ok.hu

Építészettől tárgykultúráig minden, ami szemnek ingere!A rovat hírei


"Tarány Tomit megviselte, hogy kiejtett minket" - a Rocktenors az X-Faktorról

Két magyar hely vezeti a világ száz legjobb bárjának listáját

"Álmodtam is a Sírhant művek szereplőivel" - Marina Salas, A bárka szereplője

Ha nem a panel nyer: kísérleti lakótelep Óbudán

"Egyszer sem jutott eszembe a 25 millió" - Ádám, az Éden Hotel stratégája
Gyorskeresés

A Nagy Könyv: Nemecsek megküzd Micimackóval
2005. március 3., csütörtök, 12:17|Utolsó módosítás: 2005. március 3., csütörtök, 12:41

A cikk betűmérete:kisebbnagyobb

Kedvenc regényükről és az olvasás élményéről mesélnek Magyarország legnépszerűbb emberei márciustól a Magyar Televízióban A nagy könyv című olvasásnépszerűsítő mozgalom keretében - mondta Sipos Pál, az MTV művelődési főszerkesztője szerdán, a közszolgálati intézményben tartott sajtótájékoztatón.


Brit minta, magyar arcokkal 1/2. oldal >>

Forrás: MTI

Mit gondol rólunk?

Mondja el a véleményét az [origo]-ról és nyerjen az 500 ezer forint összértékű nyeremények közül! Kérjük, töltse ki kérdőívünket.


Klikk ide!

Ajánlat
Az MTV honlapja
A Nagy Könyv oldala

Mikor még nem volt többtucatnyi szórakozási forma, az emberek munka után hazaballagtak, majd olvastak vagy beszélgettek. A könyvekből jött a tudás, könyvekből ismertek meg távoli kultúrákat, történelmi eseményeket - ám a világ megváltozott, és esténként immár a televízió a legfőbb szórakoztató eszköz, ami mellett gyakran nehéz tartalmas beszélgetéseket folytatni. Mellette még ott a hifi, a számítógép és számtalan új eszköz, a nagy zajban kevesebb idő jut a csendes, elmélyült olvasásra, a halk párbeszédekre. Most a "hatalomra került" egyeduralkodó, a tévé igyekszik népszerűsíteni az agg, bukott királyt, a könyvet.

A The Big Read című műsorfolyam Nagy-Britanniában a BBC-n nagy sikert aratott, a licencet pedig a Magyar Televízió 20 ezer fontért vette meg tavaly - erős forinttal számolva ez akkor 8 millió 100 ezer forintot jelentett. A briteknél 140 ezer nézői szavazat érkezett több ezer regényre, vitaműsorokat rendeztek, és egyre népszerűbbek lettek az olvasókörök. Több tucat könyvet újra kellett nyomni, hogy győzzék kielégíteni a keresletet, miközben a könyvárak forgalma hirtelen 3200 százalékkal nőtt meg. Sok kiváló regényt újra felfedeztek az olvasók, a remek A22-es csapdájá-nak eladási adatai például tizenegyszeresére nőttek.

Magyarországon a program mellé állva hatvannál is több színész, művész, sportoló, tudós és ismert személyiség tesz majd őszinte vallomást olyan könyvekről, amelyek megváltoztatták, rendbe hozták vagy éppen felforgatták az életüket. Az MTV két csatornáján naponta többször, összesen 636 alkalommal láthatják a nézők e héttől, 53 napon át a beharangozó egyperces etűdöket. A 2005. év egyik legjelentősebb kulturális eseményeként beharangozott, brit minta alapján megvalósuló programban - amelynek az olvasáskultúra fejlesztése, az olvasás népszerűsítése a legfontosabb célja - az ország kedvenc könyvét keresik.

Rudi Zoltán, az MTV Rt. elnöke azt mondta: a közszolgálati televíziónak az a feladata, hogy nagyon fontos ügyeket, nagyon korszerű formátumban minél több emberhez juttasson el. Lényegesnek nevezte, hogy az MTV ne pusztán műsorokat készítsen, hanem a közszolgálat jegyében ügyeket képviseljen. Meggyőződése szerint ezzel a projekttel a közjót tudják szolgálni, érdekesen, izgalmasan és látványosan, úgy, hogy az sok embert érdekeljen. S bár nem tudják nézettségben megszorítani a Való Világ-ot, a Big Brother-t vagy Győziké-t, várakozásuk szerint esténként másfél millióan fogják figyelemmel kísérni a tovább jutó könyvek majdani kampányfilmjeit novemberben - mondta.


1/2 következő oldal >>

1. Brit minta, magyar arcokkal

2. Csak a magyarok harmada olvas könyvetKüldje tovább ismerősének!

Írjon nekünk! Médiaajánlat Impresszum Adatvédelem!

Iratkozzon fel RSS-hírcsatornáinkra!

Az [origo] kiadója az Origo Zrt. © Minden jog fenntartvaIdőjárás

Hőmérséklet:
min: 5 , 10 °C
max: 12 , 17 °C

Változékony, hűvös idő
továbbFórum

TV-csatorna/műhold TOP-lista..
Miért fontos a hírolvasók/bemondók személye?
Csillagkapu-Stargate
BEUGRÓ.
Fáj? Cserélő topik


TIPP


jegyfoglalás


popsztárok


képeslapküldés


LINKCENTRUM


szex


férfiaknak


nőknek


HETI TOPLISTA


Shakira


Angelina Jolie


Görög Zita


Most keresik a többiek!