ok.hu

Építészettől tárgykultúráig minden, ami szemnek ingere!A rovat hírei


"Tarány Tomit megviselte, hogy kiejtett minket" - a Rocktenors az X-Faktorról

Két magyar hely vezeti a világ száz legjobb bárjának listáját

"Álmodtam is a Sírhant művek szereplőivel" - Marina Salas, A bárka szereplője

Ha nem a panel nyer: kísérleti lakótelep Óbudán

"Egyszer sem jutott eszembe a 25 millió" - Ádám, az Éden Hotel stratégája
Gyorskeresés

A magyarok 100 kedvenc regénye
2005. április 25., hétfő, 9:32|Utolsó módosítás: 2005. április 25., hétfő, 11:43

A cikk betűmérete:kisebbnagyobb

Megvan a magyarok száz legkedveltebb regénye: szombat este kiderült, hogy melyik ötven magyar és melyik félszáz külföldi regény volt a legmeghatározóbb a hazai olvasóknak.


Frodó, Bornemissza és Nemecsek 1/2. oldal >>

Ajánlat
Az MTV honlapja
A Nagy Könyv
Ajánlat
Itt lehet könyvet rendelni!
A Nagy Könyv beelőzött
A Nagy Könyv: Nemecsek megküzd Micimackóval
Linktár
Online könyvvásárlás - linkgyűjtemény

A The Big Read című műsorfolyam Nagy-Britanniában a BBC-n nagy sikert aratott, a licencet pedig a Magyar Televízió 20 ezer fontért vette meg tavaly - erős forinttal számolva ez akkor 8 millió 100 ezer forintot jelentett. A briteknél 140 ezer nézői szavazat érkezett több ezer regényre, vitaműsorokat rendeztek, és egyre népszerűbbek lettek az olvasókörök. Több tucat könyvet újra kellett nyomni, hogy győzzék kielégíteni a keresletet, miközben a könyvárak forgalma hirtelen 3200 százalékkal nőtt meg. Sok kiváló regényt újra felfedeztek az olvasók, a remek A 22-es csapdájá-nak eladási adatai például tizenegyszeresére nőttek.

Itthon kis híján 400 ezer szavazat érkezett, ami mindenképp meglepő, és ugyanakkor örvendetes adat, ugyanis azt jelzi, hogy a hagyományos könyvek lapjai még nem csukódtak be végleg. Magyarországon az olvasás pusztán a 20. helyen áll a szabadidős tevékenységek sorában, megelőzi a mozi, a plázázás, a számítógépes játék, ennek fényében pedig tényleg sok a 400 ezer voks.

Magyarországon ugyanakkor - az állami dotáció megszűnésével, a könyv árának radikális emelésével szinkronban - 1985 és 2000 között megnőtt azoknak az aránya, akik semmit vagy csak napilapot olvasnak. Jelentősen csökkent a könyvet és különböző sajtótermékeket egyaránt olvasók száma. A felnőtteknek csupán a fele olvasott el legalább egy könyvet 1999-ben. A könyvolvasók aránya az 1985-ös 64 százalékról 2000-ben 49 százalékra esett; az úgynevezett rendszeres könyvolvasók köre pedig 19-ről 12 százalékra szűkült.

Huszonöt szabadidős tevékenység fontossági sorrendjében az olvasás itthon a huszadik helyen áll. Ez azt jelenti, hogy 33 év alatt az olvasás jelentősége az első helyről az utolsók közé szorult - ez a Háttal a jövőnek? című jelentésből szűrhető le, amelyet Nagy Attila olvasáskutató végzett 2001-ben. Az újabb adatok viszont már optimizmusra adnak okot.

Az MTV szombat esti műsorából kiderült: a dobogó harmadik helyén Tolkien A Gyűrűk Ura című regénye, a másodikon Molnár Ferenc Pál utcai fiúk-ja végzett, a legtöbb szavazatot pedig Gárdonyi Géza Egri csillagok-ja kapta. Az általánosban vagy középiskolában kötelező olvasmánynak számító könyvek előkelő helyezése részben azt is jelenti, hogy a legtöbb magyar érettségiig még csak-csak elolvas egy tucatnyi regényt, de aztán már ritkábban nyúl a könyvek után, talán épp a nagy rohanásban nem jut idő erre.

A Top 100-as listával persze nincs még vége, a jelenlegi állás is megváltozhat. Szavazni 2005. április 24-e és június 11-e között lehet, de a szavazólapos voksolásnál csak a június 3-ig bedobott szavazatok érvényesek. Június 3-tól június 11-ig - amikor kiderül, hogy mely tizenkét regény volt a legkedvesebb az olvasóknak - már csak az interneten, telefonon és sms-ben lehet szavazni.


1/2 következő oldal >>

1. Frodó, Bornemissza és Nemecsek

2. A százas listaKüldje tovább ismerősének!

Írjon nekünk! Médiaajánlat Impresszum Adatvédelem!

Iratkozzon fel RSS-hírcsatornáinkra!

Az [origo] kiadója az Origo Zrt. © Minden jog fenntartvaIdőjárás

Hőmérséklet:
min: 5 , 10 °C
max: 12 , 17 °C

Változékony, hűvös idő
továbbFórum

TV-csatorna/műhold TOP-lista..
Miért fontos a hírolvasók/bemondók személye?
Csillagkapu-Stargate
BEUGRÓ.
Fáj? Cserélő topik


TIPP


jegyfoglalás


popsztárok


képeslapküldés


LINKCENTRUM


szex


férfiaknak


nőknek


HETI TOPLISTA


Shakira


Angelina Jolie


Görög Zita


Most keresik a többiek!