ok.hu

Építészettől tárgykultúráig minden, ami szemnek ingere!A rovat hírei


"Tarány Tomit megviselte, hogy kiejtett minket" - a Rocktenors az X-Faktorról

Két magyar hely vezeti a világ száz legjobb bárjának listáját

"Álmodtam is a Sírhant művek szereplőivel" - Marina Salas, A bárka szereplője

Ha nem a panel nyer: kísérleti lakótelep Óbudán

"Egyszer sem jutott eszembe a 25 millió" - Ádám, az Éden Hotel stratégája
Gyorskeresés

Követi a trendet az RTL Klub és a TV2
2006. február 24., péntek, 11:21|Utolsó módosítás: 2006. február 24., péntek, 11:42

A cikk betűmérete:kisebbnagyobb

Mostanában sikeresek külföldön a táncos vetélkedők, showműsorok, ennek megfelelően féléves-éves késéssel ugyan, de nálunk is bejönnek ezek. Táncra perdül az RTL Klub és a TV2 is - előbbi hazai sztárokkal, utóbbi (egyelőre) névtelen tehetségekkel.


portalmix
Ajánlat
A német Megasztár
A spanyolok táncos showműsora
Az ausztrál táncos vetélkedő
A FOX műsora
Ajánlat
Anya, én sztár leszek
Riport a VIVA Táncreakció című műsorának forgatásáról
Képgaléria
Táncreakció

VIVA Casting - Táncreakció


Az RTL Klubtól kapott információk szerint a csatorna január óta készül egy nagy, tavaszi, táncos produkcióra. A műsorban - amelynek címe egyelőre titok - profi táncosok hírességekkel: sportolókkal, színészekkel, médiaszemélyiségekkel és zenészekkel párt alkotva mérik össze tánctudásukat. A kiesésről a zsűri és a nézők együtt döntenek. Az eddigi tárgyalások alapján, Szellő István már biztos csapattagnak tekinthető, rajta kívül még hét híresség vesz majd részt a showban. A sztárok a profi táncosok és koreográfusok segítségével, heteken keresztül készülnek majd a nagy versenyre.

Szintén a héten jelentette be a TV2, hogy Megatánc címmel, saját produkciót indít. Ez nem licencműsor lesz, noha kétségtelen, vannak hasonlóságok más, zenés-táncos tehetségkutatókkal. A Megatánc-hoz is várhatóan öttagú zsűri lesz, olyanokat keres a csatorna, akik persze értenek a tánchoz. Kereszty Gábor, a TV2 vezérigazgatója elárulta, hogy a VIVA táncos tehetségkutatóját, a Táncreakció-t nem követte figyelemmel, de bízik benne, hogy az új projekt hasonlóan sikeres lesz, mint a Megasztár. Novák Péter helye ugyan nem biztos a Megatánc zsűrijében, de népitáncos múltja, TV2-s kötődése és lendületes, sodró szövege miatt, jó esélye van bekerülni oda is. A műsorvezető Tilla lesz, vele tehát maradéktalanul elégedett a TV2.

Nem újdonság a televíziózásban, hogy külföldön bevált műsorokat átemelnek hazai mezőnybe, változtatnak rajta néhány elemen, majd külföldi minta inspirálta, saját ötletként kerül adásba. A "zárj össze egy bekamerázott házban 12-14 fiatalt, generálj konfliktust, és közönség-szavazatok után távolítsd el a legkevésbé népszerű lakót"-formulát ugyan az Endemol találta ki, és Big Brother néven futtatta, de itthon lett egy hazai klónja, Való Világ néven. Ez pedig olyan nézettséget hozott, hogy egy cseh és egy szlovák adó is műsorára tűzte: nem a drágább BB-formátumot, hanem a magyar verziót vásárolta meg. A perekkel semmire nem mennek az eredeti gyártók, így csak a legszükségesebb esetben fizetnek a televíziós társaságok a jogokért - persze akad példa erre is.

