ok.hu

Építészettől tárgykultúráig minden, ami szemnek ingere!A rovat hírei


"Tarány Tomit megviselte, hogy kiejtett minket" - a Rocktenors az X-Faktorról

Két magyar hely vezeti a világ száz legjobb bárjának listáját

"Álmodtam is a Sírhant művek szereplőivel" - Marina Salas, A bárka szereplője

Ha nem a panel nyer: kísérleti lakótelep Óbudán

"Egyszer sem jutott eszembe a 25 millió" - Ádám, az Éden Hotel stratégája
Gyorskeresés

Újabb Lost-szerű sorozatok a láthatáron
2006. március 30., csütörtök, 10:46|Utolsó módosítás: 2006. március 30., csütörtök, 16:45

A cikk betűmérete:kisebbnagyobb

A Lost - Eltűntek hatalmas sikerét, illetve komplex történetét az új sorozatévadban is több széria megpróbálja meglovagolni. Körülnéztünk, milyen új ötletekkel rukkoltak elő az alkotók, milyen sorozatoknak lehet esélyük a következő egy-két évben.


Túszejtés, nukleáris csapás 1/2. oldal >>

abc.go.com
A Lost sikerét nehéz lesz felülmúlni
Ajánlat
Lost: ezek tényleg eltűntek
Lost: nagy titkok, nagyobb gázsi
Lost: két évad fut párhuzamosan
Golden Globe-ot nyert a Lost, a Született feleségek
Lost: felbukkannak a szürkék
Ajánlat
Patika, Pasik és az elfeledett sorozatok
Új sorozatok indulnak a Viasaton
Tévésorozatok, melyeket soha nem láthatunk
Új sikersorozat az RTL Klubon
Tévésorozatban élnek tovább a jedik

Van, akinek tetszik minden idők egyik legtitokzatosabb sorozata a Lost, van, aki a háta közepére kívánja, de abban mindkét fél képviselői egyetértenek, hogy a sorozat valami teljesen újat hozott a műfajba. Bár voltak régebben is bőven olyan sorozatok, amelyek mondhatni összefüggő egészet alkottak, egy hatalmas történeti ívet, legutóbb az X-akták-ban is folyamatosan kapták a nézők a információkat a Muldert és Scullyt érdeklő összeesküvésről, de emellett, minden egyes részben újabb kinyomozandó eset adódott hőseink előtt.

Ezzel, a részenkénti tematizálással szakított félig-meddig a Lost - Eltűntek. A szakítás azért nevezhető csak 50 százalékosnak, mert a sorozat minden egyes epizódja egy-egy túlélő köré épül és, mint ilyen, mégis csak különálló részekre bontja a sorozatot - a filmjelleget, az összefüggő történetet, csak a szigeten zajló cselekmények adják. A Lost sikere már múlt ősszel is több olyan sorozatot eredményezett Amerikában, melyek egy nagyon hosszú történetet mesélnek el, hol logikusan, hol szinte véletlenszerűen elvágott epizódok segítségével.

Ezek egyik zászlóshajója, az itthon, az RTL Klubon éppen a Lost-ot követő Rejtélyek városa, amely egy kisvárost ért hurrikán utóhatásairól szó, sci-fi, illetve természetfölötti elemeket vegyítve a történetbe. De hasonlóan hosszú, áthidaló történettel bír, az Amerikában hihetetlen népszerűségnek örvendő Prison Break című sorozat, amely arról szól, hogy egy mérnök szándékosan börtönbe juttatja magát, hogy ott raboskodó, halálraítélt, de általa ártatlannak tartott bátyját kiszabadítsa. A sorozat az aprólékos munkával megtervezett szökésről szól. Persze nem csak sikersorozatok akadnak a témában - a Fox csatornán például elég hamar megbukott a Reunion, az a sorozat, mely 6 osztálytársról szólt és 20 részben, 20 év történetét mesélte volna el a nézőknek, 1 év - 1 rész tempóban.

A 2005-ös év sorozatai azonban csak töredékeiben kínáltak olyan érdekes sorozat-kezdeményezéseket, mint a most áprilisi pilot-szezonban gyártandó szériák. Ilyenkor, minden áprilisban a csatornák összesen 100-200 sorozatötletből rendelnek első részt (úgynevezett "pilot"-ot), melyekből, miután készítőik leforgatták, kiválasztják azt a, mindössze 20-30-at, amelyekből ténylegesen sorozat is készülhet az őszi évadkezdésre. A leforgatott pilótafilmek 80%-a tehát a kukában végzi.

