ok.hu

Építészettől tárgykultúráig minden, ami szemnek ingere!A rovat hírei


"Tarány Tomit megviselte, hogy kiejtett minket" - a Rocktenors az X-Faktorról

Két magyar hely vezeti a világ száz legjobb bárjának listáját

"Álmodtam is a Sírhant művek szereplőivel" - Marina Salas, A bárka szereplője

Ha nem a panel nyer: kísérleti lakótelep Óbudán

"Egyszer sem jutott eszembe a 25 millió" - Ádám, az Éden Hotel stratégája
Gyorskeresés

Vita egy uniszex arab valóságshow-ról
2004. január 6., kedd, 17:27|Utolsó módosítás: 2004. január 6., kedd, 18:09

A cikk betűmérete:kisebbnagyobb

Az arab országokban is nagy sikert arat a Franciaországban már három kiadást megért Sztárakadémia című tévéműsor, amelyben tehetséges fiatalokat képeznek ki énekessé valóságshow-hoz hasonló körülmények között, s több hónapos versengéssel, közönségszavazatokkal dől el, ki lesz a győztes.


Az egy hónapja a libanoni LBCI televízió által indított vetélkedésben 16, különböző arab országokból érkezett s több ezer jelentkező közül kiválogatott fiatal négy hónapon át tanulja az énekes előadó mesterség csínját-bínját. Míg a fiatalok között igazi divatmániává vált, konzervatív körökben bírálják az adást, amelyben - az arab világban példátlan módon - különböző nemű fiatalok élnek egy fedél alatt, az LBCI központjában.

 

A 16 résztvevőt a legjobb énekesek, előadóművészek és koreográfusok tanítják négy hónapon át, és hetente válogat közülük a zsűri, végül azonban a közönség szavazata dönt. A vetélkedőn libanoni, szíriai, tunéziai, marokkói, egyiptomi, kuvaiti, szaúdi és az Egyesült Arab Emírségekből érkezett sztárjelöltek vesznek részt. Hogy a Sztárakadémia résztvevőinek életéből az érdeklődők egy pillanatot se veszítsenek el, az LBCI külön tévécsatornát is indított, a műholdas adás révén a nap 24 órájában követhetőek az akadémia eseményei.

 

A vetélkedő az LBCI rendes adásában is a fő műsoridőbe került azóta, hogy megindult, s nemcsak Libanonban, hanem az arab világ más országaiban is igen nagy a nézettsége a fiatal korosztályok körében. A Stat-Ipsos libanoni közvélemény-kutató intézet felmérése szerint a 15-25 év közötti fiatalok 80 százaléka követi a sztárakadémia műsorát, s noha az arab világ többi részéből még nincsenek adatok, máris tízezerszámra érkeznek az elektronikus levelek és az SMS-ek a résztvevők címére.

 

A francia Star Academy Libanonba érkezett résztvevőit fiatalok óriási tömege ünnepelte, ám vannak kritikus hangok is. Egy muzulmán vallási méltóság például kijelentette: "Illetlenség, hogy fiatal arab fiúk és lányok élnek egy fedél alatt, a randevún ott lehet az ördög is." Egy libanoni politológus szerint a tévéadás korántsem "ártatlan", mivel "el akarja fordítani a fiatal arabok figyelmét a nemzeti ügyektől egy olyan időben, amikor Irak imperialista megszállás alatt áll, és Palesztina továbbra is vérzik".

 

A fiatalok azonban másként gondolkodnak. "Mi rossz van abban, ha fiatalokat nézünk, akik énekelnek, táncolnak, megismerik egymást?" - kérdezte a 16 éves libanoni Elsa. "Azelőtt azt hittem, hogy az Öböl országaiban minden arab fiatal elvakult nacionalista. Most rá kell ébrednem, hogy akárcsak mi, nyitottak a világra, de saját országukban tilos kifejezésre juttatniuk életörömüket" - mondta Elsa.

 

A 24 éves Omar is fontosnak tartja a libanoni sztárakadémia sikerét: "Ez az adás először ad alkalmat a fiatal araboknak arra, hogy ne csak az őket kormányzó dinoszauruszokra szavazzanak."

(MTI)Küldje tovább ismerősének!

Írjon nekünk! Médiaajánlat Impresszum Adatvédelem!

Iratkozzon fel RSS-hírcsatornáinkra!

Az [origo] kiadója az Origo Zrt. © Minden jog fenntartvaIdőjárás

Hőmérséklet:
min: 5 , 10 °C
max: 12 , 17 °C

Változékony, hűvös idő
továbbFórum

TV-csatorna/műhold TOP-lista..
Miért fontos a hírolvasók/bemondók személye?
Csillagkapu-Stargate
BEUGRÓ.
Fáj? Cserélő topik


TIPP


jegyfoglalás


popsztárok


képeslapküldés


LINKCENTRUM


szex


férfiaknak


nőknek


HETI TOPLISTA


Shakira


Angelina Jolie


Görög Zita


Most keresik a többiek!