ok.hu

Szórakozás Színház
Filmklub
Zene
AXEtázis
Tévé
Vendégszoba
Nyár
Moziműsor
Tv-műsor
Programajánló
Galéria
Játszótér


Építészettől tárgykultúráig minden, ami szemnek ingere!A rovat hírei


"Tarány Tomit megviselte, hogy kiejtett minket" - a Rocktenors az X-Faktorról

Két magyar hely vezeti a világ száz legjobb bárjának listáját

"Álmodtam is a Sírhant művek szereplőivel" - Marina Salas, A bárka szereplője

Ha nem a panel nyer: kísérleti lakótelep Óbudán

"Egyszer sem jutott eszembe a 25 millió" - Ádám, az Éden Hotel stratégája
Gyorskeresés

Hitler hétköznapjai színpadon
2003. május 19., hétfő, 9:04

A cikk betűmérete:kisebbnagyobb

Rudolf Zollner napokban Esslingenben bemutatott Obersalzberg című színdarabjában Hitler az Oroszország elleni hadjárat tervein dolgozik és tükör előtt gyakorolja elmondandó beszédeit.


Adolf Hitler egykori obersalzbergi napsütötte rezidenciájának teraszán minden a legnagyobb rendben van: az ízléses porceláncsészékben felszolgált kávé mellé "német egészségmegóvó süteményt" haraphatnak a jelenlevők, a finomságot a náci diktátor titkárának, Martin Bormannak felesége, Gerda asszony sütötte. A birodalmi fővadász, Hermann Göring habzsolja is őket, és a birodalmi propagandaminiszter, Joseph Goebbels is dicséri a szorgos háziasszonyt.

Rudolf Zollner napokban Esslingenben bemutatott Obersalzberg című színdarabjában Hitlernek kevés ideje jut  a kulináris élvezetekre. A diktátor éppen az Oroszország elleni hadjárat tervein dolgozik és tükör előtt gyakorolja elmondandó beszédeit. Valahányszor nagyon begurul, Eva Braun nyugtatóan megsimítja a haját. Az idillt még a koncentrációs táborból megszökött két rab sem képes megzavarni. A bajorországi Obersalzbergre menekültek abban a hiedelemben élnek, hogy a semleges Svájcba érkeztek. Jóllehet azt a benyomást keltik, hogy bármely pillanatban éhen halhatnak, leggonoszabb ellenségeik láttán támolyognak és elájulnak, a náci nagyságok mégis a frontról visszatért német tiszteknek tartják őket, akiket már vártak a rezidencián, hogy a "Balkán hőseiként" kitüntessék őket. A személycsere csak közvetlenül a darab vége előtt lepleződik le.

A darab írója és egyben rendezője is, Rudolf Zollner abszurd módon elegyíti a náci vezetők történelmileg bebizonyított bűnös tervezgetését és a mindennapok banális egyhangúságát az obersalzbergi rezidencián. A tálalás sok lehetőséget nyújt a szatírára: Göring trófea kedvéért szarvast szeretne elejteni, de tehenet talál el. Albert Speer emlékművet akar állítani Führerjének, de leejti a vezért ábrázoló modellt a magas hegyoldalról.   

Jóllehet a színészek mindent elkövetnek, hogy hangban és mozgásban hűen jelenítsék meg a darab szereplőit, gesztusaik olykor mesterkéltnek tűnnek. A bemutató közönsége egyes részeknél nem tudta, hogy szabad-e vagy netán kell-e nevetnie. Az első felvonás - cselekmény hiányában - túl hosszú és ezért a feszültség alig tartható fenn. A darab csak a felvonások közötti szünet után gyorsul fel- olvasható a dpa beszámolójában.

[origo]Küldje tovább ismerősének!

Írjon nekünk! Médiaajánlat Impresszum Adatvédelem!

Iratkozzon fel RSS-hírcsatornáinkra!

Az [origo] kiadója az Origo Zrt. © Minden jog fenntartvaIdőjárás

Hőmérséklet:
min: 5 , 10 °C
max: 12 , 17 °C

Változékony, hűvös idő
tovább
Fórum

Mit adsz a testemért cserébe?


Gregor Bernadett

film, színház

Daniel Radcliffe

színházműsor

Détár Enikő

szabadtéri színházak

amatőr színjátszás

színészek

díszlet- és jelmeztervezők

színházművészet