ok.hu

Építészettől tárgykultúráig minden, ami szemnek ingere!A rovat hírei


"Tarány Tomit megviselte, hogy kiejtett minket" - a Rocktenors az X-Faktorról

Két magyar hely vezeti a világ száz legjobb bárjának listáját

"Álmodtam is a Sírhant művek szereplőivel" - Marina Salas, A bárka szereplője

Ha nem a panel nyer: kísérleti lakótelep Óbudán

"Egyszer sem jutott eszembe a 25 millió" - Ádám, az Éden Hotel stratégája
Gyorskeresés

Melegek a tévéműsorokban
2005. március 30., szerda, 10:20|Utolsó módosítás: 2005. március 30., szerda, 10:48

A cikk betűmérete:kisebbnagyobb

Egyre több amerikai tévésorozatban tűnnek fel meleg szereplők, teljes természetességgel, és ez persze trend, nem csak a tengerentúlon van így. Míg korábban igen óvatosan bántak a témával, manapság már nem kell annyira vigyázni. Miközben több helyen kifejezetten homoszexuálisoknak szóló tévécsatornák indulnak, egyre többet látni olyan reklámokat is, melyben meleg szereplők tűnnek fel, márpedig ez öt éve még elképzelhetetlen lett volna. Egyes elemzők szerint nemcsak Batman, hanem a Jóbarátok három karaktere is meleg - még akkor is, ha az érintettek nem tudnak róla.


Egyes reklámozók megrettennek és visszalépnek 1/3. oldal >>

Forrás: RTLKLUB
Itthon a Barátok Közt-ben tűnt fel pár évvel ezelőtt meleg karakter, Halász Gábor alakította Hoffer Misit. Talán ez volt az első eset hazai sorozatban, hogy főszerepet kapott egy meleg figura, és nem csak statisztaként bukkant fel.

A "homoszexuális" szó az amerikai tévében először 1954-ben hangzott el, bár akkor kifejezetten negatív környezetben: egy Los Angeles-i tévécsatornán volt egy beszélgetős műsor, amelyben a téma felmerült. Akkor kelletlenül, idegenként kezelték, főleg a melegek miatti konfliktusokról, problémákról esett szó. Az elmúlt ötven évben persze nem csak a világ, a televíziózás is sokat változott, így már azon is csak a mélyen konzervatív csoportok döbbennek meg, hogy a Simpson család életét bemutató rajzfilmben is feltűnnek homoszexuális figurák, sőt melegházasság is köttetik.

Vallásos csoportok, konzervatív nézők rendre támadják a tévécsatornákat az Egyesült Államokban, mert szerintük egyes műsorok kifejezetten a melegeket reklámozzák, kihangsúlyozván, hogy homoszexuálisnak lenni egy kifejezetten trendi, modern és jópofa dolog. "A testvérem már azt mondja, hogy azért nézi az amerikaifutball közvetítéseit, mert az az egyetlen tévéműsor, amiben nincsenek melegek" - nyilatkozta nevetve Brendan Lemon, az USA egyik legnépszerűbb melegmagazinjának, az Out című lapnak a kiadója. Érdekes módon ő pont az élsportolók közt találta meg a párját: három évvel ezelőtt jelentette be, hogy a keleti part egyik baseballcsapatának sztárja rabolta el szívét - írja a Periodista Digital.

Az köztudott, hogy sok amerikai tévénéző prűd: Janet Jackson melle 2004 februárjában vált országos témává az Egyesült Államokban, miután Justin Timberlake a több tízmilliós nézettségű Super Bowl-döntő szünetében letépte fellépőtársa melltartóját. A két popsztár élőben közvetített előadása után elárasztották a nézői panaszok az amerikai médiahatóságot, az FCC-t, amely a néhány másodperces jelenetet bemutató CBS-t félmillió dollárra büntette, holott a kebel csak pár másodpercre villant meg, és a mellbimbó sem látszott egészében. Félmillió (!) panasz érkezett, vélhetően ugyanazoktól, akik szerint a sok meleg rendező, meleg producer miatt túlzott a homoszexuálisok jelenléte a képernyőn.

Olyan népszerű sorozatokban tűnek fel meleg színészek, meleg karakterek, mint a Magyarországon is vetített Sírhant művek, Fiúk a klubból,VészhelyzetJóbarátok, Will és Grace, Szex és New York. A statisztikák szerint az Egyesült Államok lakosságának 5-10 százaléka lehet homoszexuális, de a prűdebb nézők szerint ennél hangsúlyosabb a melegek jelenléte a tévésorozatokban. Keresztény vallási csoportok szerint a zsidók jelenléte is túlzott az USA-ban, hiszen a lakosságon belüli arányuk egyes források szerint 3 százalék alatti, de a CIA World Factbook szerint csak egyszázalékos.

Brendan Lemon belátja, hogy vannak rendezők, producerek, akik lazán, bátran nyúlnak a témához és gyakrabban alkalmaznak meleg színészt vagy tesznek be homoszexuális karaktert. "Ők is tudják, hogy egyszerűbb betenni egy meleg figurát akkor, ha a sorozat már megy magától, ha már sikeres. Ellenben, ha egy induló sorozatba akarnak betenni meleg karaktert, akkor a tévécsatornák megakadályozzák, mert kockázatos" - véli. Szerinte a tévécsatornák növekvő száma miatt van egyre több homoszexuális tévészereplő - míg korábban csak néhány nagyobb csatorna létezett, ezeknek pedig a tömegízlést kellett kiszolgálni vagy épp alakítani.


1/3 következő oldal >>

1. Egyes reklámozók megrettennek és visszalépnek

2. Leszbikus bűnbanda és a meleg Batman

3. Barátok Közt, Való Világ, SurvivorKüldje tovább ismerősének!

Írjon nekünk! Médiaajánlat Impresszum Adatvédelem!

Iratkozzon fel RSS-hírcsatornáinkra!

Az [origo] kiadója az Origo Zrt. © Minden jog fenntartvaIdőjárás

Hőmérséklet:
min: 5 , 10 °C
max: 12 , 17 °C

Változékony, hűvös idő
továbbFórum

TV-csatorna/műhold TOP-lista..
Miért fontos a hírolvasók/bemondók személye?
Csillagkapu-Stargate
BEUGRÓ.
Fáj? Cserélő topik


TIPP


jegyfoglalás


popsztárok


képeslapküldés


LINKCENTRUM


szex


férfiaknak


nőknek


HETI TOPLISTA


Shakira


Angelina Jolie


Görög Zita


Most keresik a többiek!