ok.hu

Építészettől tárgykultúráig minden, ami szemnek ingere!A rovat hírei


"Tarány Tomit megviselte, hogy kiejtett minket" - a Rocktenors az X-Faktorról

Két magyar hely vezeti a világ száz legjobb bárjának listáját

"Álmodtam is a Sírhant művek szereplőivel" - Marina Salas, A bárka szereplője

Ha nem a panel nyer: kísérleti lakótelep Óbudán

"Egyszer sem jutott eszembe a 25 millió" - Ádám, az Éden Hotel stratégája
Gyorskeresés

Közel száz panasz érkezett az ORTT-hez
2005. december 15., csütörtök, 9:22|Utolsó módosítás: 2005. december 15., csütörtök, 9:39

A cikk betűmérete:kisebbnagyobb

Az ORTT Panaszbizottság soros elnöke beszámolt a 2005. negyedik negyedévi munkájáról. A beérkezett panaszok harmada politikai tájékoztatással kapcsolatos volt, ugyanakkor az esti show-k, vidám - vagy annak szánt - műsorok is sértettek egyes csoportokat. A tévéknél az MTV húzta ki legtöbbször a gyufát, de az RTL Klub és a TV2 műsorai miatt is jött panasz. Október 1-je és december 8-a közt 92 panasz érkezett.


Ajánlat
Az ORTT oldala
Ajánlat
Az ORTT elítélte Gáspárné Bea asszonyt
AZ RTL Klub nem ért egyet az ORTT-vel
Megvizsgálta az ORTT az MTV elleni Fidesz-panaszt
Az RTL Klub az ORTT állásfoglalására vár
Sok panasz érkezett az ORTT-hez
Az ORTT elmarasztalta Friderikuszt
Az ORTT felmentette Frei Tamást
Az ORTT elmarasztalta a tahózó Havas Henriket

A negyedik negyedévben a Panaszbizottsághoz kilencvenkét beadvány érkezett, ebből 12 panasz még az ügyintézés szakaszában van. A 92 panaszból a soros elnök 12 ügyet utasított e1, 31 panaszos ügyet tájékoztató levél megküldése mellett átadta testületi elbírálásra, mivel ezen ügyekben a testületnek van döntési joga.

"Az elmúlt időszakhoz képest megnövekedett a híradásokban elhangzott politikai tájékoztatással kapcsolatos sérelmező beadványok száma. Ez mintegy a beérkezett panaszok 30 százalékát jelentette. Ebből is észrevehető, hogy a választás felé közeledve - a nyári időszak jelentéktelen számú, politikai tartalmú panaszainak számához képest - nagymértékben megnövekedett a politikai jellegű panaszok száma, ezen beadványok mintegy fele politikai pártoktól vagy frakcióktól érkezett be. Érdekességként jegyezném meg, hogy ebből 13 panasz elbírálása elutasítással zárult, 6 esetben pedig még nem született döntés. A statisztikai kimutatásból is megállapítható, hogy igen sok panasz érkezett az egyes délutáni és esti show-műsorokban elhangzottakkal, látottakkal kapcsolatosan. Figyelemreméltó, hogy a panaszos beadványok között elég jelentős a regionális műsorszolgáltatók egyes adásaiban elhangzottakkal kapcsolatosan beérkezett észrevételek száma" - jelezte dr. Molnár Mária Katalin.

Az előző negyedévhez hasonlóan továbbra sem csökkent a reklámok elleni kifogások száma. Több panaszos is sérelmezte a műsorokat megszakító reklámok műsornál magasabb hangerejét.

Volt panasz a Mónika show, Győzike, a Kész átverés, a Mokka esetében, valaki még a Fiúk a klubból (Club Tévé) című, melegekről szóló sorozatot is kritizálta. A Bajkeverők-re, a Csaó, Darwin-ra is volt panasz, de akadt, akit a Múmia című film egyes felkavaró jelenetei zavartak nagyon. Érkezett észrevétel a Nap-kelte adásával, a Vásott Kölykök-kel kapcsolatban, és a mindössze egy adást megért Ötökör című műsor is fókuszba került. A Szólás szabadságá-t többször jelentették fel, ahogy a Hungarikum című Cool TV-s műsor sem úszta meg, sőt, ez utóbbi ügy nagyobb sajtóvisszhangot is kapott.

Nézői, hallgatói panasz hatvan alkalommal érkezett, pártoktól, frakcióktól tizenöt észrevétel jött. Civil szervezetek kilenc alkalommal protestáltak, más csoportok, gazdálkodási egységek pedig nyolc ízben panaszoltak be egy-egy műsort.

A legtöbb panasz a Magyar Televízió műsoraival kapcsolatban érkezett, szám szerint 25. A Magyar Rádió 12 alkalommal kapott kritikát, az RTL Klub viszont a tévéknél a második, hiszen 15 alkalommal jelentették fel műsorát valamilyen szabályt áthágó, bántó (vagy annak vélt) részlet miatt. A TV2 műsorával kapcsolatban hétszer nyújtottak be panaszt, az Extrém Rádió ötször került érdeklődés középpontjába. A Cool TV négyszer bőszített fel nézőket - vagy egyes csoportokat.

A harmadik negyedév valamivel csendesebb volt (nyár, takaréklángon a tévék): 2005. július 1-je és szeptember 20. között 73 panasz érkezett az ORTT Panaszirodájába. Ezekből nézői, hallgatói észrevétel volt a legtöbb, összesen 52, miközben pártok, frakciók vagy civil szervezetek négy alkalommal protestáltak, egyéb helyről (például gazdálkodási szervtől) jött további hat.

[origo]Küldje tovább ismerősének!

Írjon nekünk! Médiaajánlat Impresszum Adatvédelem!

Iratkozzon fel RSS-hírcsatornáinkra!

Az [origo] kiadója az Origo Zrt. © Minden jog fenntartvaIdőjárás

Hőmérséklet:
min: 5 , 10 °C
max: 12 , 17 °C

Változékony, hűvös idő
továbbFórum

TV-csatorna/műhold TOP-lista..
Miért fontos a hírolvasók/bemondók személye?
Csillagkapu-Stargate
BEUGRÓ.
Fáj? Cserélő topik


TIPP


jegyfoglalás


popsztárok


képeslapküldés


LINKCENTRUM


szex


férfiaknak


nőknek


HETI TOPLISTA


Shakira


Angelina Jolie


Görög Zita


Most keresik a többiek!