ok.hu

Építészettől tárgykultúráig minden, ami szemnek ingere!A rovat hírei


"Tarány Tomit megviselte, hogy kiejtett minket" - a Rocktenors az X-Faktorról

Két magyar hely vezeti a világ száz legjobb bárjának listáját

"Álmodtam is a Sírhant művek szereplőivel" - Marina Salas, A bárka szereplője

Ha nem a panel nyer: kísérleti lakótelep Óbudán

"Egyszer sem jutott eszembe a 25 millió" - Ádám, az Éden Hotel stratégája
Gyorskeresés

Lost: hamar meglettek az Eltűntek
2005. augusztus 29., hétfő, 12:37|Utolsó módosítás: 2005. augusztus 29., hétfő, 18:21

A cikk betűmérete:kisebbnagyobb

Az RTL Klub igen határozott, szokatlanul intenzív promóciós kampánya meghozta a jó nézettséget. Sokan látták az első menetben 48 részes sorozat debütáló darabját - és talán kevesen csalódtak.


abc.com
Ajánlat
Az RTL Klub honlapja
Lost - hivatalos honlap
Képgaléria
Lost - új sorozat az RTL-en

Fórum
Szakvélemény? Tetszett?

Azok számára, akik lelkesen lapozgatták Robinson történetét, vagy mélyen beleélték magukat a jellemzően a világtól elzárt, magukra maradt csoportok viselkedését vizsgáló Merle-regényekbe (ilyen volt a Védett férfiak, a Madrapur, a Malevil vagy - a témánál maradva - A sziget), azoknak valószínűleg bejött a péntek este vetített Lost első része. A téma hálás, számtalan regény foglalkozott már ezzel korábban is: Verne Kétévi vakáció-jában egy csapat gyerek szenved hajótörést és kénytelen alkalmazkodni a körülményekhez, de talán ennél is többen olvasták Goldingtól A legyek urá-t, amelyben kiderül, hogy a nomád körülmények, az elzártság, a törvényenkívüliség hamar kihozza az emberből az állatot.

A Lost bevezető része nem lassan építkezik, nem mutat az elején harmonikus reggelre ébredő családot, iskolába induló, de még egy kakaót felhörpintő gyerekkel, virgonc, szőrmók kutyával és az ajtóban csókkal búcsúzó családfővel: azonnal a szigeten nyitunk, a lángoló repülőgépdarabok, roncsok, sikoltozó emberek, véres végtagok némiképp sokkolóak, megadják az alaphangulatot. A bálvány, az amerikai hős mintapéldánya is nyomban feltűnik, Jack, akárcsak a jó kisdobos, ahol tud, segít. Alighanem róla is kiderülnek szennyes kis titkok a közeljövőben, éppúgy, mint ahogy sorra derül majd ki a többi főszereplőről, miféle csibészségeket követtek el a végezetes repülőút előtti életükben.

A szinkron talán lehetett volna jobb, néhol pedig furcsa a háttérzajok szinte teljes hiánya, de az igazán karakteres alakok, a már rögvest az elején meglévő feszültség miatt ez nem annyira feltűnő. Hogy miképp képes egy adó tizenhat éven át működni, miközben egy másik - modernebb - csak perceket bír, szintén elgondolkodtató. Az északon őshonos jegesmedve jelenléte egy inkább pingvinek által preferált délen (vagy egy trópusi szigeten) szintén érdekes intermezzo, bár erre nyilván lesz magyarázat a következő részekben. Talán túl korai volt elárulni, hogy a homokban fellelt bilincset ki viselte a zuhanás előtti percekben - de alighanem lesznek ennél komolyabb kérdések is a későbbiekben.

Soha rosszabb kezdést, sóhajthat a néző, miközben a csatornánál is örülhetnek. Az RTL Klub igen határozott, szokatlanul intenzív promóciós kampánya meghozta a jó nézettséget is, ugyanis a teljes lakosságnál 45,8 százalékos közönségarány ért el az első epizód, miközben a TV2-n futó Ikrek 24,3 százalékot, az MTV-n látott A Holtsáv pedig 8,2-t ért el. Az 1,94 millió néző felettébb jónak számít, ha pedig nem laposodik el a sorozat, jó esélye van tartósan az élmezőnyben maradni.

A reklámozóknak fontos 18 és 49 éves kor közti csoport esetében még jobban teljesítettek az eltűntek: az épp tévézők 53,5 százaléka preferálta a rejtélyes szigetre vetődött túlélők kalandjait, szemben a már látott De Vito-Schwarzenegger filmmel vagy a Stephen King regényéből készült sorozattal.

A trópusi szigeten rekedt túlélők viszontagságait bemutató Lost a legesélyesebb jelöltje a szeptemberben kiosztásra kerülő Emmy-díjaknak, ahol nem kevesebb, mint 12 kategóriában jelölték a legjobbak közé.

 

[origo]Küldje tovább ismerősének!

Írjon nekünk! Médiaajánlat Impresszum Adatvédelem!

Iratkozzon fel RSS-hírcsatornáinkra!

Az [origo] kiadója az Origo Zrt. © Minden jog fenntartvaIdőjárás

Hőmérséklet:
min: 5 , 10 °C
max: 12 , 17 °C

Változékony, hűvös idő
továbbFórum

TV-csatorna/műhold TOP-lista..
Miért fontos a hírolvasók/bemondók személye?
Csillagkapu-Stargate
BEUGRÓ.
Fáj? Cserélő topik


TIPP


jegyfoglalás


popsztárok


képeslapküldés


LINKCENTRUM


szex


férfiaknak


nőknek


HETI TOPLISTA


Shakira


Angelina Jolie


Görög Zita


Most keresik a többiek!