ok.hu

Építészettől tárgykultúráig minden, ami szemnek ingere!A rovat hírei


"Tarány Tomit megviselte, hogy kiejtett minket" - a Rocktenors az X-Faktorról

Két magyar hely vezeti a világ száz legjobb bárjának listáját

"Álmodtam is a Sírhant művek szereplőivel" - Marina Salas, A bárka szereplője

Ha nem a panel nyer: kísérleti lakótelep Óbudán

"Egyszer sem jutott eszembe a 25 millió" - Ádám, az Éden Hotel stratégája
Gyorskeresés

Tévében a modern kori szexrabszolgák
2005. november 17., csütörtök, 9:28|Utolsó módosítás: 2005. november 17., csütörtök, 18:38

A cikk betűmérete:kisebbnagyobb

Kelet-Európából évente több száz nő esik áldozatul a jól fizető külföldi munkák hirdetéseinek, és a legtöbbjük prostitúcióra, rabszolgamunkára lesz kényszerítve. A Viasat 3 legújabb sorozata igen kemény képet fest erről a problémáról, és mi utánajártunk, hogy milyen a magyar Matrioshki.


Nem állt be a sorba, inkább ruhatáros lett 1/3. oldal >>

viasat 3
Ajánlat
A Viasat 3 honlapja
NANE (Nők a Nőkért Együtt az Erőszak Ellen) Egyesület
Ajánlat
Bilincs, megaláztatás és prostitúció

A Viasat 3 október 28-án mutatta be a Matrioshki című, belga bűnügyi sorozatot, amely méltatlanul kevés figyelmet kapott. Pedig a sajtóvetítésen nem csak a bemutatott epizód bizonyította, hogy igényes produkcióról van szó, hanem egy meghívott szakértő, dr. Fehér Lenke egyetemi tanár, az Országos Kriminológiai Intézet főmunkatársa is igyekezett felhívni a figyelmet arra, hogy ez a sorozat nem csak szórakozás céljából készült. Véleménye szerint a Matrioshki akár oktatófilm lehetne a rendőrök és a fiatal lányok számára, mivel elég valósághűen ábrázolja azt a sorsot, amely a meggondolatlan áldozatokra vár, akik jól fizető külföldi munkákra jelentkeznek, és egészen mást kapnak, amikor elhagyják hazájukat.

Marc Punt és Guy Goossens sorozata tíz lány történetét mutatja meg, akik litván és orosz újságokban megjelent hirdetésekre válaszolva kerülnek össze, és indulnak el külföldre abban a reményben, hogy végre kitörhetnek abból a szegénységből és reménytelenségből, amelyben eddig éltek. Bár a szülők figyelmeztetik őket, hogy az ilyen munkák sok veszéllyel járnak, ráadásul a munkaadók is elég titokzatosnak tűnnek (külföldi szerződést adnak aláírásra, kezességet kérnek a családtól), a lányok mindenképpen bele akarnak vágni az izgalmasnak tűnő kalandba.

A külföldi tréning és az utazás alatt még tele vannak reményekkel, de amikor Belgiumba érkeznek, hamar kiderül, hogy nem csak táncolniuk kell az éjszakai klubokban. A rendőrség persze korrupt, és eredménytelenül dolgozik, csupán egyetlen belga újságíró, Nico Maes szeretné felgöngyölíteni az ügyet, amelyről mindenki szívesebben hallgatna. A lányok tehát magukra maradnak a szervezett bűnözés hálójában, a szökés tűnik az egyetlen esélynek, de ha az életed a tét, kétszer is meggondolod, hogy "megszoksz vagy megszöksz."

