ok.hu

Építészettől tárgykultúráig minden, ami szemnek ingere!A rovat hírei


"Tarány Tomit megviselte, hogy kiejtett minket" - a Rocktenors az X-Faktorról

Két magyar hely vezeti a világ száz legjobb bárjának listáját

"Álmodtam is a Sírhant művek szereplőivel" - Marina Salas, A bárka szereplője

Ha nem a panel nyer: kísérleti lakótelep Óbudán

"Egyszer sem jutott eszembe a 25 millió" - Ádám, az Éden Hotel stratégája
Gyorskeresés

Nagy váltás: a fiatalokra fókuszál az MTV
2005. április 14., csütörtök, 14:36|Utolsó módosítás: 2005. április 14., csütörtök, 15:06

A cikk betűmérete:kisebbnagyobb

Fischer András lett az MTV új, üzleti és termékfejlesztési igazgatóságának vezetője. Az igazgatóságon hatvanan dolgoznak, öt divízióban: külön csoport a marketing, az ügyfélkapcsolat, a promóció, a kommunikáció és a traffic. Az igazgató a családi tévézési szokások megváltoztatásáról, az értékes - de szórakoztató, informatív - tévézésről és a fiatalok, gyerekek megnyerésének fontosságáról beszélt.


Forrás: MTI
Tavaly márciusban Rudi Zoltánt választotta a Magyar Televízió Rt. elnökévé a közszolgálati médium közalapítványi kuratóriuma
Ajánlat
Az MTV honlapja

Az igazgató elmondta, hogy az MTV megtette a kellő lépéseket, hogy valós piaci szereplő legyen, ne csak a reklámozók, hanem a nézők számára is. Kiemelte a függőségek csökkentésének és annak fontosságát, hogy a közszolgálati funkciók mellett kialakuljon egy egészséges, modern kereskedelmi szemlélet is. Lesz dolguk rendesen: Európában a közszolgálati csatornák részesedése a közönségből Magyarországon az egyik legalacsonyabb.

Az igazgatóság főosztályainak vezetői egyetértettek abban, hogy az mtv és az M2 jócskán rendelkezik jó és értékes, minőségi tartalommal, de alapvetően rossz a kommunikáció. Hiába jó egy film, ha az átlagos tévéző nem tud róla, hiszen megszokásból valamelyik kereskedelmi csatornára kapcsol, és ott is marad. Hiába adja az M2 késő este a legjobb portugál, dán és francia filmeket: a nagyközönség inkább az amerikai akciófilmekre, vígjátékokra alszik el.

A nyári műsorstruktúra kialakítása javában zajlik (ekkor átalakulnak a tévézési szokások, több a gyerek, és esnek a nézettségi mutatók), de a helyzet nem olyan egyszerű, mint sokan hiszik: nem elég leballagni a pókhálós, poros archívumba és előhalászni néhány régi, kiváló, magyar ifjúsági filmet, ugyanis ezek, akárcsak a régi mesefilmek, a színházi közvetítések is, jogdíjasok. A korábbi szerződések egy leadásra és egy ismétlésre szóltak, így az MTV-nek is egyeztetnie - és fizetnie - kell, újabb vetítés előtt.

Fischer elárulta, hogy momentán a stratégiai tervezés időszaka zajlik: már ismerik a hibákat, tudják, mely vonalon kell javítani. Miközben az egyes műsorsávok, műsorfajták nézettségét elemezték, hogy az észrevételeket felhasználva növeljék a későbbiekben a nézettséget, több új megállapítás született. Mivel az MTV régi-új vágya, hogy a családoknak nyújtson szórakozást, és nagyobb hangsúlyt kapjanak a fiataloknak, gyerekeknek szóló műsorok, ezekre a célcsoportokra is fókuszáltak. Megállapították például, hogy az M2 Híradó-ja a családosok közt viszonylagosan nézettebb, mint az mtv hírműsora, és ez annak következménye, hogy előtte esti mese van, ami miatt odakapcsol a néző, és gyakran ott is marad a csatornán.

"Az MTV nézőinek minőségi elvárása van, ennek kell megfelelni. A reklám is része a szolgáltatásnak, információval bír. Az nem mindegy viszont, milyen a reklám. Ha az M2-n minőségi a reklám, akkor attól a csatorna arculata is értékesebb lesz. Bízunk benne, hogy erre is van piaci igény" - mondta az igazgató a nézettségben a Duna TV-vel vetélkedő, viszonylag csekély mutatókkal rendelkező M2-ről. Fischer hozzátette, hogy II. János Pál pápa gyászszertartásának napján talán valóban nem kommunikált jól az MTV (mint emlékezetes, a reklámok felfüggesztését kérte más csatornáktól is), de máig úgy véli, hogy azon a napon megvalósult a céljuk: elűzték a harsányságot az mtv-ből, még a szórakoztató programok promócióját is minimálisra csökkentették.

Forrás: MTI

Az MTV-nél új igazgató szerint a nézettség mindenképp fontos, ugyanis ha arra nem figyelnek, bárki bármit megtehetne műsorában. Szerinte indokolt volna szerződésben is rögzíteni, hogy melyik műsornak milyen nézettséget kell hoznia.

"Megállapítható, hogy az MTV-nek Budapesten nagy a lemaradása, ugyanakkor kisvárosokban, falun, jobban megközelíti a két nagy kereskedelmi tévét. Az értelmiség esetében jók a mutatók, hiszen a csatorna eléri a magasan kvalifikált társadalmi csoportokat. A probléma az, hogy a fiatalok nem jelennek meg" - közölte Horváth Réka marketing főosztályvezető, aki belátja, hogy a reklámozók szempontjából egyáltalán nem mindegy, ebben a korcsoportban milyen a nézettség.

Az MTV reklámból és barterből származó nettó árbevétele márciusban 323 millió forint volt, szemben a tavalyi harmadik hónapban befolyt 282 millióval. Ennél látványosabb javulást ért el a köztévé februárban, akkor 265 millió volt a bevétel, ami az egy évvel ezelőtti 165 milliónak 160 százaléka.

Múlt héten az MTV a Mágnás Miska című játékfilmmel vetette magát észre a legnézettebb műsorok közt, ez 1,43 millió embert ültetett a képernyő elé. Az egész napot vizsgálva - az AGB Hungary adatai szerint - az mtv-t a teljes lakosság 13,5 százaléka választotta, ám a 18-49-es korcsoportban már komorabb a helyzet, a fiatalabb korosztálynál 9 százalékot ért el a köztévé.

Kalmár Csaba

[origo]Küldje tovább ismerősének!

Írjon nekünk! Médiaajánlat Impresszum Adatvédelem!

Iratkozzon fel RSS-hírcsatornáinkra!

Az [origo] kiadója az Origo Zrt. © Minden jog fenntartvaIdőjárás

Hőmérséklet:
min: 5 , 10 °C
max: 12 , 17 °C

Változékony, hűvös idő
továbbFórum

TV-csatorna/műhold TOP-lista..
Miért fontos a hírolvasók/bemondók személye?
Csillagkapu-Stargate
BEUGRÓ.
Fáj? Cserélő topik


TIPP


jegyfoglalás


popsztárok


képeslapküldés


LINKCENTRUM


szex


férfiaknak


nőknek


HETI TOPLISTA


Shakira


Angelina Jolie


Görög Zita


Most keresik a többiek!