ok.hu

Építészettől tárgykultúráig minden, ami szemnek ingere!A rovat hírei


"Tarány Tomit megviselte, hogy kiejtett minket" - a Rocktenors az X-Faktorról

Két magyar hely vezeti a világ száz legjobb bárjának listáját

"Álmodtam is a Sírhant művek szereplőivel" - Marina Salas, A bárka szereplője

Ha nem a panel nyer: kísérleti lakótelep Óbudán

"Egyszer sem jutott eszembe a 25 millió" - Ádám, az Éden Hotel stratégája
Gyorskeresés

A Helyszínelők nyomában
2005. szeptember 13., kedd, 9:55|Utolsó módosítás: 2005. szeptember 14., szerda, 13:06

A cikk betűmérete:kisebbnagyobb

A Quentin Tarantino rendezte dupla résszel egyelőre lezárulnak a Helyszínelők ügyei. Cserébe szeptember 15-én bemutatkozik a C.S.I. New York-i bandája a Viasat 3-on is. Ez alkalomból rögzítjük a tudós-nyomozókkal kapcsolatos legfontosabb nyomokat.


A bértollnok és az új detektívek 1/3. oldal >>

http://www.csiguide.com
Ajánlat
CSI hivatalos lap a CBS-en
Mindent a Helyszínelőkről
Egy Zuiker-interjú
A Halottkém honlapja
NBC lap a Nyughatatlan Jordanról
Helyszínelők az AXN-en
Linktár
Helyszínelők-linkek

A XXI. század legsikeresebb krimisorozata egy véletlen felfedezéssel indult. Mondhatnánk Discovery-vel - a Helyszínelők-et kitaláló Anthony Zuiker felesége ugyanis ezen a csatornán szerette nézni a New Detectives című doku-sorozatot még 1996-ban. Ő hívta fel férje figyelmét a törvényszéki nyomózókra, akik trükkös keresztkérdések, besúgók és lövöldözés helyett a tudomány eszközeivel fedik fel a bűntények hátterét.

"Ez az, nagyszerű! - gondoltam. Rögtön fel is hívtam a Las Vegas-i bűnügyi laboratóriumot, akik engedélyezték, hogy öt héten keresztül a helyszínelő csapattal tartsak" - mondta az akkor 28 éves Zuiker. 15 évesen vált bértollnokká: édesapja, a Las Vegas Desert Inn Hotel főpincére jóvoltából a vendégek levelezését intézte, nemegyszer szerelmes verseket, humoros köszöntőket és reklámszövegeket kanyarított. Közben filozófia-kommunikáció szakon tanult, megpróbálkozott a bróker szakmával, de egy tőzsdebotrány után kulcsár is lett - mármint a Mirage hotelben engedte be a vendégeket a szobájukba, cipelte a teli bőröndöket, szükség esetén pedig eltakarította a nyomokat.

Írói munkássága részeként fonetikus nyelvi jegyzeteket gyártott a vendégek számára. Az első "erősen mérsékelt sikert" a méltán elfeledett A pénzfutár (The Runner) című film sztorijával aratta 1999-ben - Courteney Cox és John Goodman jóvoltából nem rögtön a zúzdában, hanem a videotékák hátsó polcán végezte a mű, csakúgy, mint a Zuiker-féle Harlem Globertrotters Story. Az interjúkban Zuiker egy huszáros ugrással így folytatja: "Akkor Jerry Bruckheimer emberei felkértek, hogy írjak egy tévésorozatot a számukra". Hát így megy ez. (Mindenesetre, ha egy producer ezt olvassa, nevem-címem a szerkesztőségben.)

Something forensics!

Azaz legyen valami törvényszéki nyomozós - vágta rá rögtön Zuiker. Az alapötlet megvolt, sőt a két fő figura meghatározó jellemvonásait a valós Las Vegas-i helyszínelőkről mintázta. A recept egyszerű: van egy 5-6 fős csapat, mindenki más területnek a szakértője. Többnyire két vagy több különleges bűnügyön dolgoznak párhuzamosan, mint a valós életben. Az eseteket anatómiai pontossággal bemutatják, azaz a szereplők magyarázó szövege közben pár snittben be is mutatják a töréseket, vérfröccsenéseket vagy a pisztolygolyó rombolását a testen belül.

Azon a tényen, hogy a tetthely tudományos dokumentálása után a helyszínelők és halottkémek átadják a munkát a rendőrségnek, és nem is találkoznak a gyanúsítottakkal, nagyvonalúan át kellett siklani. Tény az is, hogy a csúcstechnika, az fél óra alatt rajzolt számítógépes grafikák és 15 perc alatt megtalált ujjlenyomatok, instant toxikológiai és DNS-tesztek kora még Amerikában sem jött el.

Paul Rincon, a BBC tudósítója arról számol be, hogy ellentétben ez eddigi krimikkel, a C.S.I. sorozatok érzékelhetően befolyásolják az igazságszolgáltatást is. A bűnözők például éppúgy szakmai továbbképzésként nézik a nyomrögzítés - és -eltüntetés - módszereit, mint az orvosok a Vészhelyzet-et. Az esküdtek és az áldozatok családjai pedig egyre nagyobb elvárásokkal viseltetnek a törvényszéki szakértők irányába, és csalódottak, ha nincs meg a high-tech bizonyíték.

