ok.hu

Építészettől tárgykultúráig minden, ami szemnek ingere!A rovat hírei


"Tarány Tomit megviselte, hogy kiejtett minket" - a Rocktenors az X-Faktorról

Két magyar hely vezeti a világ száz legjobb bárjának listáját

"Álmodtam is a Sírhant művek szereplőivel" - Marina Salas, A bárka szereplője

Ha nem a panel nyer: kísérleti lakótelep Óbudán

"Egyszer sem jutott eszembe a 25 millió" - Ádám, az Éden Hotel stratégája
Gyorskeresés

Magyar Bálint statisztikákkal cáfolja a Bazi nagy roma lagzit
2003. április 1., kedd, 15:13|Utolsó módosítás: 2003. április 4., péntek, 13:29

A cikk betűmérete:kisebbnagyobb

Rasszista sztereotípiákat vonultatott fel a tv2 Irigy Hónaljmiriggyel készült legutóbbi műsora - mondta Magyar Bálint oktatási miniszter, aki az OCÖ elnökéhez hasonlóan tiltakozik a show miatt. Magyar Bálint szerint a Bazi nagy roma lagzi által sulykolt kép ellentétes a valósággal, amit felvilágosító kampány segítségével akarnak megismertetni a közönséggel. A tv2 többször bocsánatot kért a műsor miatt, a kisebbségi ombudsman pedig eljárást kezdeményezett.


Magyar szerint gyalázatos a Bazi nagy roma lagzi 1/2. oldal >>


Magyar Bálint

Bazi nagy roma lagzi sugárzása után két nappal Magyar Bálint oktatási miniszter Mohácsi Viktória romaügyi miniszteri biztossal tartott sajtótájékoztatóján azt mondta, elítéli azokat a szerkesztőket, akik a nézettség növelése érdekében hajlandók ilyen programot műsorra tűzni, a látens, vagy kevésbé látens romaellenes előítéletekre rájátszani.

A politikus szerint, ami  látensen vagy kevésbé látensen romaellenes a show-ban történt, nem tekinthető egyetlen televízió magánügyének sem. Magyar azt mondta, a szerkesztők számára az sem mentség, ha nem akarták a cigányokat megsérteni. "Nem az adás szándékával, hanem az eredményével vitatkozom" - mondta Magyar Bálint, aki bejelentette, hogy tárcája májusban az esélyegyenlőséget elősegítő televíziós kampányba kezd. A minisztérium társadalmi célú hirdetéseiben, Magyar szerint, a különböző etnikumhoz tartozó emberek együttélésének pozitív példáit mutatják be.

A szabad demokrata politikus szerint a Bazi nagy roma lagzi ezzel szemben negatív sztereotípiákat sulykol, amelyek ellentétesek a romák helyzetét felmérő kutatások eredményeivel. A miniszter statisztikákkal cáfolta a műsorban ábrázolt képet, amely szerinte iskola- és munkakerülő, primitív, bűnöző hajlamú lényeknek mutatja be a romákat. Magyar Bálint idézte az Oktatáskutató Intézet 1999-ben és 2000-ben készült felmérését, amely szerint a roma gyerekek 22 százaléka érettségit, csaknem 58 százaléka szakmát szeretne szerezni, csupán 4,4 százalékuk szándékozik az általános iskola után befejezni tanulmányait. A miniszter ismertette a romák többségi médiaképével foglalkozó kutatás eredményét is. A vizsgálatban megkérdezettek 91 százaléka úgy vélte, a tévének azt is ismertetnie kellene, ami jó a romák életében, 49 százalék pedig azt mondta, sértő, ahogyan a tévé a cigányságot bemutatja. A miniszter szerint a roma kisebbséget "megalázó és gyalázatos módon" mutatták be a kritizált műsorban, ami erkölcstelen, és akadályozza a társadalmi megbékélést.

Mohácsi Viktória azt mondta, egész életében nem érezte magát olyan megalázottnak, mint a műsor 45 perce alatt. A romaügyekért felelős miniszteri biztos nőként és anyaként kikérte magának, hogy a cigányok szülését a macskák tavaszi szaporodásához hasonlították.

A műsor miatt Kaltenbach Jenő, a kisebbségi jogok országgyűlési biztosa április 1-jén eljárást kezdeményezett az Országos Rádió és Televízió Testületnél (ORTT). Az ombudsman, aki primitívnek és ostobának tartja a kritizált show-t, azt mondta, véleménye szerint az adás ellentétes a médiatörvénnyel, amely tiltja a nemzeti és etnikai közösségeket sértő műsorok sugárzását. Kaltenbach szerint hiába mondják az adásról, hogy az paródia, ha sokan - mint azt a hivatalához érkezett panaszok is mutatják - nem annak tartják. Az ORTT Panaszbizottsága a tv2 Claudia Show című programjának egyik januári adását hasonló okok miatt marasztalta el korábban. A Panaszbizottság állásfoglalásának oka az volt, hogy a beszélgetős műsor egyik vendége a cigányokat szidalmazta.


1/2 következő oldal >>

1. Magyar szerint gyalázatos a Bazi nagy roma lagzi

2. A készítők szerint görbe tükör az előítéleteknekKüldje tovább ismerősének!

Írjon nekünk! Médiaajánlat Impresszum Adatvédelem!

Iratkozzon fel RSS-hírcsatornáinkra!

Az [origo] kiadója az Origo Zrt. © Minden jog fenntartvaIdőjárás

Hőmérséklet:
min: 5 , 10 °C
max: 12 , 17 °C

Változékony, hűvös idő
továbbFórum

TV-csatorna/műhold TOP-lista..
Miért fontos a hírolvasók/bemondók személye?
Csillagkapu-Stargate
BEUGRÓ.
Fáj? Cserélő topik


TIPP


jegyfoglalás


popsztárok


képeslapküldés


LINKCENTRUM


szex


férfiaknak


nőknek


HETI TOPLISTA


Shakira


Angelina Jolie


Görög Zita


Most keresik a többiek!