ok.hu

Építészettől tárgykultúráig minden, ami szemnek ingere!A rovat hírei


"Tarány Tomit megviselte, hogy kiejtett minket" - a Rocktenors az X-Faktorról

Két magyar hely vezeti a világ száz legjobb bárjának listáját

"Álmodtam is a Sírhant művek szereplőivel" - Marina Salas, A bárka szereplője

Ha nem a panel nyer: kísérleti lakótelep Óbudán

"Egyszer sem jutott eszembe a 25 millió" - Ádám, az Éden Hotel stratégája
Gyorskeresés

Tiltakozás a Bazi nagy roma lagzi miatt
2003. március 31., hétfő, 17:22|Utolsó módosítás: 2003. március 31., hétfő, 19:05

A cikk betűmérete:kisebbnagyobb

A roma egyetemistákat és főiskolásokat tömörítő Romaversitas nyílt levélben határolódott el Gáspár Győzőtől, a Romantic zenekar énekesétől, miután az EU-csatlakozási kampány egyetlen roma szereplője arcát adta a tv2-n sugárzott Bazi nagy roma lagzi című műsorhoz. Az adás miatt Horváth Aladár, az Országos Cigányönkormányzatnak (OCÖ) vezetője magánlevélben tiltakozott a tv2 elnökénél. Az adó bocsánatot kért, és műsort biztosít az OCÖ-nek.


A Romaversitas szerint az Irigy Hónaljmirigy show-ja alkalmas volt a cigányellenes előítéletek megerősítésére, és sérti a roma közösség önérzetét. A szervezet nyílt levelében azt állítja, Gáspár Győző az arcával legitimálta azt a műsort, "amely szexuálisan túlfűtött, erkölcstelen, dologtalan, bűnöző, nem tanuló, a gyermeküket nem iskoláztató emberekként ábrázolja a romákat". A tiltakozók levelükben a műsor több mondatát, köztük a "szaporák vagyunk, mint a macskák tavasszal" szövegű dalbetétet és az egyik szereplő szájába adott "gépkocsifeltörésre most ne legyen gondjuk" megfogalmazást tartják sértőnek.

Horváth Aladár, az Országos Cigány Önkormányzat elnöke a tv2 elnökéhez írt magánlevélben tiltakozott a műsor ellen, amely szerinte alkalmas volt a hazai romák egészével szemben indulatok, gyűlöletek felkeltésére. Horváth személyes találkozót kért a kereskedelmi adó elnökétől - jelentette a Roma Sajtóközpont.

Kaltenbach Jenő, a kisebbségi jogok országgyűlési biztosa azt nyilatkozta, még nem látta a műsor felvételét, amelyet már kikértek a televíziótól. Az ombudsman elmondta, ha megalapozottak a kifogások, az ORTT Panaszbizottsága szankciókat rendelhet el a tv2-vel szemben.

Hasonló ügyben egyszer már elmarasztaló állásfoglalást hozott az ORTT Panaszbizottsága - a Magyar Rádió 1997 szilveszteri kabaréműsorában elhangzott "csáti falugyűlés" című műsorszámmal kapcsolatban. Akkor az ORTT arra hivatkozott, hogy a műsor sértette a médiatörvényt, amely többek között kimondja, a műsorszolgáltatás nem irányulhat semmilyen kisebbség megsértésére, annak faji szempontokon alapuló bemutatására.

2002 nyarán a Simpson család című rajzfilm egyik epizódja szintén felháborodást váltott ki, és Kaltenbach is elítélte a sorozat kifogásolt részét. A Simpson család augusztus 17-én leadott részében a cigány rajzfilmfigura "megiszom a véredet" felkiáltással bizonyítja származását az őt erre kérő iskolai felügyelőnek, aki határesetet állapít meg, majd elfogadja az "érvelést". A kisebbségi ombudsman megállapítása szerint az amerikai rajzfilm ezen része a cigánysággal szemben sértő és előítélet-erősítő.

A tv2 közleménye szerint a társaság sajnálja, ha a műsorral bárkit megbántott, az esetleges sérelmek miatt pedig elnézést kér. A kereskedelmi adó szerint azonban tévedés a kifogásolt műsort a romák egészére érteni, mert az egy fiktív roma család esküvői készülődését mutatta be. A tv2 közleménye szerint a roma származású Gáspár Győző szerepeltetése is azt bizonyítja, a produkció paródia, mert "ki gondolná, hogy az általa megformált személy valós"? A tv2 ennek ellenére felajánlja, hogy költségén azonos terjedelmű műsort készíthet az Országos Cigányönkormányzat, amelyben a szervezet lehetőséget kap saját szempontjából bemutatni a roma társadalmat.

[origo]Küldje tovább ismerősének!

Írjon nekünk! Médiaajánlat Impresszum Adatvédelem!

Iratkozzon fel RSS-hírcsatornáinkra!

Az [origo] kiadója az Origo Zrt. © Minden jog fenntartvaIdőjárás

Hőmérséklet:
min: 5 , 10 °C
max: 12 , 17 °C

Változékony, hűvös idő
továbbFórum

TV-csatorna/műhold TOP-lista..
Miért fontos a hírolvasók/bemondók személye?
Csillagkapu-Stargate
BEUGRÓ.
Fáj? Cserélő topik


TIPP


jegyfoglalás


popsztárok


képeslapküldés


LINKCENTRUM


szex


férfiaknak


nőknek


HETI TOPLISTA


Shakira


Angelina Jolie


Görög Zita


Most keresik a többiek!