ok.hu

Építészettől tárgykultúráig minden, ami szemnek ingere!A rovat hírei


"Tarány Tomit megviselte, hogy kiejtett minket" - a Rocktenors az X-Faktorról

Két magyar hely vezeti a világ száz legjobb bárjának listáját

"Álmodtam is a Sírhant művek szereplőivel" - Marina Salas, A bárka szereplője

Ha nem a panel nyer: kísérleti lakótelep Óbudán

"Egyszer sem jutott eszembe a 25 millió" - Ádám, az Éden Hotel stratégája
Gyorskeresés

A magyarok 12 kedvenc regénye
2005. június 13., hétfő, 12:12|Utolsó módosítás: 2005. június 13., hétfő, 14:18

A cikk betűmérete:kisebbnagyobb

Lezárult A Nagy Könyv olvasásnépszerűsítő játék második fordulója: a Magyar Televízió szombat esti élő műsorában ismertették a top12-es listát, a magyar olvasók tizenkét legkedvesebb könyvét.


Forrás: MTI
Ajánlat
A Nagy Könyv oldala
Ajánlat
Rendeljen könyvet!
Linktár
A gyűrűk uraHarry PotterMicimackóGárdonyi GézaMolnár FerencAntoine de Saint-ExupérySzabó MagdaFekete IstvánGeorge OrwellMihail BulgakovJókai MórGabriel Garcia Marquez

Az egyes és kettes csatornán egy időben sugárzott "irodalmi show-műsorban" vált ismertté, melyik 12 regény kapta a legtöbb szavazatot az áprilisban kihirdetett top 100-as listáról. A 12 kedvenc könyv: Gárdonyi Géza Egri csillagok, Molnár Ferenc: A Pál utcai fiúk, J. R. R. Tolkien: A Gyűrűk Ura, A. A. Milne: Micimackó, Antoine de Saint-Exupéry: A kis herceg, Szabó Magda: Abigél, J. K. Rowling: Harry Potter és a bölcsek köve, Fekete István: Tüskevár, George Orwell: 1984, Mihail Bulgakov: A Mester és Margarita, Jókai Mór: Az arany ember, G. García Márquez: Száz év magány.

Az irodalmi műsorban Horgas Eszter fuvolaművész, Gács Anna író, Lator László irodalomtörténész, Fáy Miklós kritikus és Varnus Xavér orgonaművész beszélgetett a top100-as listán szereplő alkotásokról, illetve azokról a művekről, amelyek a második fordulóban az előzetes eredmények alapján a legtöbb szavazatot kapták.

A Nagy Könyv programiroda korábbi tájékoztatása szerint a beérkezett voksok alapján a műsor előtt pár nappal tudni lehetett: az első tizenkét helyezett mű fele-fele arányban magyar, illetve külföldi regény, s a legkedveltebb magyar és külföldi könyv csaknem azonos számú voksot kapott.

A szombat este ismertté vált egy tucat győztes alkotás alapján ismert személyek közreműködésével a nyáron "versenyfilmek" készülnek, amelyek a játék folytatásaként ősszel küzdenek meg egymással a Magyarország legkedvesebb regénye 2005 címért.

A top100-as listán az első három helyezett Gárdonyi Géza Egri csillagok, Molnár Ferenc A Pál utcai fiúk és J. R. R. Tolkien A Gyűrűk Ura című regénye lett.

A brit minta alapján készült könyves szavazási játék február végén kezdődött, a műsorfolyam befejező adásában, december 17-én dől el, melyik regény nyeri el a Magyarország kedvenc regénye 2005-ben címet. Az olvasásra buzdító mozgalmat nyáron egy könyvtárbusszal reklámozzák majd a legjelentősebb fesztiválokon, köztük a júniusi Pécsi Országos Színházi Találkozón, a júliusi Volt Fesztiválon és a Művészetek Völgyében, valamint augusztusban a Szigeten.

(MTI)Küldje tovább ismerősének!

Írjon nekünk! Médiaajánlat Impresszum Adatvédelem!

Iratkozzon fel RSS-hírcsatornáinkra!

Az [origo] kiadója az Origo Zrt. © Minden jog fenntartvaIdőjárás

Hőmérséklet:
min: 5 , 10 °C
max: 12 , 17 °C

Változékony, hűvös idő
továbbFórum

TV-csatorna/műhold TOP-lista..
Miért fontos a hírolvasók/bemondók személye?
Csillagkapu-Stargate
BEUGRÓ.
Fáj? Cserélő topik


TIPP


jegyfoglalás


popsztárok


képeslapküldés


LINKCENTRUM


szex


férfiaknak


nőknek


HETI TOPLISTA


Shakira


Angelina Jolie


Görög Zita


Most keresik a többiek!