ok.hu

Építészettől tárgykultúráig minden, ami szemnek ingere!A rovat hírei


"Tarány Tomit megviselte, hogy kiejtett minket" - a Rocktenors az X-Faktorról

Két magyar hely vezeti a világ száz legjobb bárjának listáját

"Álmodtam is a Sírhant művek szereplőivel" - Marina Salas, A bárka szereplője

Ha nem a panel nyer: kísérleti lakótelep Óbudán

"Egyszer sem jutott eszembe a 25 millió" - Ádám, az Éden Hotel stratégája
Gyorskeresés

Nyolc digitális tévéfrekvenciára pályázunk
2006. január 24., kedd, 9:46

A cikk betűmérete:kisebbnagyobb

Magyarország a digitális televíziózásra nyolc frekvenciatartományt, összesen negyven, országos csatornának alkalmas sávot pályázik meg a következő ötven évre - mondta az informatikai és hírközlési miniszter hétfőn, a kormányszóvivői tájékoztató vendégeként.


Ajánlat
Új tematikus tévécsatornák indulnak
Frei Tamással új tévécsatorna indul
Új tévécsatorna indulhat

A kormány a magyarországi folyamatok felgyorsítása érdekében fogadta el a múlt héten a digitális műsorterjesztésről és az átállás szabályairól szóló törvény tervezetét, amelyet hamarosan benyújt a parlament elé - közölte Kovács Kálmán, aki a nap folyamán előzőleg négypárti egyezetést folytatott a tervezetről. Kitért arra, hogy az analóg televíziós rendszert 2012-ig felváltja a digitális földfelszíni műsorsugárzás, több és jobb minőségű tévéműsor lesz az eddigieknél, új, interaktív szolgáltatásokkal. Hozzátette: idén nyáron, az ENSZ nemzetközi távközlési értekezletén dől el, hogy a következő ötven évre hány frekvenciája lesz Magyarországnak a digitális televíziózásra.

"Ma Magyarországon a háztartások mintegy egyharmadában, egymillió háztartásban csak azt a három földi terjesztésű országos csatornát tudják nézni, amelyet kábel- és műholdas adóvevő nélkül lehet. Számukra egyértelmű és közvetlen előny, hogy a digitális rendszerre történő átállással költségek nélkül tudják megsokszorozni a nézhető csatornák számát, és férhetnek hozzá információkhoz" - hangsúlyozta Kovács Kálmán. A jelenlegi három földfelszíni műsorcsatorna, az M1, a TV2 és az RTL Klub helyett az átállás után 40 csatornát lehet majd nézni.

A digitális rendszer a hagyományos tévézés mellett lehetővé teszi, hogy a kínálatból mindenki kiválaszthassa, milyen filmet és mikor akar megnézni (ez saját műsorfüzet összeállítását jelenti), emellett bármikor lehívhatja a híreket, az időjárás-jelentést. A digitális televízió óriási előnye, hogy a tévén keresztül internetes tartalmakhoz lehet hozzáférni, azaz a technika modernizációt, a széles sávú elérhetőség további növelését is jelenti.

A számítások szerint az említett egymillió háztartás felében, máshol gyakorlatilag mindenütt gyorsan a digitális rendszer használatára alkalmas készülékre fognak váltani. Mai áron 13 ezer forintba, évek múlva pedig valószínűleg már csak öt-hatezer forintba kerül egy ilyen televízió-készülék. Kovács Kálmán szerint kétszázezer olyan háztartás lehet, ahol nem lesz majd pénz az átállás fizetésére, de a magyar államnak "meg fog érni egymilliárd forintot, hogy ezt a terhet átvállalja".

A leendő törvényjavaslat három ponton érinti a kétharmados médiatörvényt. Ezek kapcsán Kovács Kálmán azt mondta, az egyik pont feladatot szab az Országos Rádió- és Televízió Testületnek (ORTT), hogy 2006 szeptemberéig legalább öt csatornára írjon ki pályázatot, a második szerint a frekvencia-kiírás további ütemezésében az ORTT-nek együtt kell működnie az átállást koordináló bizottsággal, a harmadik pedig eltörölné a kábelszolgáltatókra vonatkozó korlátozást.

(MTI)Küldje tovább ismerősének!

Írjon nekünk! Médiaajánlat Impresszum Adatvédelem!

Iratkozzon fel RSS-hírcsatornáinkra!

Az [origo] kiadója az Origo Zrt. © Minden jog fenntartvaIdőjárás

Hőmérséklet:
min: 5 , 10 °C
max: 12 , 17 °C

Változékony, hűvös idő
továbbFórum

TV-csatorna/műhold TOP-lista..
Miért fontos a hírolvasók/bemondók személye?
Csillagkapu-Stargate
BEUGRÓ.
Fáj? Cserélő topik


TIPP


jegyfoglalás


popsztárok


képeslapküldés


LINKCENTRUM


szex


férfiaknak


nőknek


HETI TOPLISTA


Shakira


Angelina Jolie


Görög Zita


Most keresik a többiek!