- Az igazi laboratóriumokban 200-300 ezer (!) feldolgozatlan DNS-minta vár a sorára - mondta Max Houck, a Nyugat-virginiai Egyetem bűnügyi szakértői képzésének vezetője. - Igaz, pozitív hatása is van a sorozatnak. 1999-ben mindössze négy hallgatóm volt. Ma négyszázan tanulnak nálunk!

http://www.csiguide.com

Régi C.S.I.bészek

A siker tehát vitathatatlan, pedig a kezdet nem volt sima. Zuiker törvényszéki nyomozós ötletét az ABC elutasította, az NBC és a FOX meg se hallgatta. Végül a CBS adott három hetet a Helyszínelők-pilot összehozására. Az áttörés legalább akkor mértékben múlt az első megbeszélés után "biankó" leszerződő William L. Peteresenen, mint Zuikeren.

Petersen az 1985-ös Élni és meghalni Los Angelesben című filmben tűnt fel: a hídról történő bungee jumping ekkor vált ismertté Magyarországon. Főszerepet játszott az Anthony Hopkins előtti Kannibál Hannibál moziban, a Thomas Harris: A vörös sárkány könyvén alapuló Az embervadász című buktában. Nem csoda, hogy 15 éven át csak jelentéktelen mellékszerepekben tűnt fel amíg fel nem bukkant élete nagy szerepe: Gil Grissom.

A vegasi helyszínelők mozdíthatatlan sziklája, akire az egész sorozat épül. Magánélete gyakorlatilag nincs. Öt évad alatt kb. három fontos dolgot tudtunk meg róla: entomológus (rovarszakértő), anyai ágon örökölt otosclerosisban szenved (a belső fül és a hallócsontok gócokban történő összenövése), illetve hogy stresszes napok levezetéseként szeret hullámvasutazni. Érdekesség, hogy Petersen 1994-ben már játszott egy Grissom nevű figurát a Keys című krimiben - amelynek két főszereplője bizonyos Marg Helgenberger és Gary Dourdan volt. Nyilván név-újrahasznosításról lehet szó.

Catherine Willows (Helgenberger - A lény 1-2, Tűz a mélyben) sztriptíztáncosnőként tartotta el magát, amíg helyszínelő nem lett. Túl van egy váláson, egyedül neveli lányát. Warrick Brown - az Alien 4. - Feltámad a Halál-ból ismerős Gary Dourdan alakításában - kigyógyult szerencsejáték-függő. A kezdőcsapat további tagjai: Jorja(n) Fox (korábban n-nel írta a vezetéknevét), George Eads és Paul Guilfoyle.

Zuiker "választott szülővárosában" (valójában Chicago mellett született 1968-ban) már több mint száz epizódot követhettünk végig. Vegas a szórakozás fellegvára, ahol bizarr emberekkel bizarr dolgok eshetnek meg: hol a nemzeti törpe-találkozón, hol a magukat állatokkal azonosítók klubjának jelmezes estjén történik gyilkosság. Számos családi titokra, vérfertőzésekre és genetikai mutációkra derül fény, a soha meg nem lepődő helyszínelők pedig természetesen mozognak a torz testek és személyiségek között. Még egy érdekes gondolatkísérlet: az Ezüst Államban - amelynek egyébként Carson City a fővárosa, nem Las Vegas, összesen 2 millió ember él - annyi, mint Budapesten. Ha öt év alatt valóban körülbelül kétszáz brutális vagy trükkös gyilkosság történne (részenként kettő), vajon milyen híre lenne Nevadának?

Az ötödik évfolyam a Tarantino rendezte dupla résszel végképp felért a csúcsra. Mégsem kell eltemetnünk még a vegasi Helyszínelők-et: a CBS szeptember 22-én mutatja be a hatodik széria első darabját. Ráadásul itt vannak nekünk az oldalági kollégák Floridában, New Yorkban, sőt Bostonban és Vancouverben is.


1/3 következő oldal >>

1. A bértollnok és az új detektívek

2. Felkészül Miami

3. A Da Vinci-kódKüldje tovább ismerősének!

Írjon nekünk! Médiaajánlat Impresszum Adatvédelem!

Iratkozzon fel RSS-hírcsatornáinkra!

Az [origo] kiadója az Origo Zrt. © Minden jog fenntartvaIdőjárás

Hőmérséklet:
min: 5 , 10 °C
max: 12 , 17 °C

Változékony, hűvös idő
továbbFórum

TV-csatorna/műhold TOP-lista..
Miért fontos a hírolvasók/bemondók személye?
Csillagkapu-Stargate
BEUGRÓ.
Fáj? Cserélő topik


TIPP


jegyfoglalás


popsztárok


képeslapküldés


LINKCENTRUM


szex


férfiaknak


nőknek


HETI TOPLISTA


Shakira


Angelina Jolie


Görög Zita


Most keresik a többiek!