánybiztosként is dolgozó Schwajda György megbízatása május 31-éig szól. Az igazgató korábban azt nyilatkozta, hogy a Vihar lesz az utolsó rendezése, és utána nyugdíjba vonul. Munkát utána csak akkor vállal, ha erre felkérik. Borókai Gábor kormányszóvivőnek nincs információja Schwajda szándékáról, de hozzátette: Nemzeti százötven évenként épül, s ez teremthet rendkívüli helyzetet.

Ajánlat:

Képek az új Nemzetiről

Korábban:
Bemutatták az új Nemzeti Színházat
Továbbra is gond a  Nemzeti szereposztása
1500 forint a legolcsóbb jegy a Nemzetiben
Csak az Úr hangja hiányzik 

Fórum:
Nemzeti Színház

Nem hiányzik a könyvespolcáról?
Magyar színháztörténet 1873-1920

(Magyar Hirlap)Küldje tovább ismerősének!

Írjon nekünk! Médiaajánlat Impresszum Adatvédelem!

Iratkozzon fel RSS-hírcsatornáinkra!

Az [origo] kiadója az Origo Zrt. © Minden jog fenntartvaIdőjárás

Hőmérséklet:
min: 5 , 10 °C
max: 12 , 17 °C

Változékony, hűvös idő
tovább
Fórum

Mit adsz a testemért cserébe?


Gregor Bernadett

film, színház

Daniel Radcliffe

színházműsor

Détár Enikő

szabadtéri színházak

amatőr színjátszás

színészek

díszlet- és jelmeztervezők

színházművészet