ok.hu

Építészettől tárgykultúráig minden, ami szemnek ingere!A rovat hírei


"Tarány Tomit megviselte, hogy kiejtett minket" - a Rocktenors az X-Faktorról

Két magyar hely vezeti a világ száz legjobb bárjának listáját

"Álmodtam is a Sírhant művek szereplőivel" - Marina Salas, A bárka szereplője

Ha nem a panel nyer: kísérleti lakótelep Óbudán

"Egyszer sem jutott eszembe a 25 millió" - Ádám, az Éden Hotel stratégája
Gyorskeresés

Túl gorombán ábrázolták a pápát
2004. szeptember 24., péntek, 14:42|Utolsó módosítás: 2004. szeptember 24., péntek, 16:41

A cikk betűmérete:kisebbnagyobb

A kritikák hatására a BBC nem sugározza egyik új rajzfilmjét, amelyben II. János Pál gyerekjátékon közlekedik, kísérője pedig egy sztárságra vágyó női szerzetes. A brit közszolgálati csatorna vezetői egyetértenek a tiltakozó hívőkkel, hogy az alkotás túl goromba.


Forrás:
Ugróbot
Ajánlat
A Pápaváros készítője
A BBC3 honlapja
A birminghami főegyházmegye oldala

Lemond Pápaváros (Popetown) címmel tervezett új rajzfilmsorozatáról a BBC3 digitális csatorna, amelyet korábban több római katolikus egyházi vezető és hívő bírált a műsor előzetesei miatt.

 

Az interneten közzétett jelenetekben a pápa elrajzolt környezetéhez többek között egy világhírnévre vágyó apáca és korrupt bíborosok tartoznak, akik folyamatosan cselszövésen törik a fejüket. A gyermetegnek ábrázolt II. János Pál egy ugróboton közlekedik a Vatikán körül, közvetlen kíséretét pedig veszekedő, egymás ellen áskálódó társaságként mutatják be.

 

A tízrészesre tervezett produkció kritizálói rövid időn belül hatezer aláírást gyűjtöttek a Pápaváros ellen, és a brit Guardian értesülése szerint Vincent Nichols birminghami érsek személyesen is közbenjárt az ügyben a BBC új vezérigazgatójánál, Mark Thompsonnál, aki maga is gyakorló katolikus.

 

A BBC-ben folytatott megbeszélésekről az egyházi elöljáró sajtótitkára, Peter Jennings nyilatkozott. "Az érsek úr meg én vendégként voltunk ott, és rendkívül boldoggá tett minket, hogy láthatjuk Markot, aki egyik templomunk rendszeres látogatója. ... Elmondtam neki, azt szeretnénk, ha a BBC a katolikus egyházat sem kezelné oly módon, ami a zsidó vallás vagy az iszlám követői számára elfogadhatatlan, jelenleg ugyanis a katolikus egyházat sokan játékszernek tekintik" - idézte fel a tárgyalást a birminghami érsek sajtótitkára.

 

A vezérigazgató nem szólat meg nyilvánosan a műsorral kapcsolatban, a közszolgálati csatorna vezetőségének véleményét a BBC3 felügyeletével megbízott Stuart Murphy fogalmazta meg. "Alapos megfontolás és egyeztetések után, mérlegelve a kockázatot, hogy az alkotás sértő lehet a közönség egy része számára, úgy döntöttünk, nem közvetítjük a programot. ... A projektre fordított kreatív energiák és a műsorkészítők elismerésre méltó fáradozásai ellenére, a vígjátéki hatás nem ellensúlyozza az esetlegesen sértő mozzanatokat" - szól a Pápaváros mellőzésének indoklása, amely arra is kitér, hogy a sorozat ötletének felvetődésekor még nem lehetett pontosan tudni, milyen lesz a végeredmény.

 

Forrás: catholic-ew.org.uk

Birmingham érseke

Nichols érsek, aki korábban több, a katolikus egyházról szóló BBC-s adást keményen bírált, üdvözölte a határozatot. "Megnyugtat, a döntés, amely azt mutatja, a BBC valódi érzékenységgel viseltet számos ember belső meggyőződése, hite iránt."

 

Részben más véleményen van a brit-francia koprodukcióban megalkotott Pápaváros egyik készítője, a Channel X társaság vezetője. Alan Marke a BBC-vel való egyeztetés után tette közzé véleményét. "Hihetetlen csalódást jelent a döntés, miközben nagyon büszke vagyok a projektre és tehetséges közreműködőire. Megértem azonban a döntést, amely a BBC számára nehéz volt és meg kellett hoznia" - közölte a betiltott rajzfilm alkotója.

[origo]Küldje tovább ismerősének!

Írjon nekünk! Médiaajánlat Impresszum Adatvédelem!

Iratkozzon fel RSS-hírcsatornáinkra!

Az [origo] kiadója az Origo Zrt. © Minden jog fenntartvaIdőjárás

Hőmérséklet:
min: 5 , 10 °C
max: 12 , 17 °C

Változékony, hűvös idő
továbbFórum

TV-csatorna/műhold TOP-lista..
Miért fontos a hírolvasók/bemondók személye?
Csillagkapu-Stargate
BEUGRÓ.
Fáj? Cserélő topik


TIPP


jegyfoglalás


popsztárok


képeslapküldés


LINKCENTRUM


szex


férfiaknak


nőknek


HETI TOPLISTA


Shakira


Angelina Jolie


Görög Zita


Most keresik a többiek!