ok.hu

Építészettől tárgykultúráig minden, ami szemnek ingere!A rovat hírei


"Tarány Tomit megviselte, hogy kiejtett minket" - a Rocktenors az X-Faktorról

Két magyar hely vezeti a világ száz legjobb bárjának listáját

"Álmodtam is a Sírhant művek szereplőivel" - Marina Salas, A bárka szereplője

Ha nem a panel nyer: kísérleti lakótelep Óbudán

"Egyszer sem jutott eszembe a 25 millió" - Ádám, az Éden Hotel stratégája
Gyorskeresés

Testi épségre veszélyes a brit Big Brother
2004. június 24., csütörtök, 15:50|Utolsó módosítás: 2004. június 24., csütörtök, 17:17

A cikk betűmérete:kisebbnagyobb

Az első élőben közvetített verekedés után újabb hasonló jelenetek várhatók a valóságshow nagy-britanniai változatában - jósolja a műsor nemrég lemondott biztonsági tanácsadója.


Forrás: bigbrother.channel4.com

Az első verekedés vége

Erőszakhullámtól tart a helyi Big Brother-ben az egyik vezető brit kriminalisztikai szakértő. David Wilson professzor szerint a június 17-i pofozkodás és bútordobálás után ismét verekedés törhet ki a lakók között, ha a producerek az eddigiekhez hasonlóan manipulálják a műsor szereplőit.

 

A BB-stáb bírálójának az a véleménye, hogy már az első, testi épséget veszélyeztető konfliktus is elkerülhető lett volna, ha figyelembe veszik a tanácsait, és nem próbálják elmélyíteni a résztvevők közötti ellentéteket.

 

Wilsont akkor nem hallgatták meg, ezért a múlt pénteki dulakodás után önként távozott a műsor konzulensi posztjáról, észrevételeit azonban a sajtó segítségével külső megfigyelőként is megosztja a stábbal.

 

"Amikor világossá vált, hogy nem figyelnek rám, úgy gondoltam, itt az ideje kilépni. Ez egy olyan show, amelyben alkohollal traktálják a szereplőket, ők pedig veszekednek, és megpróbálják tettleg bántalmazni egymást" - állítja a nagy tekintélyű kriminológus, aki korábban több, Anglia-szerte hírhedt bűnözővel foglalkozott.

 

Wilson szerint a műsor, számára immár vállalhatatlan, tartalma az ivászat mellett a szereplők kiválogatásának, a lakótér megtervezésének, és a kívülről adott utasításoknak tudható be. "Az extrém lelki beállítottságú résztvevőkkel a ház olyan, mint egy nagy nyomású kukta. Felróttam a producereknek, hogy szándékosan teremtenek belső szakadásokhoz és erőszakhoz vezető szituációkat. ... A lakók kifejezetten konfliktusorientált személyiségek. Az is baj, hogy nincs hely az elvonulásra, még a WC-ajtó is átlátszó. Megmondtam a műsorkészítőknek, hogy ez az egész így együtt veszélyes" - nyilatkozta a bűnözői magatartás szakértője.

 

Wilson néhány nappal azután nyilatkozott, hogy a BB-házban elszabadult az erőszak, amikor a Channel 4 műsorának két ittas szereplője összeverekedett, majd mások is bekapcsolódtak a rendbontásba. A konfliktus két főszereplője Emma Greenwood és Victor Ebuwa voltak, akik korábban is többször vitáztak már egymással. A fiatal nő azután haragudott meg  fekete bőrű lakótársára, hogy az rasszistának és butának nevezte. Nem csak kettejüknek volt nézeteltérése aznap, hanem más stúdiólakók szintén összevesztek, így került sor a berendezés felforgatásására, és halálos fenyegetések is elhangzottak a műsorban.

 

A stúdiólakók agresszív viselkedéséről a tévénézők értesítették a területileg illetékes hertfordshire-i rendőrséget, amely hajnalban kiszállt a Big Brother-házba és vizsgálatot indított az ügyben. A botrányt követően a brit médiafelügyelet, az Ofcom közölte, szintén eljárnak a műsorban elhangzott fenyegetések és a képernyőn mutatott erőszakcselekmények miatt. Ha a testület kihágást állapít meg, súlyos pénzbüntetésre ítélheti a Channel 4-t.

 

A tévétársaságot már az incidens előtt is komoly kritikák érték, amelyek szerint a jelenlegi valóságshow színvonala minden korábbinál mélyebbre süllyedt. Wilson mellett mások is azzal vádolják a céget, hogy a nézettség növelése érdekében szándékosan olyan szereplőket válogatott össze, akik jó eséllyel konfliktusba kerülnek egymással.

[origo]Küldje tovább ismerősének!

Írjon nekünk! Médiaajánlat Impresszum Adatvédelem!

Iratkozzon fel RSS-hírcsatornáinkra!

Az [origo] kiadója az Origo Zrt. © Minden jog fenntartvaIdőjárás

Hőmérséklet:
min: 5 , 10 °C
max: 12 , 17 °C

Változékony, hűvös idő
továbbFórum

TV-csatorna/műhold TOP-lista..
Miért fontos a hírolvasók/bemondók személye?
Csillagkapu-Stargate
BEUGRÓ.
Fáj? Cserélő topik


TIPP


jegyfoglalás


popsztárok


képeslapküldés


LINKCENTRUM


szex


férfiaknak


nőknek


HETI TOPLISTA


Shakira


Angelina Jolie


Görög Zita


Most keresik a többiek!