ok.hu

Építészettől tárgykultúráig minden, ami szemnek ingere!A rovat hírei


"Tarány Tomit megviselte, hogy kiejtett minket" - a Rocktenors az X-Faktorról

Két magyar hely vezeti a világ száz legjobb bárjának listáját

"Álmodtam is a Sírhant művek szereplőivel" - Marina Salas, A bárka szereplője

Ha nem a panel nyer: kísérleti lakótelep Óbudán

"Egyszer sem jutott eszembe a 25 millió" - Ádám, az Éden Hotel stratégája
Gyorskeresés

Vér helyett romantika a palesztin tévében
2005. február 7., hétfő, 18:17|Utolsó módosítás: 2005. február 8., kedd, 11:28

A cikk betűmérete:kisebbnagyobb

A merénylők dicsőítése és háborús filmek helyett szórakoztató és ismeretterjesztő programokat kért a palesztin televízió vezetőitől Mahmúd Abbász. A palesztin elnök szerint a műsorváltozás elősegítheti a közel-keleti békét.


Fotó: MTI
Mahmúd Abbász
Ajánlat
Megszületett az izraeli-palesztin tűzszünet

Az eddig előnyben részesített erőszakos jelenetek helyett kellemes érzéseket és tudást közvetítő tévéprogramok sugárzására szólította fel a palesztin központi tévé vezetőit Mahmúd Abbász palesztin elnök. A politikus megnyilatkozása után a műsorok hangneme jelentősen átalakult, az öngyilkos merénylőket mártírnak nevező, dicshimnuszként hangzó híradásokat semlegesebb fogalmazású anyagok váltották fel a palesztin tévében. A jelentős módosításra Abbász és a zsidó állam miniszterelnöke, Ariel Saron február 8-i, egyiptomi találkozója előtt néhány nappal került sor, ami az arab vezető politikai törekvéseinek része.

 

A januárban megválasztott palesztin elnök javítani akar az elődje, Jasszer Arafat idején mélypontra jutott izraeli-palesztin kapcsolatokon, Abbász már korábban bejelentette, hogy ő a béke és a tárgyalások útját választja, az előzetes hírek szerint pedig a Saronnal tervezet csúcstalálkozón, a négy éve tartó palesztin felkelés lezárásaként, megkötik az izraeli-palesztin tűzszünetet.

 

Az új államfő közös értekezletre hívta a palesztin hatóság hivatalos csatornájának vezetőit, ahol közölte, milyen elképzelései vannak a korszerű, és a politikia helyzetnek is megfelelő tévézésről. Abbász a véres jelenetek mellőzésén kívül arról is beszélt, nem akar hízelgő hangú műsorokat, nem igényli, hogy állandóan az államfői szerepléseiről tudósítson a csatorna, vagyis a palesztin tévések szakítsanak a Jasszer Arafat idejében érvényes normákkal - írta a brit Sunday Telegraph.

 

"Azt mondta, nem akarja, hogy a képernyő vérrel legyen tele. El kell kerülnünk a véres dolgokat, amelyek nem festenek jó képet népünkről. Azt sem akarja, hogy a dicsőségét zengő dalokat adjunk, meg hogy állandóan róla szóljon a műsor. Azt kívánta, csak akkor szerepeljen, ha annak hírértéke van. Ezen kívül azt szeretné, ha minden oldal szóhoz jutna a képernyőn. Ezek nagy változások" - számolt be az elvárásokról Abu Ajas, a palesztin televízió vezetője.

 

A csatorna főnöke elmondta, hogy vannak szenvedélyes stílusú egyiptomi szerelmes filmjeik, amelyek felválthatják a túlburjánzott háborús mozikat, valamint a kiskorúak számára politikailag semleges ismeretterjesztő műsoraik, amelyekben többek közt "aranyos állatokat" láthatnak a gyerekek. Abu Ajas szerint emellett a népművészet közvetítésének erősítése is az erőszak ellen hathat. "Még több hagyományos zenét sugárzunk, inkább mint a mártírokat megéneklő szerzeményeket. Még kevésbé leszünk provokatívak, megpróbálunk olyan békések lenni, amennyire csak lehet" - ismertette az új palesztin műsorpolitikát a tévés vezető.

 

Az izraeli kormányzat korábban erősen kritizálta a palesztin tévéműsorokat, azzal vádolva őket, hogy szítják az erőszakot, a bejelentett változtatások után azonban a Saron-kabinet képviselője közölte, "fontos lépésnek" tartják az irányváltást, amely az együttműködés szellemét erősíti.

 

Mahmúd Abbász szintén bizakodó, de azt is közölte, egyelőre csak reménykedik, hogy nem lesz olyan ok, amely visszafordíthatja a pozitív folyamatot. "A televízió a nép életének bemutatása, tükör, amiben megláthatjuk, mi történik a társadalomban. Szélesebbre akarjuk tárni a remény ablakait. ... De aggódom, hogy ha a dolgok nem jó irányban alakulnak, visszatérhetünk a véres jelenetekhez, a temetések képeihez. Nem akarunk visszatérni ezekhez. Senki sem akar" - mondta a palesztin elnök.

[origo]Küldje tovább ismerősének!

Írjon nekünk! Médiaajánlat Impresszum Adatvédelem!

Iratkozzon fel RSS-hírcsatornáinkra!

Az [origo] kiadója az Origo Zrt. © Minden jog fenntartvaIdőjárás

Hőmérséklet:
min: 5 , 10 °C
max: 12 , 17 °C

Változékony, hűvös idő
továbbFórum

TV-csatorna/műhold TOP-lista..
Miért fontos a hírolvasók/bemondók személye?
Csillagkapu-Stargate
BEUGRÓ.
Fáj? Cserélő topik


TIPP


jegyfoglalás


popsztárok


képeslapküldés


LINKCENTRUM


szex


férfiaknak


nőknek


HETI TOPLISTA


Shakira


Angelina Jolie


Görög Zita


Most keresik a többiek!