A most készülő pilótafilmek közül, az igazán érdekesekből elég nehéz mazsolázni, hiszen valóban nagy a túlkínálat az ötletesebbnél ötletesebb elképzelések között - kérdés, hogy hányból lesz sorozat. David James Elliot (JAG - Becsületbeli ügyek) a 60 Minute Man pilótafilmjének a főszereplője, mely sorozat a Lost-ot és a Rejtélyek városá-t is jegyző, ABC számára készül. A történet szerint egy átlagos, Született feleségek-szerű kertvárosban lakó fiatalember arra döbben rá, hogy napjainak 24 órájából mindig csak 23-ra emlékszik vissza, egy, valamilyen módon kiesik a fejéből. Természetesen azonnal adódik a kérdés, hogy csak mentális problémáról van-e szó, vagy esetleg valami összeesküvés áldozata lett? A sorozat célja ennek kiderítése.

tv2

A Született feleségek itthon is jól megy

Hasonlóképpen érdekes ABC-s drámának ígérkezik az A House Divided című sorozat, mely Dylan McDermott, az itthon is vetített Ügyvédek című sorozat sztárjával készül. A sorozat egy egyre növekvő konfliktushelyzetről szól, mely egy apró vidéki farmközösség és az Egyesült Államok kormánya között bontakozik ki, s mely egy, a jelenben folyó második amerikai polgárháborúba torkollik. Valószínűleg a sorozat két idősíkon fog játszódni (akárcsak az MTV-n nemrég vetített Jack és Bobby), egyrészt a konfliktus kialakulásának útját kísérhetjük figyelemmel, másrészt a végeredmény, vagyis a polgárháború szemlélőivé válhatunk.

Nem tudni, hogyan kreál sorozatot, vagyis epizódokra bontott cselekményt az ABC a Nine Lives című szériából, de az alapötlet ezúttal sem a szokásos. A magyarul a Kilenc élet címet viselő sorozat kilenc, eredetileg egymást nem ismerő ember életét követné nyomon, akik egy 52 órás, meglehetősen rossz kimenetelű túszejtési akció közben alakítottak ki barátságot egymással. A történet feltehetően erről a túszejtésről, és a szereplők ennek hatására megváltozott életéről hivatott szólni.

Persze nem csak a Lost-ot, a Született feleségek-et és a Rejtélyek városá-t jegyző ABC próbálkozik formabontással, szokatlan történetekkel. A CBS csatorna a Jericho című sorozattal akar, a nem konvencionális szériák terepére merészkedni. A sorozat egy kansasi kisvárosban játszódik (szerencsére nem Superman otthonában, hanem Kansas másik településén) és olyan körülmények között, melyekre a lakók rémálmaikban sem számítottak. A történet szerint Amerika legnagyobb városait ugyanis ismeretlen eredetű nukleáris támadás tette földdel egyenlővé és az élet csak a kisebb településeken tudott visszazökkenni némileg a rendes kerékvágásba. Egy ilyen kis városkában zajló szappanoperaszerű eseményeknek lehetünk tanúi, ami a legutóbbi kisvárosi szappanopera sorozat (vagyis a Twin Peaks) fényében még biztató is lehet.

Az igényes és kökemény sorozatairól ismert F/X csatorna az RTL Klubon is látható Kemény zsaruk és a nálunk Viasat 3-as Kés/alatt után egy tolvajcsoportról szóló drámával rukkol elő - egyelőre limitált, 6 részes kiszerelésben, mely megrendelés a sorozat sikere esetén akár több évadra is kterjeszthető lesz. Az erősen karakterközpontú dráma az ötletes rablások mellett nem Tripla vagy semmi-féle bolondozűst helyezi előtérbe, hanem kőkemény emberi sorsokat és drámai érzelmeket ábrázol, tipikusan elgondolkodtató sorozatot terveznek a készítők, amelyet nem felejt az ember egy könnyen a megtekintés után.


1/2 következő oldal >>

1. Túszejtés, nukleáris csapás

2. Sztárok is feltűnnekKüldje tovább ismerősének!

Írjon nekünk! Médiaajánlat Impresszum Adatvédelem!

Iratkozzon fel RSS-hírcsatornáinkra!

Az [origo] kiadója az Origo Zrt. © Minden jog fenntartvaIdőjárás

Hőmérséklet:
min: 5 , 10 °C
max: 12 , 17 °C

Változékony, hűvös idő
továbbFórum

TV-csatorna/műhold TOP-lista..
Miért fontos a hírolvasók/bemondók személye?
Csillagkapu-Stargate
BEUGRÓ.
Fáj? Cserélő topik


TIPP


jegyfoglalás


popsztárok


képeslapküldés


LINKCENTRUM


szex


férfiaknak


nőknek


HETI TOPLISTA


Shakira


Angelina Jolie


Görög Zita


Most keresik a többiek!