ok.hu

Szórakozás Színház
Filmklub
Zene
AXEtázis
Tévé
Vendégszoba
Nyár
Moziműsor
Tv-műsor
Programajánló
Galéria
Játszótér


Építészettől tárgykultúráig minden, ami szemnek ingere!A rovat hírei


"Tarány Tomit megviselte, hogy kiejtett minket" - a Rocktenors az X-Faktorról

Két magyar hely vezeti a világ száz legjobb bárjának listáját

"Álmodtam is a Sírhant művek szereplőivel" - Marina Salas, A bárka szereplője

Ha nem a panel nyer: kísérleti lakótelep Óbudán

"Egyszer sem jutott eszembe a 25 millió" - Ádám, az Éden Hotel stratégája
Gyorskeresés

Bodrogi, Kulka, Stohl a Nemzeti Színház társulatában
2003. március 25., kedd, 16:51|Utolsó módosítás: 2003. március 25., kedd, 17:56

A cikk betűmérete:kisebbnagyobb

Negyven színész alkotja a Nemzeti Színház társulatát a 2003-2004-es évadban, közöttük tizenkilenc az új tag, bár öten már eddig is felléptek a teátrumban. Jordán Tamás főigazgató három színésznőnek azonban nem tud munkát adni az új évadban.


Forrás: MTI

Jordán Tamás

Jordán Tamás főigazgató elmondta, a Nemzeti Színház tagja lett Gazsó György, Hevér Gábor, Horváth Ákos, Koleszár Bazil Péter, Kulka János, Marton Róbert, Mertz Tibor, Orosz Róbert, Papp Zoltán, Schell Judit, Söptei Andrea, Spindler Béla, Trokán Péter és Varga Mária. Ugyancsak új társulati tagok, bár már eddig is játszottak a színházban: Benedek Miklós, Bodrogi Gyula, Kaszás Attila, Csoma Judit, valamint Sinkó László.

Társulati tagok maradnak Básti Juli, Blaskó Péter, Hollósi Frigyes, László Zsolt, Major Melinda, Mészáros István, Molnár Piroska, Murányi Tünde, Pásztor Edina, Pécz Ottó, Rátóti Zoltán, Stohl András, Szalay Mariann, Szarvas József, Tallián Marianne, Tóth Auguszta, Törőcsik Mari, Udvaros Dorottya, Újlaky László, Újvári Zoltán és Vida Péter.

A főigazgató elmondta, hogy a jelenlegi társulatból mindössze három művésznek - Nagy-Kálózy Eszternek, Borombovics Áginak és Kubik Annának - nem tudott az új szezonban színészi rangjához méltó feladatot adni. Hozzáfűzte, hogy Kubik Anna jelenleg is a Pesti Magyar Színház tagja.

A 2003-2004-es évad nagyszínpadi produkcióinak sorában elsőként Weöres Sándor A holdbéli csónakos című művét mutatják be Valló Péter rendezésében. A bemutató tervezett időpontja 2003. október 17. Ugyancsak a nagyszínpadon láthatják majd a nézők Szomory Dezső művét, a Györgyike, drága gyermek című darabot. A produkciót Béres Attila állítja színre. A premiert december 19-én tartják.

Vörösmarty Mihály Czillei és a Hunyadiak című drámáját Spiró György átdolgozásában tűzik műsorra Babarczy László rendezésében. Az első előadást február végére tervezik. Bíró Lajos Sárga liliom című színműve Mohácsi János átdolgozásában és rendezésében lesz majd látható. A premiert április végén tartják.

Forrás: ORIGO

A Nemzeti Színház stúdiószínpadán az első újdonság Karinthy Frigyes Holnap reggel című darabja lesz. Az előadást Hargitai Iván rendezi, a bemutatót 2003. október 19-ére tűzték ki. A Buborékok című Csiky Gergely vígjáték Jordán Tamás rendezésében elevenedik majd meg. A bemutató 2004. február végén lesz. A stúdiószínpad harmadik újdonsága a Nemzeti Színház idei drámapályázatának díjazott darabja lesz. Az új művet Balikó Tamás rendezi, s április végén várható a mű ősbemutatója.

A már korábban ismertetett tervek szerint a Nemzeti Színházban további négy produkció is szerepel az évadajánlatban, amelyeket vendég alkotók hoznak létre: Bodó Viktor Motel, Pintér Béla Roncsolt kópia, Halász Péter Portugál levelek, valamint Horgas Ádám Atlantis című performance-a.

A következő szezonban műsoron marad a nagyszínházban a Vihar, a Peer Gynt, a Bánk bán, valamint a Revans, a stúdiószínpadon az Anyám, Kleopátra és a Pesti szín.

Jordán Tamás azt is közölte, hogy a terveknek megfelelően haladnak a szabadtéri színpad beépítésének előkészítő munkálatai. A részvénytársaság banki hitelből fedezi a kiadásokat, és az összeget saját költségvetése terhére több éven át törleszti majd. Jordán elmondta, Siklós Mária elkészítette a vázlatterveket, a kulturális miniszter pedig, mint a Nemzeti Színház Rt. tulajdonosi jogainak gyakorlója, egyetértéséről és támogatásáról biztosította a színház vezetését.

A főigazgató elmondta, reméli, hogy május elején megkezdődhetnek a bontási munkálatok, így az új kamaratermet és az irodalmi kávézót már az idei magyar dráma napján, szeptember 21-én megnyithatják. A megyejárás elnevezésű program keretében Hajdú-Bihar megye mutatkozik be elsőként szeptemberben. A közeljövő programjaiból Jordán kiemelte, a költészet napján, április 11-én dalnokverseny helyszíne lesz a színház, két nappal később pedig versfesztivált rendeznek az úgynevezett hajóorrban, valamint nyitott napot tartanak a Nemzeti épületében.

[origo]Küldje tovább ismerősének!

Írjon nekünk! Médiaajánlat Impresszum Adatvédelem!

Iratkozzon fel RSS-hírcsatornáinkra!

Az [origo] kiadója az Origo Zrt. © Minden jog fenntartvaIdőjárás

Hőmérséklet:
min: 5 , 10 °C
max: 12 , 17 °C

Változékony, hűvös idő
tovább
Fórum

Mit adsz a testemért cserébe?


Gregor Bernadett

film, színház

Daniel Radcliffe

színházműsor

Détár Enikő

szabadtéri színházak

amatőr színjátszás

színészek

díszlet- és jelmeztervezők

színházművészet