ok.hu

Építészettől tárgykultúráig minden, ami szemnek ingere!A rovat hírei


"Tarány Tomit megviselte, hogy kiejtett minket" - a Rocktenors az X-Faktorról

Két magyar hely vezeti a világ száz legjobb bárjának listáját

"Álmodtam is a Sírhant művek szereplőivel" - Marina Salas, A bárka szereplője

Ha nem a panel nyer: kísérleti lakótelep Óbudán

"Egyszer sem jutott eszembe a 25 millió" - Ádám, az Éden Hotel stratégája
Gyorskeresés

Istenkáromlással vádolják a BBC-t
2005. január 10., hétfő, 16:14|Utolsó módosítás: 2005. január 11., kedd, 12:47

A cikk betűmérete:kisebbnagyobb

A brit közszolgálati televízió történetének egyik legnagyobb botrányát okozta a Jerry Springer -The Opera című zenés színpadi darab közvetítése. Több tízezer panasz érkezett a BBC2 műsora miatt, amely ellen békés tüntetést is rendeztek a tiltakozók. Sok névtelen telefonáló azonban nem elégedett meg a bírálat erőszakmentes formáival, ezért a csatorna a rendőrség segítségét kérte.


Forrás: MTI
Jerry Springer
Ajánlat
Jerry Springer - The Opera
A BBC honlapja
A Mediawatch-UK oldalai

Gyalázkodó és fenyegetőző telefonhívások árasztották el a BBC több vezető munkatársának magántelefonjait, és több mint tízezer hivatalos panasz érkezett a közönségtől a csatorna január 8-i esti műsora miatt. A példátlan tiltakozási hullám oka a Jerry Springer - The Opera című többszörös díjnyertes színpadi musical sugárzása volt, amely a bírálók szerint tele van trágár és istenkáromló jelenetekkel.

 

A darab még le sem ment a tévében, már botrányt okozott a sugárzás terve, miután a londoni West Enden 2003 őszén debütált mű Nagy-Britannia legtöbbet vitatott színpadi előadása. A Jerry Springer - The Opera-t mindemellett telt házak előtt játsszák, és több szakmai elsimerést is kapott. A címszereplő tévés műsorvezető talkshow-i által ihletett darabot a BBC tabudöntő előadásnak értékelte, amelyben eltúlzott formában találkozhatnak a nézők a nagy sikerű Jerry Springer Show-ban mindennapos helyzetekkel. 

 

A történetben Jerry Springer botrányműsorának vendégei Jézus, Szűz Mária és Isten. A darabban Jézus pelenkát visel, valamint "kissé buzi"-nak nevezi magát, egy másik epizódban pedig összeverekedik Ádámmal és Évával. A kritizált részek közé tartozik még a Ku-Klux-Klan-tagok táncjelenete és a darabban elhangzó dalok, amelyek szövegei kritikusai szerint fölöslegesen obszcének.

 

A vitatott műsort a BBC épp ezért késő estére tette, az egyes felvonások előtt pedig figyelmeztető szöveget tett közzé, amely szerint a darab szókimondó részeket is tartalmaz. "Este tízkor ment adásba, egy órával a legnézettebb sáv előtt, a BBC2-n, és nem az egyesen. ... Úgy sugároztuk, hogy előtte teljesen egyértelművé tettük, jó adag durva kifejezés lesz benne" - védte a műsort Mark Thompson, a BBC vezérigazgatója, aki vallásos emberként is elmondta a véleményét. "Gyakorló keresztény vagyok, de semmi olyan nincs benne, amit istenkáromlónak gondolok."

 

Más véleményen van több egyházi vezető, néző, politikus, illetve a Mediawatch-UK nevű lobbicsoport. A brit műsorkínálat alakulását nyomon követő szervezet BBC-nek küldött levelében azt írta, a közszolgálati csatorna túl sok néző bizalmát kockáztatja. "A folyamatosan ömlő obszcén és profán szövegek, akárcsak a Mr. Springer tévéshow-ját idéző züllött viselkedés, a nézők jelentős részének elfogadhatatlan, és elidegeníti őket a BBC-től" - üzente John Beyer, a Mediawatch igazgatója.

 

Keményebben fogalmazott Michael Reid brentwoodi püspök, aki szennynek nevezte a műsort, és tüntetést szervezett a BBC televíziós központjához. "Ez a program istenkáromló, és erőszakot tesz a tisztességen, ami egyébként a BBC alapelvei közé tartozik. ... Fel vagyunk háborodva, hogy a BBC az előfizetők pénzét olyan produkcióra költi, amely súlyos támadást intéz a keresztények ellen. Olyan műsor nem kerülhet képernyőre, amely Mohamedet, Buddhát vagy hindu isteneket gyalázna, a keresztényeket azonban könnyedén lehet sértegetni" - mondta Reid püspök, akit a Jerry Springer - The Opera színházi bemutatója kevésbé zavart. "Egy ember eldöntheti, hogy elmegy-e a színházba, és ez az ő választása, de a BBC egy nemzeti műsorszolgáltató."

 

Az egyházi vezető és körülbelül 120 támogatója utcai demonstrációjukon a BBC-t és Jerry Springert szidalmazták, valamint néhányan elégették tévé-előfizetői igazolásukat, de olyan tiltakozó is volt, aki nem elégedett meg a kritika békésebb formáival, és névtelen telefonüzenetekben fenyegette meg a BBC munkatársait.

Ezen a ponton a közszolgálat médium vezetői rendőri segítséget kértek, és elfogadhatatlannak nevezték egyes tiltakozók módszereit. "BBC-s dolgozók és családtagjaik magánvonalaira nagyszámú fenyegető hívás érkezett, ezek közül többet jelentettünk a rendőrségnek."

[origo]Küldje tovább ismerősének!

Írjon nekünk! Médiaajánlat Impresszum Adatvédelem!

Iratkozzon fel RSS-hírcsatornáinkra!

Az [origo] kiadója az Origo Zrt. © Minden jog fenntartvaIdőjárás

Hőmérséklet:
min: 5 , 10 °C
max: 12 , 17 °C

Változékony, hűvös idő
továbbFórum

TV-csatorna/műhold TOP-lista..
Miért fontos a hírolvasók/bemondók személye?
Csillagkapu-Stargate
BEUGRÓ.
Fáj? Cserélő topik


TIPP


jegyfoglalás


popsztárok


képeslapküldés


LINKCENTRUM


szex


férfiaknak


nőknek


HETI TOPLISTA


Shakira


Angelina Jolie


Görög Zita


Most keresik a többiek!