ok.hu

Építészettől tárgykultúráig minden, ami szemnek ingere!A rovat hírei


"Tarány Tomit megviselte, hogy kiejtett minket" - a Rocktenors az X-Faktorról

Két magyar hely vezeti a világ száz legjobb bárjának listáját

"Álmodtam is a Sírhant művek szereplőivel" - Marina Salas, A bárka szereplője

Ha nem a panel nyer: kísérleti lakótelep Óbudán

"Egyszer sem jutott eszembe a 25 millió" - Ádám, az Éden Hotel stratégája
Gyorskeresés

A belga király keresztgyerekei a Milliomosban
2003. november 11., kedd, 12:41|Utolsó módosítás: 2003. november 11., kedd, 12:54

A cikk betűmérete:kisebbnagyobb

Csak Baldvinok és Fabiolák játszhattak a Legyen Ön is milliomos belga változatának legutóbbi adásában, ahol mind a tíz résztvevő az 1993-ban elhunyt I. Baldvin belga király és felesége, Fabiola királyné keresztgyereke volt.


Forrás: ORIGO

Brüsszel

Az etnikailag és kulturálisan megosztott Belgiumban az összefogást pártoló tévések a Legyen Ön is milliomos helyi változatával is harcolni akarnak az ország egységéért. A vetélkedő november 10-i adásába ezért kizárólag Baldvin és Fabiola keresztnevű játékosok jelentkezését fogadták el. A flamandok, vallonok és németek lakta országban különös jelentősége volt a versenyzők kiválogatásának, akik mindannyian az ország egységét szimbolizáló királyi pár keresztgyermekei, akárcsak a családjukban hetediknek született Baldvinok és Fabiolák többsége.

 

Ennek oka, hogy belga szokás szerint, ha egy családban megszületik a hetedik gyerek, annak keresztszülője az éppen akkor uralkodó király és felesége lesz. I. Baldvin 42 évig ült a trónon, s uralkodása alatt mintegy 600 gyerek került kapcsolatba ilyen módon a királyi házzal.

 

A gyerekek a keresztelés alkalmából ajándékot kapnak a királyi pártól, de más hasznuk nem származik a "rokonságból". A keresztszülők - más mellett a gyerekek nagy száma miatt - nem tartják a kapcsolatot velük, s a La Derniere Heure című belga lap által megszólaltatott keresztgyerekek is csak arról tudtak beszámolni, egyetlen közvetlen emlékükként, hogy mindannyiukat meghívták az 1991-ben, I. Baldvin uralkodása 40. évfordulóján rendezett nagyszabású ünnepségre a királyi palotába, ahol az uralkodó néhány szót váltott velük.

 

A Baldvinok és Fabiolák többsége büszke arra, hogy az uralkodó pár keresztgyermekei, s ragaszkodnak a királyság intézményéhez. Ez utóbbinak a flamandokból és vallonokból álló Belgiumban fontos szerepe van, az összetartozás, az egység szimbólumának számít.

(MTI)Küldje tovább ismerősének!

Írjon nekünk! Médiaajánlat Impresszum Adatvédelem!

Iratkozzon fel RSS-hírcsatornáinkra!

Az [origo] kiadója az Origo Zrt. © Minden jog fenntartvaIdőjárás

Hőmérséklet:
min: 5 , 10 °C
max: 12 , 17 °C

Változékony, hűvös idő
továbbFórum

TV-csatorna/műhold TOP-lista..
Miért fontos a hírolvasók/bemondók személye?
Csillagkapu-Stargate
BEUGRÓ.
Fáj? Cserélő topik


TIPP


jegyfoglalás


popsztárok


képeslapküldés


LINKCENTRUM


szex


férfiaknak


nőknek


HETI TOPLISTA


Shakira


Angelina Jolie


Görög Zita


Most keresik a többiek!