ok.hu

Építészettől tárgykultúráig minden, ami szemnek ingere!A rovat hírei


"Tarány Tomit megviselte, hogy kiejtett minket" - a Rocktenors az X-Faktorról

Két magyar hely vezeti a világ száz legjobb bárjának listáját

"Álmodtam is a Sírhant művek szereplőivel" - Marina Salas, A bárka szereplője

Ha nem a panel nyer: kísérleti lakótelep Óbudán

"Egyszer sem jutott eszembe a 25 millió" - Ádám, az Éden Hotel stratégája
Gyorskeresés

A számkivetett ápolónő és a virgonc beteg
2005. március 23., szerda, 15:20|Utolsó módosítás: 2005. március 24., csütörtök, 10:51

A cikk betűmérete:kisebbnagyobb


Előkerült Piroska néni zárójelentése is << 2/2. oldal

Az Interaktív-Fiction Kft.-nek dolgozó Bányai Gábor kreatív producerrel a sorozatgyártás hátteréről beszélünk. Az ő szobájában is van egy nagy tévékészülék, ezen épp az megy, ami két emelettel lejjebb zajlik: odapillanthat bármikor a jelenetekre. A hosszú történetet ő találja ki, ezt egy vezető író, a heti sztorik írója (Lőrinczi Attila) bontja le kisebb adagokra. Eztán négy storyliner csinálja meg a jeleneteket, hosszra, szerkesztve, összeillesztve, majd jönnek a dialógusírók. Ha ez megvan, akkor a dramaturg, a vezető író és a kreatív producer is ellenőrzik, csak utána megy gyártásba.

Forrás: [origo]

"Egész nap látom, mi megy a stúdióban. Érdekes, mert tudom, mi lesz több hónap múlva. A színész pedig mond most egy mondatot, amivel - tudtán kívül - előkészít egy jóval később bekövetkező cselekményt, jelenetet" - meséli Bányai. Három rendezővel (Zilahy Tamás, Szarka János, Pajer Róbert) dolgoznak, a szereplőválogatásokat pedig Somorjai Tibor casting-direktor vezeti, aki épp a nagy rivális szappanopera Berényi Ákosa volt tragikus halála előtt. Mindig konkrét elképzelés szerint szelektálnak, ha dörmögő, szakállas karakter kell, akkor csak olyan jöhet szóba, nem állnak el ettől. "Ha jól vannak összeválogatva a figurák, akkor azt nem is érzékeli a néző - csak azt, ha valami hiba van" - mondja Bányai.

Két profi vágó dolgozik a produkciónak, a finomvágásba már beszáll a kreatív producer is, utána jön az utómunka a hangokkal: mivel több sávra dolgoznak, könnyen ki lehet szűrni bizonyos zörejeket, nem vigyázó újságírók szöszmötölését vagy éppen a statisztákat indító utasításokat (Józsi bácsi, indulhat lassan, poroszkálva, Irénke, mehet az ágy felé). "Ha az Aranyvirág étteremben minden statiszta egyszerre beszélne, akkor a fontos dialógust nem is tudnánk felvenni, így sok utómunkára van szükség a hangoknál" - tette hozzá Bányai Gábor.

Távozóban van még idő jobban körülnézni. Itt Florida típusú az üdítő, Angelika ásványvizet szopogatnak az álbetegek, a fogzománcért kevésbé aggódóknak pedig ott a City kóla. Megkaparintjuk a nem létező Csillagkúton lakó, kitalált Kovács Piroska kórházi zárójelentését, még közelről is eredetinek tűnik, van rajta vércukorszint, epikrízis, vérkép. Reméljük, az 1937-es születésű Piroska már jobban van - mindenesetre Lukács Sándor egy elvileg rozzant beteghez képest igen energikus és jókedvű.

Kalmár Csaba

[origo]


<< előző oldal 2/2

1. Szerda: vendégművészek napja

2. Előkerült Piroska néni zárójelentése isKüldje tovább ismerősének!

Írjon nekünk! Médiaajánlat Impresszum Adatvédelem!

Iratkozzon fel RSS-hírcsatornáinkra!

Az [origo] kiadója az Origo Zrt. © Minden jog fenntartvaIdőjárás

Hőmérséklet:
min: 5 , 10 °C
max: 12 , 17 °C

Változékony, hűvös idő
továbbFórum

TV-csatorna/műhold TOP-lista..
Miért fontos a hírolvasók/bemondók személye?
Csillagkapu-Stargate
BEUGRÓ.
Fáj? Cserélő topik


TIPP


jegyfoglalás


popsztárok


képeslapküldés


LINKCENTRUM


szex


férfiaknak


nőknek


HETI TOPLISTA


Shakira


Angelina Jolie


Görög Zita


Most keresik a többiek!