ok.hu

Építészettől tárgykultúráig minden, ami szemnek ingere!A rovat hírei


"Tarány Tomit megviselte, hogy kiejtett minket" - a Rocktenors az X-Faktorról

Két magyar hely vezeti a világ száz legjobb bárjának listáját

"Álmodtam is a Sírhant művek szereplőivel" - Marina Salas, A bárka szereplője

Ha nem a panel nyer: kísérleti lakótelep Óbudán

"Egyszer sem jutott eszembe a 25 millió" - Ádám, az Éden Hotel stratégája
Gyorskeresés

Romatévét terveznek Budapestre
2005. január 20., csütörtök, 17:29|Utolsó módosítás: 2005. január 20., csütörtök, 17:35

A cikk betűmérete:kisebbnagyobb

A cigányok tévés ábrázolása és szereplési esélyei voltak a szegedi egyetem médiaintézete által szervezett konferencia fő témái, amelyekhez többek között a kisebbségi ombudsman és a korábbi esélyegyenlőségi miniszter is hozzászólt.


Forrás: MTI
Lévai és Kaltenbach
Ajánlat
A kisebbségi ombudsman oldala
A Budapest Média Intézet honlapja

A romák médiabeli megjelenéséről, lehetőségeiről tartottak konferenciát Romák az elektronikus médiában címmel Budapesten, a Szegedi Tudományegyetem (SZTE) Budapest Média Intézet szervezésében.

 

Az összejövetelen ott volt több vezető politikus és a kisebbségi jogok országgyűlési biztosa is.

Kaltenbach Jenő kisebbségi ombudsman szerint többször előfordul, hogy a képernyőn negatív képet festenek a romákról, de ez nem mindig kezelhető a meglévő szabályozás alapján. "Gyakran a jog sem tudja megoldani a szólásszabadság és az emberi méltósághoz való jog közötti konfliktust" - közölte Kaltenbach.

 

Lévai Katalin európai parlamenti képviselő, korábbi esélyegyenlőségi miniszter szerint elsősorban irodalommal, könyvekkel, oktatással lehetne leküzdeni azokat a sztereotípiákat, hamis képeket, amelyeket a bulvársajtó teremt. Lévai elmondta, elindult egy kezdeményezés, amely szerint Budapesten lehetne az európai roma televízió központja. A képviselő szerint az egyelőre még kezdeti stádiumban lévő tervet mind az illetékes tárcák miniszterei, mind az unió biztosai támogatják. "... nagyon nagy eredmény lenne Magyarország számára az európai politikában, ha ezt meg tudnánk csinálni" - mondta el Lévai Katalin legnagyobb, kilencmilliós európai kisebbségnek szánt csatornáról.

 

Teleki László romaügyi államtitkár közölte, a romákról kialakított kép nem csak a média felelőssége, "ez össztársadalmi kérdés, össztársadalmi felelősség". A politikus szerint azonban, kétségtelen, hogy a médiának van a legnagyobb szerepe. "Ma már sok olyan roma van, aki a sport, a kultúra, a művészetek, vagy az oktatás területén jelentős eredményt ért el, ők azonban nem jelennek meg a médiában."  Teleki azt szeretné, ha egy olyan média-kerekasztal jönne létre, amelyen a roma és nem roma médiaszereplők vitatnák meg, milyen változtatásokra lenne szükség a romák bemutatásában.

 

Érdi Sándor, az SZTE Budapest Média Intézetének oktatási igazgatója szerint a médiának óriási szerepe lehetne abban, hogy a romákat pozitív szerepekben mutassa be. "Ez egy olyan társadalmi feszültség, amit kezelni kell, és amit a média tudna kezelni, ha akarná" - nyilatkozta Érdi.

 

Az elsősorban Szegvári Katalin, Érdi Sándor és Havas Henrik kezdeményezésére létrejött konferencia közönségében a kisebbségi szervezetek képviselői mellett az SZTE és a Deák gimnázium médiaszakos tanulói foglaltak helyet. Az előadásokat követő beszélgetésen a meghívott médiumok közül a Magyar Rádió, a Duna Tv és a TV2 vett részt.

(MTI)Küldje tovább ismerősének!

Írjon nekünk! Médiaajánlat Impresszum Adatvédelem!

Iratkozzon fel RSS-hírcsatornáinkra!

Az [origo] kiadója az Origo Zrt. © Minden jog fenntartvaIdőjárás

Hőmérséklet:
min: 5 , 10 °C
max: 12 , 17 °C

Változékony, hűvös idő
továbbFórum

TV-csatorna/műhold TOP-lista..
Miért fontos a hírolvasók/bemondók személye?
Csillagkapu-Stargate
BEUGRÓ.
Fáj? Cserélő topik


TIPP


jegyfoglalás


popsztárok


képeslapküldés


LINKCENTRUM


szex


férfiaknak


nőknek


HETI TOPLISTA


Shakira


Angelina Jolie


Görög Zita


Most keresik a többiek!