ok.hu

Építészettől tárgykultúráig minden, ami szemnek ingere!A rovat hírei


"Tarány Tomit megviselte, hogy kiejtett minket" - a Rocktenors az X-Faktorról

Két magyar hely vezeti a világ száz legjobb bárjának listáját

"Álmodtam is a Sírhant művek szereplőivel" - Marina Salas, A bárka szereplője

Ha nem a panel nyer: kísérleti lakótelep Óbudán

"Egyszer sem jutott eszembe a 25 millió" - Ádám, az Éden Hotel stratégája
Gyorskeresés

Stephen King megvív Esterházy Péterrel
2005. március 16., szerda, 15:09|Utolsó módosítás: 2005. március 16., szerda, 15:51

A cikk betűmérete:kisebbnagyobb

Ezer iskola és ezerkétszáz könyvtár csatlakozott az MTV programjához. A BBC-től vett licenc alapján készült A Nagy Könyv című műsornak tegnap este volt az első hosszabb, bemutatkozó adása.


Forrás: MTI
Ajánlat
Az MTV honlapja
A Nagy Könyv oldala

Olvasni lehet egy napsütötte strandon, napolajak és törülközők közt, egy gyékényen elheverve, vagy lakásban egy kanapén, a kádban, vécén, ágyban, netán egy robogó vonaton vagy a metrón zötykölődve. Van aki Svejk-re esküszik, más a 22-es csapdája mellett voksol, a harmadik a Don Quijote odaadó híve. Akad, aki nem tud meglenni Stephen King horrorjai nélkül, valaki Asimovot isteníti, Csukás Istvánért, Móriczért, Karinthyért, Esterházyért rajong, Defoe Robinsonja akar lenni, Viant bálványozza vagy Vernére esküszik, vagy éppen Danielle Steel életművét tekinti meghatározónak. A lényeg: olvasni.

Így gondolják a csatorna vezetői is: hiszen mi másért vették volna meg a BBC-n nagy sikert aratott műsort? Londonban évente 20 ezer könyvet veszítenek el az emberek a metrón, ami egyfelől az angol fővárosban élők szórakozottságára utal, de arra is, hogy nem csak napilapokat vagy színes magazinokat szeretnek olvasni. A The Big Read hatására csak Angliában 14 ezer olvasókör alakult, és talán itthon is többen vesznek könyvet kezükbe a műsorok láttán: statisztikák szerint a magyar felnőttek fele egyáltalán nem olvas könyvet, az érettségizetteknek pedig harmada nem vesz regényt a kezébe.

Ezúttal pedig csak regényre lehet szavazni, persze ingyen. Ifjúsági regény mehet, de mesekönyv nem. Kisregény is indulhat, de novelláskötet, elbeszélő költemény nem. Április 23-án összesítik a szavazatokat, így lesz meg a Top 100, melynek fele magyar, másik fele külföldi regényekből áll össze. 60 ezer regénycím közül lehet választani, azaz a kínálatra igazán nem lehet panasz, legfeljebb a kötetek áraira - de erre orvosságot jelenthet a könyvtár is.

Forrás: MTI

Cseh László úszónk az adás során Fekete István Vuk-ja mellett kardoskodott, Szabó Győző színész pedig A végtelen történet-et favorizálta. "Az olvasás megtölti a sejteket, egy kicsit számomra olyan, mint a zene" - mondta Geszti Péter, ugyanakkor Bozóki András kulturális miniszter szerint olvasni hihetetlen nagy öröm, "jó könyvet olvasni pedig még nagyobb öröm".

Az önmagát kétbalkezesként definiáló Koltai Róbert lát némi párhuzamot a csekély értelmű medvebocs és közte: "Egy nagy rakás szerencsétlenség és egy nagy adag szív. Micimackónak szerintem alig van agya, csak egy nagy szíve" - mondta ő, miközben Réz András egy ragyogó sci-fi paródiát, a Galaxis útikalauz stopposoknak című regényt ajánlotta a nézők figyelmébe. Bár vogon űrflották és totális megsemmisülés nincs benne, a Zanzibar énekesnője, Terecskei Rita az Indul a bakterház mellett lobbizott - az ízes szöveg, a szatirikus figurák, eleven alakok miatt.

Kovács Ákos popzenész kötődése Orwellhez régóta ismert, még egy nagylemezt is kiadtak a Bonanza Banzai idejében, 1984 címmel. A regény 1949-ben jelent meg. "Remélem, hogy akadt olyan ember, akinek ez a lemez adta a kezébe a könyvet" - kommentálta döntését Ákos. Jankovics Marcell ellenben egy kötelezőt, az Egri csillagok-at ajánlotta: ennek átolvasását igazából kevés gyerek érezhette nyűgnek.

Becslések szerint Magyarországon 440 milliárd forint megy el évente reklámra. Megdöbbentő, hogy ennek pusztán a tizedét költjük könyvekre ugyanennyi idő alatt.

[origo]Küldje tovább ismerősének!

Írjon nekünk! Médiaajánlat Impresszum Adatvédelem!

Iratkozzon fel RSS-hírcsatornáinkra!

Az [origo] kiadója az Origo Zrt. © Minden jog fenntartvaIdőjárás

Hőmérséklet:
min: 5 , 10 °C
max: 12 , 17 °C

Változékony, hűvös idő
továbbFórum

TV-csatorna/műhold TOP-lista..
Miért fontos a hírolvasók/bemondók személye?
Csillagkapu-Stargate
BEUGRÓ.
Fáj? Cserélő topik


TIPP


jegyfoglalás


popsztárok


képeslapküldés


LINKCENTRUM


szex


férfiaknak


nőknek


HETI TOPLISTA


Shakira


Angelina Jolie


Görög Zita


Most keresik a többiek!