ok.hu

Építészettől tárgykultúráig minden, ami szemnek ingere!A rovat hírei


"Tarány Tomit megviselte, hogy kiejtett minket" - a Rocktenors az X-Faktorról

Két magyar hely vezeti a világ száz legjobb bárjának listáját

"Álmodtam is a Sírhant művek szereplőivel" - Marina Salas, A bárka szereplője

Ha nem a panel nyer: kísérleti lakótelep Óbudán

"Egyszer sem jutott eszembe a 25 millió" - Ádám, az Éden Hotel stratégája
Gyorskeresés

Kemény vita Győzike új műsoráról
2005. február 4., péntek, 10:11|Utolsó módosítás: 2005. február 9., szerda, 14:29

A cikk betűmérete:kisebbnagyobb

Konfliktusok előzik meg az RTL Klub új heti sorozatát, a Győzike-show-t. A csatorna azt állítja, a program úgy szórakoztat majd, hogy közben csökkenti a cigányokkal kapcsolatos negatív előítéleteket, az egyik roma vezető szerint azonban a műsor beharangozója nem ezt mutatja. A kisebbségi ombudsman, valamint a romák helyzetével foglalkozó több más szakember kockázatosnak tartja a vállalkozást, van, aki azt mondta, nem hatásvadász realityvel kellett volna kezdeni a cigányok főműsoridős szerepeltetését.


"Egy amerikai film jutott eszembe" 1/2. oldal >>

Forrás: [origo]
Horváth Aladár
Ajánlat
A Győzike-show oldala
Romák a magyarországi médiában - jelentés
A Roma Polgárjogi alapítvány oldala
Romapage
Ajánlat
Magyar Bálint statisztikák-kal cáfolja a Bazi nagy roma lagzit

Először fordul elő, hogy magyarországi tévésorozat a legnézettebb idősávban romák mindennapjait ábrázolja, amiről - a produkció műfaja és eddigi reklámjai alapján - többen úgy gondolják, rossz kezdet lehet.

 

Az RTL Klub néhány nap múlva induló realityje, a Gáspár Győző és családja életét bemutató Győzike-show előzeteseit látva Horváth Aladár, a Roma Polgárjogi Alapítvány vezetője azt mondta, ha a műsor tartalma az ígéreteknek megfelelően alakul, az tovább erősítheti a cigányságról kialakult hamis képet. "Egy amerikai film jutott eszembe, amelyben a fekete főszereplő, Eddie Murphy úgy ér el sikert, hogy megfelel a feketékkel kapcsolatos fehér középosztálybeli sztereotípiáknak. Jó fogyasztóként zabál, nem dolgozik, nagyszájú, de azért szeretnivaló, mert nagy a lelke; heves vérmérsékletű, infantilis fickó, akin nagyokat lehet röhögni és akár sírni is. Győzike, mint valami médiacigány, szintén kiszolgálja a romákkal kapcsolatos előítéleteket" - mondta a roma érdekvédő szervezet elnöke.

 

Horváth Aladár szerint drámai az ellentmondás a korszerű kormányzati célok, a polgárjogi mozgalom által képviselt előítéletoldó kommunikációs törekvések, illetve a média által sugallt cigánykép között. "A médiában odáig kellene eljutni, hogy a romákat ne egy idegen kultúra deviáns maradványaiként vagy ufókként mutassák be, hanem mint átlag magyar embereket, akik között ilyen is, olyan is van. Ezzel szemben a műsorok egy részében a romák szélsőséges, stigmatizáló helyzetekben szerepelnek, meghökkentő alakokként, és a közvélemény szemében elsősorban cigányként jelennek meg." A Roma Polgárjogi Alapítvány vezetője szerint kevés ellenpélda van, egyik ilyen a Rádió C vagy a Megasztár, amelyben a cigány fiatalok nem azért vannak ott, mert cigányszerepet alakítanak, hanem amiért bárki más - a tehetségük miatt.

 

Teleki László, az esélyegyenlőségi minisztérium politikai államtitkára az RTL Klub február 7-én kezdődő heti sorozatáról a premier előtt nem nyilatkozott, de általánosságban annyit elmondott, szerinte a Győzike-show-éhoz hasonló műfajú produkciók, jellegük miatt, "nehéz helyzetbe hozzák azokat a nézőket, akik valós képet akarnak kapni a cigányságról". Hasonló véleményen van Kaltenbach Jenő kisebbségi ombudsman, aki közölte: általában hatásvadásznak tartja a kereskedelmi tévék realityműsorait, ezért kockázatosnak tartja az RTL Klub vállalkozását. "Miért nem egy cigánytelepre mennek ki, az lenne az igazi valóságshow ... Nem hiszem, hogy a média sokat tett az elmúlt években a romákkal kapcsolatos előítéletek leépítésében, azt viszont megmutatta, hogy pénzért mindent lehet" - nyilatkozta a kisebbségi jogok biztosa.

 

A két évvel ezelőtt nagy botrányt kavaró Bazi nagy roma lagzi-t elsőként kritizáló cigány diákcsoport, a Romaversitas tagja, Báder Csaba szerint jobb lett volna, ha nem realityvel kezdődik a cigányok főműsoridős szerepeltetése. "Mivel a cigányok alig jelennek meg a képernyőn, ezért sokan Győzikével azonosíthatják a cigányságot. Ebben a helyzetben más műfaj alkalmasabb lett volna, hogy az emberek megismerjék a romákat, hogy közelebb kerüljenek a nézőkhöz. Sokat számít majd, hogy Győzike lesz-e annyira okos, hogy amikor a cigányságára hivatkozik, akkor csak egyes szám első személyben beszél, és nem azt mondja, mi cigányok ilyenek vagy olyanok vagyunk."


1/2 következő oldal >>

1. "Egy amerikai film jutott eszembe"

2. Az első roma showman példájaKüldje tovább ismerősének!

Írjon nekünk! Médiaajánlat Impresszum Adatvédelem!

Iratkozzon fel RSS-hírcsatornáinkra!

Az [origo] kiadója az Origo Zrt. © Minden jog fenntartvaIdőjárás

Hőmérséklet:
min: 5 , 10 °C
max: 12 , 17 °C

Változékony, hűvös idő
továbbFórum

TV-csatorna/műhold TOP-lista..
Miért fontos a hírolvasók/bemondók személye?
Csillagkapu-Stargate
BEUGRÓ.
Fáj? Cserélő topik


TIPP


jegyfoglalás


popsztárok


képeslapküldés


LINKCENTRUM


szex


férfiaknak


nőknek


HETI TOPLISTA


Shakira


Angelina Jolie


Görög Zita


Most keresik a többiek!