ok.hu

Építészettől tárgykultúráig minden, ami szemnek ingere!A rovat hírei


"Tarány Tomit megviselte, hogy kiejtett minket" - a Rocktenors az X-Faktorról

Két magyar hely vezeti a világ száz legjobb bárjának listáját

"Álmodtam is a Sírhant művek szereplőivel" - Marina Salas, A bárka szereplője

Ha nem a panel nyer: kísérleti lakótelep Óbudán

"Egyszer sem jutott eszembe a 25 millió" - Ádám, az Éden Hotel stratégája
Gyorskeresés

Magyar Bálint statisztikákkal cáfolja a Bazi nagy roma lagzit
2003. április 1., kedd, 15:13|Utolsó módosítás: 2003. április 4., péntek, 13:29

A cikk betűmérete:kisebbnagyobb


A készítők szerint görbe tükör az előítéleteknek << 2/2. oldal


Az Irigy Hónaljmirigy

Egy nappal előbb, március 31-én hétfőn a roma egyetemistákat és főiskolásokat tömörítő Romaversitas nyílt levélben határolódott el Gáspár Győzőtől, a Romantic zenekar énekesétől, miután a szervezet szerint az EU-csatlakozási kampány egyetlen roma szereplője arcát adta a tv2-n sugárzott Bazi nagy roma lagzi című műsorhoz. Az adás miatt Horváth Aladár, az Országos Cigány Önkormányzatnak (OCÖ) vezetője magánlevélben tiltakozott a tv2 elnökénél.

A tv2 hétfői közleménye, amelyet Poich Lóránd, a tv2 programigazgatója nevében adtak ki, azt írja, a társaság sajnálja, ha a műsorral bárkit megbántott, az esetleges sérelmek miatt pedig elnézést kér. A kereskedelmi adó képviselője szerint azonban tévedés a kifogásolt műsort a romák egészére érteni, mert az egy fiktív roma család esküvői készülődését mutatta be. A tiltakozások után a tv2 felajánlotta, hogy, a csatorna költségén, az OCÖ azonos terjedelmű műsort készíthet, amelyben a szervezet saját szempontjából mutathatja be a roma társadalmat.

Április 1-jén a tv2 újabb közleményt adott ki, amelyben szintén elnézést kér az Irigy Hónajmirigy műsora miatt. "... Ezennel kijelentjük, hogy a tv2 senkit sem kívánt megsérteni önérzetében, s ellenséges érzületeket sem akart kelteni. Őszintén sajnáljuk, ha szándékainkkal ellentétben mégis megbántottunk volna valakit. Az érintettektől elnézést kérünk. Ahogy eddig is, a tv2 a jövőben is minden tőle telhetőt megtesz az előítéletek felszámolásáért, a romák jogainak érvényesüléséért, társadalmi integrációjáért." A közleményt Pintér Dezső elnök, Kereszty Gábor vezérigazgató és David Stogel ügyvezető igazgató írta alá. A bocsánatkérést április1-jén a tv2 Tények című hírműsorában is felolvasták.

A közlemény után Teleki László, a Miniszterelnöki Hivatal romaügyekért felelős politikai államtitkára azt mondta az MTI-nek, megelégedéssel fogadta a csatorna kijelentését. A politikus hivatala korábban felszólította a tv2 vezetőit, hogy nyilvánosan határolódjanak el a műsor által képviselt nézetektől.

"A bocsánatkérés nemes gesztus. Nagyra értékelem, ha ugyanúgy hárommillió ember hallja vagy olvassa, mint a rasszista paródiát. Az okozott károk enyhítésére hosszú évek munkájára lesz szükség" - mondta Horváth Aladár az [origo]-nak. Az OCÖ elnöke közölte, nem azt várja, hogy - a tv2 korábbi ajánlata alapján - a cigány önkormányzat a romák valós helyzetének bemutatására műsoridőt kapjon, hanem hiteles és objektív tájékoztatást várnak a cigányokról. A politikus szerint a Bazi nagy roma lagzi-n kívül is többször előfordult, hogy a cigányokat negatív színben tüntették fel a médiumok, ezért egyeztetni szeretnének a tévék és rádiók vezetőivel. Horváth elmondta, egy új újságírói etikai kódexet javasolnak, amely megakadályozhatja a további hasonló eseteket. "Olyan normákat és etikai elvárásokat akarunk megfogalmazni, amelyek más kisebbségek esetében természetesek, de a romák esetében még nem" - nyilatkozta Horváth.

Az Irigy Hónaljmirigy tagja, Sipos Tamás azt mondta, a műsor készítői és sugárzói nem rasszisták, de világossá vált, hogy akaratuk ellenére volt, akit megbántottak. Sipos szerint a paródia nem sulykolta a negatív sztereotípiákat, hanem görbe tükröt állított eléjük. "Félre lett magyarázva, és már politikai síkra terelődött. Jó kapcsolatunk van a romákkal, a műsor paródia, nem kell komolyan venni. Adás előtt több szűrön átment, és senki nem mondta, hogy rasszista filmet csináltunk. Ezen az alapon az összes szőke nő és rendőr is felszólalhatna" - nyilatkozta az [origo]-nak Sipos. A paródiazenekar tagja azonban elmondta, mindenkitől bocsánatot kérnek, akit megbántottak az adással. A Bazi nagy roma lagzi cigány szereplője, Gáspár Győző szerint jó műsort csináltak, a Romantic együttes tagja azt mondta, nem érti a vádakat.

[origo]


<< előző oldal 2/2

1. Magyar szerint gyalázatos a Bazi nagy roma lagzi

2. A készítők szerint görbe tükör az előítéleteknekKüldje tovább ismerősének!

Írjon nekünk! Médiaajánlat Impresszum Adatvédelem!

Iratkozzon fel RSS-hírcsatornáinkra!

Az [origo] kiadója az Origo Zrt. © Minden jog fenntartvaIdőjárás

Hőmérséklet:
min: 5 , 10 °C
max: 12 , 17 °C

Változékony, hűvös idő
továbbFórum

TV-csatorna/műhold TOP-lista..
Miért fontos a hírolvasók/bemondók személye?
Csillagkapu-Stargate
BEUGRÓ.
Fáj? Cserélő topik


TIPP


jegyfoglalás


popsztárok


képeslapküldés


LINKCENTRUM


szex


férfiaknak


nőknek


HETI TOPLISTA


Shakira


Angelina Jolie


Görög Zita


Most keresik a többiek!