ok.hu

Építészettől tárgykultúráig minden, ami szemnek ingere!A rovat hírei


"Tarány Tomit megviselte, hogy kiejtett minket" - a Rocktenors az X-Faktorról

Két magyar hely vezeti a világ száz legjobb bárjának listáját

"Álmodtam is a Sírhant művek szereplőivel" - Marina Salas, A bárka szereplője

Ha nem a panel nyer: kísérleti lakótelep Óbudán

"Egyszer sem jutott eszembe a 25 millió" - Ádám, az Éden Hotel stratégája
Gyorskeresés

Megkezdődött a kiképzés a tv2 Bázisán
2001. szeptember 21., péntek, 14:17|Utolsó módosítás: 2001. szeptember 21., péntek, 16:36

A cikk betűmérete:kisebbnagyobb

Bázis címmel október végétől sugározza a tv2 új, katonai kiképzést modelláló reality show-ját. A küszöbön lévő nagyszabású, terroristák elleni amerikai támadás azonban különös felhangot kölcsönözhet a készülő valóság-show-nak.

Itt pihenehtik ki magukat a játékosok

"Ez a játék nem a háborúról, hanem az emberi teljesítményről szól, ezért egyelőre nem tervezzük, hogy levennénk a műsorról egy esetleges nagyobb szabású, terror elleni hadjárat miatt"- válaszolta Pintér Dezső, a tv2 igazgatója az [origo] azon kérdésére mennyiben érintheti a Bázist, ha a valóságban is kiképző-bázisok telnének meg egy nagyobb terrorellenes támadás miatt.   

Szeptember 20-tól huszonhárom napon keresztül forgatja a tv2 megbízásából az MTM SBS a pilisi Csobánka közelében a Bázis című túlélő-vetélkedőt, mely várhatóan október 22-től kerül képernyőre. A játékban öt férfi és öt nő vesz részt, akiket 2000 jelentkező közül választottak ki. A jelentkezőket előzetesen pszichológiai és fizikai teszteknek és vizsgálatoknak vetették alá A 20 és 35 év közötti versenyzők közt szerepel szakácsnő, adósságbehajtó, aerobic-oktató, tanár, benzinkutas. A válogatás során fő szempont volt, hogy ne kerüljön a játékba hivatásos katona, rendőr vagy biztonsági őr. A műsor készítői megjegyezték, hogy a várakozásokkal ellentétben meglepően sok értelmiségi foglalkozású is jelentkezett a játékra. 

A Bázis játékosai tábori körülmények között a külvilág híreitől elzárva élnek. Mobiltelefonon is csak akkor érintkezhetnek pár percre hozzátartozóikkal, ha "kiérdemlik" azt. A versenyzőknek különböző akciókat kell végrehajtaniuk a Pilisben. A Magyar Honvédség közreműködésével kialakított játéktér mindennel fel van szerelve, kivéve az éles lőszereket - ezeket a Bázisban paintball-puskák helyettesítik. A feladat teljesítése után a versenyzők megbeszélik, ki volt a leggyengébb a csapatban. Az így kijelölt játékos választ egyet társai közül, akivel szellemi-fizikai vetélkedésben megmérkőzik. A vesztesnek el kell hagynia a Bázist. A nyereményalap 10 millió forint, mely minden egyes sikertelen akció után 1 millió forinttal csökkenhet. A végső összeget a legutolsóként bennmaradó játékos viszi haza. A játék további részleteiről egyébként a hadseregre emlékeztető titoktartás miatt nem nyilatkoztak a készítők.

Könyörtelen kiképzők

"A velejéig romlott gonoszság megtestesítői"

A játékot bárki feladhatja, ha úgy érzi, túl súlyosak a megpróbáltatások, melyeket ráadásul nemcsak a nehéz feladatok, hanem a kemény kiképzők - egy nő és két férfi hivatásos katona - viselkedése is tetézhet. A csatorna ismertetője szerint a kiképzők a "velejéig romlott gonoszság" megtestesítői, akiknek célja "nem egyszerűen a feladatok végrehajtatása, hanem a tíz versenyző pszichés megtörése El kell érniük, hogy, mint minden katonai alakulatban, a Bázison is egyenlő szintre kerüljenek a különböző emberek, vagyis először veszítsék el személyiségüket, és a romokból építsék fel magukat újra."

