ok.hu

Szórakozás Színház
Filmklub
Zene
AXEtázis
Tévé
Vendégszoba
Nyár
Moziműsor
Tv-műsor
Programajánló
Galéria
Játszótér


Építészettől tárgykultúráig minden, ami szemnek ingere!A rovat hírei


"Tarány Tomit megviselte, hogy kiejtett minket" - a Rocktenors az X-Faktorról

Két magyar hely vezeti a világ száz legjobb bárjának listáját

"Álmodtam is a Sírhant művek szereplőivel" - Marina Salas, A bárka szereplője

Ha nem a panel nyer: kísérleti lakótelep Óbudán

"Egyszer sem jutott eszembe a 25 millió" - Ádám, az Éden Hotel stratégája
Gyorskeresés

Táncművészeti fesztivál Budapesten
2002. április 11., csütörtök, 15:23

A cikk betűmérete:kisebbnagyobb

Az amerikai Carolina Ballet, valamint a magyar táncművészet tizenkét nemzetközi hírnevű együttese lép fel Budapesten, a II. Táncfesztivál április 20-án kezdődő tíznapos programsorozatában.

A Magyar Táncművészek Szövetsége és a Nemzeti Táncszínház Kht. immár második alkalommal szervezi meg a tánc világnapja alkalmából a művészeti ág seregszemléjét.

Török Jolán, a Nemzeti Táncszínház Kht. ügyvezető igazgatója szót ejtett arról, hogy ez évben csupán egyetlen külföldi társulat meghívására volt lehetőség, a rendelkezésre álló szerényebb pénzügyi források miatt.

Az előadásoknak a Nemzeti Táncszínház várszínházi otthona mellett a Budapesti Operettszínház, az Erkel Színház és az Operaház lesz a helyszíne. A nyitó napon a Pécsi Balett mutatkozik be a Vágóképek című esttel, a műsoron Keveházi Gábor, Egerházi Attila és Raza Hammadi egy-egy koreográfiája szerepel. Az L. A. Dance Company az Álom, a Budapest Táncszínház a Kék rapszódia című produkcióval lép színpadra április 21-én. A következő napon a Bozsik Yvette Társulat lép fel, az együttes vezetőjének Egy faun délutánja című koreográfiájával.

A Carolina Ballet a Messiás című Ha:ndel-mű ihlette táncdarabdal vendégszerepel Budapesten. Az amerikai művészek két esten - április 23-án és 24-én - az Erkel Színházban lépnek színpadra. A Men-Non-No, valamint az Out of the Cage című Frenák Pál nevéhez fűződő koreográfiákat április 25-én a Nemzeti Táncszínházban tekinthetik meg az érdeklődők.

A Honvéd Táncszínház és a Budapest Táncegyüttes Duna Rapszódia című előadását a Budapesti Operettszínházban láthatja a közönség. A
nagyszabású produkciónak 70 táncos és zenész a közreműködője. A Nemzeti Táncszínház és a Pannon Várszínház Kht. közös előadásában április 27-én kerül színre a Bolero című darab. Az est második részében a Közép-Európa Táncszínház lép fel, Horváth Csaba, Szarvashajnal című koreográfiájával.

A Magyar Nemzeti Balett premierrel érkezik a fesztiválra. A Magyar Állami Operaházban John Cranko Anyegin című háromfelvonásos
balettjét mutatják be, április 28-án. A Táncfesztivált ezúttal is gálaműsor zárja április 29-én, a táncművészet világnapján. A Győri Balett a Purim, a BM Duna
Művészegyüttes a Kossuth Lajos üzenete című darabot, a Dunaújvárosi Táncszínház pedig a Zene - Tisztelet Janek Józsefnek című előadás részletét adja elő a gálán.   

A táncművészet nemzetközi ünnepén - Jean-Georges Noverre francia balett-táncos, az egyetemes balettművészet megalapítója születésének 275. évfordulóján - adják át ezúttal is a Magyar Táncművészek Szövetsége szakmai díjait. Életmű-díjakat Györgyfalvay Katalinnak és Vásárhelyi Lászlónak ítéltek. Posztumusz Életmű-díjjal ismerik el Ugray Klotid munkásságát. A Magyar Állami Operaház szólótáncosnője, balettmestere március végén hunyt el. Az évad legjobb végzős növendékének járó nívódíjakat Szegő András (Magyar Táncművészeti Főiskola), illetve Újszászi Dorottya (Győri Művészeti Szakközépiskola) érdemelte ki. A szezon legjobb női táncosa elismerést Béres Anikó, a Honvéd Együttes táncosa, a legjobb férfi táncosa díjat Bajári Levente, a Magyar Nemzeti Balett művésze veheti majd át. Az évad legjobb táncművészeti alkotójának Juronics Tamás, a Szegedi Kortárs Balett koreográfusa, művészeti vezetője minősült, aki számos más együttessel is sikeres alkotói munkakapcsolatban áll.

[origo]Küldje tovább ismerősének!

Írjon nekünk! Médiaajánlat Impresszum Adatvédelem!

Iratkozzon fel RSS-hírcsatornáinkra!

Az [origo] kiadója az Origo Zrt. © Minden jog fenntartvaIdőjárás

Hőmérséklet:
min: 5 , 10 °C
max: 12 , 17 °C

Változékony, hűvös idő
tovább
Fórum

Mit adsz a testemért cserébe?


Gregor Bernadett

film, színház

Daniel Radcliffe

színházműsor

Détár Enikő

szabadtéri színházak

amatőr színjátszás

színészek

díszlet- és jelmeztervezők

színházművészet