A Megasztár sem pont ugyanaz, mint a Pop Idol, az American Idol vagy a német RTL Superstar című produkciója (ahol ugye, a jó öreg Modern Talkingos Dieter Bohlen volt az egyik kritikus zsűritag). Így a táncos tehetségkutató ötlete sem új, és nem is kell messzire menni: nemrég fejeződött be a magyar VIVA tévén a Táncreakció című sorozat második szériája - itt a győztes egymillió forinttal gazdagodott. A Kisó vezette, adásonként három-három hazai médiaszemélyiség által látogatott műsorban a fiatalok saját tánccal érkeztek, de csak az jutott messzire, aki a koreográfus által bemutatott elemeket is meg tudta ismételni. Egy részben három versenyző próbálkozott, de közülük csak egy jutott tovább, így alakult ki a döntő mezőnye.

Kicsit messzebb nézve, Spanyolországban mostanában indul a Mira quién baila! című táncos showműsor harmadik szezonja. A korábbi jó nézettség után nem sokat hezitáltak a TVE vezetői, rábólintottak az újabb folytatásra. Ebben nyolc hispán híresség mutatja meg, mit tud a parketten, de persze előtte alaposan felkészítik őket szakemberek. Itt annyi a hasonlóság a hazai, tervezett műsorokkal, hogy a Megatánc-ban is fel-felbukkannak majd médiaszemélyiségek, hogy párost táncoljanak a fiatalokkal, míg az RTL Klub projektje szinte egy az egyben ezt másolja. A spanyoloknál is lesznek páros táncok, és ugyanúgy sms-sel és telefonhívással dönthet a tévénéző, hogy kit akar látni a továbbiakban, és ki az a suta mozgású szerencsétlen, akit a legnagyobb jóindulattal sem lehet "géppuskalábúnak" becézni. Ez a formátum különben az Ausztráliában és a BBC-n is látott Strictly Dancing-nak felel meg, és mindenképp elismerésre méltó, hogy a bevételek egy része rögtön jótékonysági célra megy. A műsor az Endemol Southern Star produkciója.

Sorolni lehetne még a hasonló műsorokat, de elég a A So You Think You Can Dance-t említeni még, ez az amerikai FOX műsora, ebben a fiatal tehetségek szintén kipróbálják magukat tucatnyi táncban, a salsától kezdve, a tangón és az akrobatikus rock and rollon át a hiphopig. Az előző menetet, a vélhetően olasz ősökkel rendelkező Nick Lazzarini nyerte, őt a csatorna New Yorkba küldte, hogy megvalósítsa álmát, és világhírű táncos legyen. A fődíj egy Central Parkra néző luxuslakás, és százezer dollár volt. Az újabb tehetségeket toborzó stáb tagjai elmennek Chicagóba, New Yorkba és Los Angelesbe, hogy "megtalálják azokat a táncosokat, akik Amerika lelkét és ritmusát testesítik meg". A legjobb ötven Hollywoodba megy, itt már a legnevesebb koreográfusok foglalkoznak velük, de lényeg ugyanaz: a nézők döntenek milliónyi sms-szavazattal, miközben csak egy táncos maradhat talpon.

Kalmár Csaba

[origo]Küldje tovább ismerősének!

Írjon nekünk! Médiaajánlat Impresszum Adatvédelem!

Iratkozzon fel RSS-hírcsatornáinkra!

Az [origo] kiadója az Origo Zrt. © Minden jog fenntartvaIdőjárás

Hőmérséklet:
min: 5 , 10 °C
max: 12 , 17 °C

Változékony, hűvös idő
továbbFórum

TV-csatorna/műhold TOP-lista..
Miért fontos a hírolvasók/bemondók személye?
Csillagkapu-Stargate
BEUGRÓ.
Fáj? Cserélő topik


TIPP


jegyfoglalás


popsztárok


képeslapküldés


LINKCENTRUM


szex


férfiaknak


nőknek


HETI TOPLISTA


Shakira


Angelina Jolie


Görög Zita


Most keresik a többiek!