A Bázist a forgatás után nyolc részre vágva, szerkesztve, heti egy alkalommal, a tervek szerint október 22-től főműsoridőben sugározza a tv2. M. Kiss Csaba azzal indokolta a folyamatosan sugárzott reality show-k alapformájától eltérő kivitelezést, hogy a játékosokat nem szeretnék kellemetlen, számukra megalázó helyzetekben műsorba tenni, illetve "a sok üresjáratos" kukkolós adásoktól eltérően igényes kivitelű sorozatot akarnak gyártani.

Az új játék hasonló jellegű, külföldi reality show-kból merített ötletet, azonban nem számít licencműsornak, mert sok önálló elemet tartalmaz - mondta a rendező. A Bázis leginkább az amerikai Boot Camp című reality show-ra hasonlít, melynek 16 játékosa katonai környezetben különböző feladatokat hajt végre - természetesen kegyetlen kiképzők felügyelete alatt. Szintén militáns hátterű a BBC készülő produkciója, mely az első világháborút rekonstruáló reality show-hoz válogatott 25 fiatalembert.

A magyar reality-tévézés

"Tanultak a hibákból"

A tv2 már tavaly tavasszal műsorra tűzött egy hasonló jellegű, de külsőségeiben eltérő vetélkedőt: a Horvátországban forgatott Téglát. Itt szintén feladatokat kellett megoldani, de nem a leggyengébb játékosra, hanem a feltételezett beépített személyre kellett szavazni. Korábban szintén próbálkoztak reality-show-jellegű műsorral, ez volt a Balatoni Napló, ahol néhány fiatal balatoni nyaralását kísérték figyelemmel a kamerák. A csatorna egyik vállalkozást sem könyvelte el egyértelmű sikerként, a Bázis esetében - M. Kiss Csaba megfogalmazása szerint - tanulni szeretnének a hibákból.

Az RTL Klub néhány hete harangozta be Való világ című valóság-vetélkedőjét, mely a tervek szerint nem magyarországi helyszínen játszódik. A Bázissal ellentétben naponta többször is jelentkezik, és nagyobb hangsúlyt fektetnek a műsor "kukkolós" jellegére. A csatorna programigazgatója, Kolosi Péter az [origo] érdeklődésére nem árult el részleteket a Való világgal kapcsolatban. Annyit mondott, hogy tartják magukat az őszi kezdéshez, és, hogy még folyik a szereplőválogatás, melyre nemcsak fiatalokat, hanem az idősebb korosztályt is várják. A tervek szerint a nyertes autót, lakást és nagyobb összegű készpénzt is hazavihet.

A nyáron a Bárral ismertté vált Viasat3 2002 tavaszán újra tervezi forgatni a reality showt, természetesen új játékosokkal. A részleteket még nem dolgozták ki teljesen, de valószínű, hogy az új Bár helyszíne is az Adrássy úti Fashion Café lesz - tájékoztatta az [origo]-t Farkas Annamária promóciós igazgató.

A közszolgálati televízió jövő évi tervében nem szerepel reality show-jellegű műsorsorozat - mondta Sós Mária, a Magyar Televízió szórakoztató főosztályának vezetője, majd hozzátette, a csatornához nem is érkezett ilyen vagy ehhez hasonló műsorötlet.

[origo]

Korábban:

A Big Brother résztvevői nem tudnak a terrortámadásról

Az RTL Klub is indít reality show-t

Bár - sztárgyár

Alternatív realitás

[origo]Küldje tovább ismerősének!

Írjon nekünk! Médiaajánlat Impresszum Adatvédelem!

Iratkozzon fel RSS-hírcsatornáinkra!

Az [origo] kiadója az Origo Zrt. © Minden jog fenntartvaIdőjárás

Hőmérséklet:
min: 5 , 10 °C
max: 12 , 17 °C

Változékony, hűvös idő
továbbFórum

TV-csatorna/műhold TOP-lista..
Miért fontos a hírolvasók/bemondók személye?
Csillagkapu-Stargate
BEUGRÓ.
Fáj? Cserélő topik


TIPP


jegyfoglalás


popsztárok


képeslapküldés


LINKCENTRUM


szex


férfiaknak


nőknek


HETI TOPLISTA


Shakira


Angelina Jolie


Görög Zita


Most keresik a többiek!