ok.hu

Építészettől tárgykultúráig minden, ami szemnek ingere!A rovat hírei


"Tarány Tomit megviselte, hogy kiejtett minket" - a Rocktenors az X-Faktorról

Két magyar hely vezeti a világ száz legjobb bárjának listáját

"Álmodtam is a Sírhant művek szereplőivel" - Marina Salas, A bárka szereplője

Ha nem a panel nyer: kísérleti lakótelep Óbudán

"Egyszer sem jutott eszembe a 25 millió" - Ádám, az Éden Hotel stratégája
Gyorskeresés

Tévében a modern kori szexrabszolgák
2005. november 17., csütörtök, 9:28|Utolsó módosítás: 2005. november 17., csütörtök, 18:38

A cikk betűmérete:kisebbnagyobb


Nem mellekkel kell tiltakozni << 2/3. oldal >>

Ajánlat
A Viasat 3 honlapja
NANE (Nők a Nőkért Együtt az Erőszak Ellen) Egyesület
Ajánlat
Bilincs, megaláztatás és prostitúció

A rendőrség több osztályát is megkerestük az ügyben, de sehol sem tudtak konkrét adatot mondani arról, hogy évente hány fiatal lány jár úgy vagy sokkal rosszabbul, mint G. K., aki egyébként nem merte jelenteni kellemetlen kalandját sem a magyar, sem az olasz rendőrségen. Nincs pontos adat az ilyen esetekről, mert a legtöbben nem mernek szólni - tudtuk meg a Nemzeti Nyomozó Iroda sajtóosztályán.

Az eltűnt személyek esetében sokszor nem lehet tudni, hogy miért tűntek el, és mivel gyakran soha nem kerülnek meg, a rendőrség nem kap választ ezekre a kérdésekre. Ha valaki meg tud szökni egy ilyen helyről, gyakran annyira fél vagy szégyelli magát, hogy nem mer a hivatalos szervekhez fordulni segítségért. Tóth Györgyi, a Nők a Nőkért Együtt az Erőszak Ellen (NaNE) Egyesület vezető munkatársa szerint egy olyan sorozatnak, mint a Matrioshki, lehet prevenciós szerepe hazánkban, de sajnos a veszélyeztetett korosztály nagy részéhez a legtöbb üzenet nem jut el. Pedig a veszély igen jelentős, a legutóbbi, 1995-ös adatok szerint évente 3-4 ezer fiatal lány jut az emberkereskedők hálójába, és ez a szám azóta valószínűleg nőtt.

viasat3

Tóth Györgyi szerint három lehetséges módon viszik bele a lányokat ebbe a csapdába: teljes félrevezetéssel (más munkát ígérnek, és külföldön csalják tőrbe), részleges félrevezetéssel (a lányok tudják, hogy prostituáltként kell dolgozniuk, de a jobb körülmények reményében mennek ki, végül persze rabszolgaként végzik), vagy erőszakkal (emberrablás, ez hazánkban a legkevésbé gyakorolt módszer). A fiatalok nagy része hallott már ilyen történeteket, de legtöbbjüknek még mindig megdönthetetlen álomképe van a nyugati élettel kapcsolatosan, ennek elsődleges oka a filmek hazugsága arról, hogy a gazdagabb országokban mindenki sokkal jobban él. Sőt, van aki egyenesen az otthoni erőszak elől menekül ilyen helyekre, a jobb élet reményében, és újra csak csalódnia kell.

A NaNE már 2000 óta működtet egy prevenciós vonalat, ahol mindenki tájékozódhat a külföldi munkavállalás veszélyeiről, de még így is számtalan lány sétál be az emberkereskedők csapdájába. "A Matrioshki felhívhatja az emberek figyelmét, hogy józanabbul kell dönteni egy ilyen kérdésben" - mondta Tóth Györgyi -, "de még nagyon sokat kell fejlődnünk ahhoz, hogy valódi társadalmi lépések induljanak meg ebben az ügyben. Elég csak a Viasat 3 videoklipjére gondolni, amelyben a leánykereskedelem ellen tiltakozik, a sorozatot reklámozva. Mégis, az egész spot csak arctalan, meztelen lányokat mutogat, ami azért szomorú, mert nem lehet szexuális tárgyként ábrázolni azokat a nőket, akiknek a jogaiért küzdünk és akiket mindenki csak szexuális tárgyként kezel."

A NaNE munkatársa szerint az is szomorú, hogy a mindenkori kormány sem foglalkozik ezzel a kérdéssel, pedig a megelőzés terén sokat segíthetne az erre szakosodott civil szervezeteknek is. Egyelőre tehát figyelemfelkeltőnek marad a Viasat 3 belga sorozata, ami lerántja a leplet a csillogó álmokról, és a néző a tragikus történetet látva csak reménykedik benne, hogy ez vele és a családjával soha nem történik meg.


<< előző oldal 2/3 következő oldal >>

1. Nem állt be a sorba, inkább ruhatáros lett

2. Nem mellekkel kell tiltakozni

3. A Pretty Woman sztorija nem a valóságKüldje tovább ismerősének!

Írjon nekünk! Médiaajánlat Impresszum Adatvédelem!

Iratkozzon fel RSS-hírcsatornáinkra!

Az [origo] kiadója az Origo Zrt. © Minden jog fenntartvaIdőjárás

Hőmérséklet:
min: 5 , 10 °C
max: 12 , 17 °C

Változékony, hűvös idő
továbbFórum

TV-csatorna/műhold TOP-lista..
Miért fontos a hírolvasók/bemondók személye?
Csillagkapu-Stargate
BEUGRÓ.
Fáj? Cserélő topik


TIPP


jegyfoglalás


popsztárok


képeslapküldés


LINKCENTRUM


szex


férfiaknak


nőknek


HETI TOPLISTA


Shakira


Angelina Jolie


Görög Zita


Most keresik a többiek!