ok.hu

Építészettől tárgykultúráig minden, ami szemnek ingere!A rovat hírei


"Tarány Tomit megviselte, hogy kiejtett minket" - a Rocktenors az X-Faktorról

Két magyar hely vezeti a világ száz legjobb bárjának listáját

"Álmodtam is a Sírhant művek szereplőivel" - Marina Salas, A bárka szereplője

Ha nem a panel nyer: kísérleti lakótelep Óbudán

"Egyszer sem jutott eszembe a 25 millió" - Ádám, az Éden Hotel stratégája
Gyorskeresés

Új tévécsatornák indulnak
2005. szeptember 6., kedd, 13:49|Utolsó módosítás: 2005. szeptember 7., szerda, 13:43

A cikk betűmérete:kisebbnagyobb

Az új közszolgálati és kereskedelmi adókról, a tartalmat körbeölelő reklámidőről és ennek a terjesztéséről sokat beszélnek mostanában - bár a legutóbbi hírek szerint az m3 egy darabig biztosan nem indul el. Az újonnan induló csatornák kapcsán ismerkedjünk meg röviden a hazai televíziós piac mostani helyzetével.


Több közszolgálati adó indul 1/3. oldal >>

Forrás: [origo]
A parlamenti közvetítés külön adóra kerül
Ajánlat
Az ORTT oldala
Ajánlat
Űrgammáktól Dáridóig
A kereskedelmi tévék indulásáról

Rövid időn belül hétre nőhet a közszolgálati tévécsatornák száma Magyarországon: az MTV egy, a Duna televízió két újabb tévécsatornát indít a közeljövőben.

A visegrádi négyek jövő szeptembertől közös műsort sugároznának V4 TV néven. A V4 TV csatorna indításáról már 2005. május 17-én megállapodtak Csehország, Lengyelország, Szlovákia és Magyarország közszolgálati televízióinak vezetői. A négy ország televíziós szakértői a közeljövőben munkacsoportot hoznak létre, amely ez év szeptemberéig elkészíti a nyolc nyelven megszólaló közép-európai kulturális csatorna üzleti és műsortervét. A lengyel televízió elnöke elodázhatatlannak nevezte a több nyelven megszólaló csatorna beindítását. Mint mondta: a négy ország együtt hangsúlyosabban lenne jelen Európában, együtt 63 millió nézőt érnek el. A tervek szerint az új csatorna 2006 szeptemberében kezdené meg próbaadását, központja Lengyelország területén lenne. Az előzetes becslések szerint összesen 35 munkatársat foglalkoztatna, és a költségeket a visegrádi négyek közösen fedeznék.

A Magyar Televízió Rt. új tematikus, műholdas csatornája, az m3, a tervek szerint, szeptemberben kezdte volna meg a sugárzást. Az új adó, amellett, hogy átveszi a parlamenti közvetítést, követi majd a képviseleti demokrácia intézményeinek működését, így beszámol majd az Országgyűlés bizottságainak üléséről és a megyei közgyűlésekről is. Pusztay András, az m1 és az m3 műsorigazgatója közölte korábban, hogy 80 százalékban az MTV hírfőszerkesztőség szakemberei készítik majd a programot.

Az m3 elindítására és idei üzemeltetésére több mint 500 millió forintot költött volna az MTV - ám egy szeptember 2-i hír szerint a Magyar Televízió bizonytalan időre elhalasztja az m3 csatorna idén őszre tervezett indítását, miután ugyancsak bizonytalan, hogy az erre az évre tervezett költségvetési források maradéktalanul megérkeznek a közszolgálati televízióhoz.

Forrás: MTI

A sok kis csatorna több kiugrási lehetőséget biztosít. Lilu sem egy nagy adón kezdte.

"A Magyar Televízió munkatársai elkészítették a műsortervet, felkészültek a szervezési feladatokra. A Tulajdonosi Testület elfogadta a tervezett csatorna költségvetését. Az ORTT nyilvántartásba vette az m3 műsorszolgáltatását. Az állami költségvetés azonban nem tudja az eredeti elképzeléseknek megfelelően finanszírozni az intézményt 2005-ben. Az MTV vezetése egyértelműen a minőségi televíziózás felé kíván elindulni, éppen ezért az őszi struktúra kialakításánál több pénzt, energiát, kapacitást fordítunk a közéleti, tudományos és dokumentumműsorokra. Kreatív, pénzkímélő megoldásokkal keltjük életre az archívumot és a korábbi nagy produkciókat. Az intézmény mindent elkövetett saját lehetőségein belül a forrásai növelése és - a reorganizáció keretében végrehajtott intézkedésekkel - a költségeinek csökkentése érdekében. A kereskedelmi bevételek jelentősen nőttek a tavalyi évhez képest, bár ebben az évben nem voltak olyan, értékesítési szempontból is jelentős programok, mint a labdarúgó Eb vagy az Olimpia. A közszolgálati televízió készen áll az m3 indítására akkor, amikor a működtetéséhez szükséges források rendelkezésére állnak" - áll az MTV közleményében.