A magyar Matrioshka

Kíváncsiak lettünk arra, hogy dr. Fehér Lenke kijelentése - amely szerint a Matrioshki akár oktatófilm is lehetne a kriminológiai hallgatók vagy éppen a fiatal lányok számára - milyen fogadtatásra talál az említett körökben, ezért első körben kerestünk egy olyan lányt, aki a valóságban is átélt már hasonló esetet. Hosszas beszélgetés után G. K. annyit megengedett, hogy elmeséljük a történetét néhány változtatással. A lány ugyanis még ma is fél, bár az ő esete korántsem nevezhető olyan tragikusnak, mint például a belga sorozat hőseié, mégis a két évvel ezelőtti eset óta nincs nap, hogy ne gondolna a szörnyűségekre, amelyeken keresztülment.

viasat 3

G. K. az interneten talált egy hirdetést, ahol táncoslányokat kerestek Olaszországba egy éjszakai szórakozóhelyre. Miután felhívta a megadott számot, egy géphang közölte vele, hogy adja meg az adatait, majd bekapcsolt a rögzítő. Néhány nappal később telefonon keresték, ahol azt mondták, hogy ketrec-tánchoz keresnek jó alakú lányokat, és az akkor 20 éves G. K. örömmel fogadta el a kihívást. Saját költségén utazott ki a megbeszélt helyre, önbizalommal telve vágott neki a "nagy kalandnak", de már az első nap kiderült, hogy ezen a helyen nem csak táncolni kell. Amikor a megbeszélésre érkezett, akkor tudatták vele, hogy ez egy olyan munkahely, ahol szabad szellemű emberek dolgoznak, és ha egy vendég eleget fizet, akkor le kell feküdnie vele. A lány akkor ijedt meg igazán, amikor elkérték a papírjait, hogy fénymásolatot készítsenek (a bevált trükk, amellyel kicsalják a lányok papírjait, útlevelüket, és így kényszerítik őket a maradásra és a piszkos munkára). Ekkor azonnal felpattant, és udvariasan közölte, hogy nem kíván ilyen jellegű munkában részt venni. Egy darabig még győzködték, hogy jobban tenné, ha elvállalná, hiszen magányos lányként egy idegen országban nem húzza sokáig, de G. K. igyekezett megőrizni nyugalmát, és egész egyszerűen kisétált a klubból. Amikor visszanézett, nem követte senki, de a lány nagyon félt, amíg el nem jutott a legközelebbi autóbusz-állomásig. Ott felhívta szüleit, hogy utaljanak pénzt a számlájára, majd buszra ült, hogy egy másik városba menjen, ahonnan repülővel érkezett haza.

viasat 3

Állítása szerint óriási szerencséje volt, mivel a legtöbb lány közösen indul útnak, és egy pillanatra sem engedik el őket, ahogy elhagyták a határt, azonnal rabszolgák lesznek az erre szakosodott maffiák kezében. "Tudom, hogy nagyon olcsón megúsztam a dolgot, de ha ez a legszerencsésebb történet, képzelhetik, hogy milyen a többi lány meséje" - tette hozzá. G. K. szerint a sok pénzt ígérő hirdetések mind a leánykereskedelem toborzó anyagai, és a fiatal lány - aki most ruhatárosként dolgozik - soha többet nem merne egyedül külföldre menni. Megkérdeztük arról is, hogy mit szól egy olyan sorozathoz, amely erről a problémáról szól, G. K. csak ennyit válaszolt: "Nem tudom, hogy képes lennék-e megnézni egy ilyen filmet vagy sorozatot."


1/3 következő oldal >>

1. Nem állt be a sorba, inkább ruhatáros lett

2. Nem mellekkel kell tiltakozni

3. A Pretty Woman sztorija nem a valóságKüldje tovább ismerősének!

Írjon nekünk! Médiaajánlat Impresszum Adatvédelem!

Iratkozzon fel RSS-hírcsatornáinkra!

Az [origo] kiadója az Origo Zrt. © Minden jog fenntartvaIdőjárás

Hőmérséklet:
min: 5 , 10 °C
max: 12 , 17 °C

Változékony, hűvös idő
továbbFórum

TV-csatorna/műhold TOP-lista..
Miért fontos a hírolvasók/bemondók személye?
Csillagkapu-Stargate
BEUGRÓ.
Fáj? Cserélő topik


TIPP


jegyfoglalás


popsztárok


képeslapküldés


LINKCENTRUM


szex


férfiaknak


nőknek


HETI TOPLISTA


Shakira


Angelina Jolie


Görög Zita


Most keresik a többiek!