A Duna Tv - Autonómia nevű - új csatornáján a tervek szerint a nemzeti és kisebbségi hagyományok mellett helyet kap az egyes régiók gazdasági-politikai helyzete, az önigazgatás és térségfejlesztés regionális tapasztalatainak bemutatása, a határon túli önszerveződést állítja majd figyelme középpontjába, Európa népeinek, etnikai kisebbségeinek összekapcsolásával, önszerveződésük támogatásával, nemzeti hetek, tematikus programok sugárzásával.

Az Unió elnevezésű televízió csatorna egy másik, interneten és műholdon fogható Duna Tv-s adó lesz, amely elsősorban ifjúsági és oktató műsorokat sugározna, a remények szerint jövő februártól. Júliusban a Duna TV 143 milliós támogatást kért az új csatornákhoz az ORTT-től. A tévé elnöke úgy látja, noha egy nagy kínálattal, saját arculattal, igazi televízióként működő adóhoz 1,5 milliárdra van szükség, ám jóval szűkösebb forrásból is megkezdheti a terjeszkedést a Duna Tv. Támaszkodna az archívumra, és lehetőséget adna arra is, hogy az ORTT által támogatott magyar filmek szerepeljenek, addig is további iratok becsatolását kérte a Duna Televízió új csatornájának nyilvántartásba vételéhez az adó vezetésétől az Országos Rádió és Televízió Testület.

Újonnan induló tévék

A most induló magyar nyelvű vagy helyi gyártású televízió csatornák közül szeptember 15-én kezdi meg működését az Echo (Visszhang) TV nevű gazdasági hírcsatorna. A napi 24 órában sugárzó, gazdasági tárgyú híreket óránként szolgáltató csatorna műsora osztott képernyőn lesz látható, így a nézők az adás alatt folyamatosan juthatnak futószöveges sávokban vagy külön "dobozokban" frissülő információkhoz.

Forrás: MTI

A tőzsdei hírek az Echóra kerülnek

Az adó a gazdasági életre fókuszál, de politikával, kultúrával, természettudományokkal és az igényes szórakoztatással is foglalkozik. Az Echo TV műfajában leginkább a CNBC-re hasonlít majd. A csatornán óránként lesz látható egy 10-15 perces gazdasági tájékoztató blokk, reggel kétórás információs show, délben pedig egyórás "üzleti ebéd" várja a nézőket. Az este 7 órától 11-ig tartó élő adás keretében napi összefoglalóval zárul majd a műsor a Magyarországon egyedülálló, öt robotkamerát használó, teljes egészében automatizált stúdióban. A műholdvevő készülékkel rendelkezők már az idén is foghatják a gazdasági televízió adását, ugyanis év végéig még kódolatlanul lövik fel a jelet, de jövőre már csak kódoltan lesz elérhető a csatorna.

Az Echo TV-t működtető - eredetileg negyedmilliárd forinttal alapított - társaság, az Echo Hungaria TV Rt. tőkéjét félmilliárdra emelték. A csatorna tulajdonosa hazánk egyik ismert üzletembere, Széles Gábor. Tavasszal, a csatorna indításáról szóló tervei bejelentésekor azt mondta: nem a Hír TV konkurenciáját kívánja elindítani, még csak nem is hírtelevíziót, hanem politikailag függetlennek szánt, értelmiségieket megcélzó médiumot, amely reményei szerint egy év elteltével áll meg a saját lábán.

A Filmmúzeum-TV Paprika Programház új tematikus televíziót indít TV DEKO néven. A 2005. december 1-jén induló csatorna napi 14 órában az otthon, a kert és a barkácsolás témájával foglalkozik. Akárcsak a TV Paprika, a TV DEKO is tervezi sugárzását a határokon túl is. Az új csatorna számos saját gyártású programmal készül a bemutatkozásra, hiszen - mint a TV Paprika sikere bebizonyította - a nézők legjobban a hazai műsorokat szeretik.


1/3 következő oldal >>

1. Több közszolgálati adó indul

2. Tematikus tévécsatornák

3. Maradnak a nagyokKüldje tovább ismerősének!

Írjon nekünk! Médiaajánlat Impresszum Adatvédelem!

Iratkozzon fel RSS-hírcsatornáinkra!

Az [origo] kiadója az Origo Zrt. © Minden jog fenntartvaIdőjárás

Hőmérséklet:
min: 5 , 10 °C
max: 12 , 17 °C

Változékony, hűvös idő
továbbFórum

TV-csatorna/műhold TOP-lista..
Miért fontos a hírolvasók/bemondók személye?
Csillagkapu-Stargate
BEUGRÓ.
Fáj? Cserélő topik


TIPP


jegyfoglalás


popsztárok


képeslapküldés


LINKCENTRUM


szex


férfiaknak


nőknek


HETI TOPLISTA


Shakira


Angelina Jolie


Görög Zita


Most keresik a többiek!