ok.hu

Építészettől tárgykultúráig minden, ami szemnek ingere!A rovat hírei


"Tarány Tomit megviselte, hogy kiejtett minket" - a Rocktenors az X-Faktorról

Két magyar hely vezeti a világ száz legjobb bárjának listáját

"Álmodtam is a Sírhant művek szereplőivel" - Marina Salas, A bárka szereplője

Ha nem a panel nyer: kísérleti lakótelep Óbudán

"Egyszer sem jutott eszembe a 25 millió" - Ádám, az Éden Hotel stratégája
Gyorskeresés

Géppisztolya miatt támadják a pápát
2006. május 5., péntek, 11:04|Utolsó módosítás: 2006. május 5., péntek, 11:15

A cikk betűmérete:kisebbnagyobb

Világszerte botrányokat kavar, és a hívők körében egyre hevesebb tiltakozásokat vált ki a Popetown című rajzfilm-sorozat, amely a pápával együtt a katolikus egyház egész intézményét pellengérre állítja.


www.popetown.com
A pápa géppisztollyal
Ajánlat
A Popetown honlapja
Popetown-oldal a német MTV-n
Egy a rengeteg tiltakozás közül
Német katolikus fórum
Ajánlat
Ki olvas tévés híreket?

Amíg Magyarországon csak valamelyik külföldi csatornán kaphatjuk el a Popetown egy-egy epizódját, addig szerte a világon, Kanadától Új-Zélandig beszédtéma a pimasz sorozat. A hasonló jellegű műsorokkal, például a South Park-kal vagy a mi Hungarikum-unkkal szemben a fő változás az, hogy míg az előbbiek egy egész nemzet történelmére és jelenkori eseményeire reflektálnak, addig a Popetown összes viccének a katolikus egyház a tárgya. 

A katolikus szervek pedig már szinte rutinból tiltakoznak minden olyan alkotás ellen, amely szerintük nem megfelően ábrázol valamilyen vallási témát, gondoljunk csak például a huzavonára a Krisztus utolsó megkísértése című film bemutatása körül. Viszonylag könnyű az egyház dolga abban az esetben, amikor a nagyközönség nem áll ki a támadott mű mellett - mert mondjuk, ha más okból is, de ugyanúgy undorítónak találja például Hermann Nitsch keresztre feszített disznóit.

Keményebb dió, amikor egy produkció tényleg szórakoztat, megnevetteti a közönséget - tegye azt akár az egyház rovására. Így a Monty Python csoport klasszikus alkotása, a Brian élete is túlélte a katolikusok támadását és úgy tűnik, ugyanez a helyzet a Popetown-nal is, legalábbis a legtöbb helyen. A BBC3 ugyan a hatezredik felháborodott nézői levél után levette műsoráról a botránysorozatot, de például a frissen megtámadott német MTV jól állja a sarat, és a bíróság döntései is nekik kedveznek. 

Pedig a marketingesek nem aprózták el már a műsor beharangozását sem: éppen húsvét előtt aggatták ki Németország szerte plakátjaikat, melyeken Jézus nevetve nézi a tévét egy üres - vélhetően neki szánt - kereszt mellett. A kép alatt a szöveg: "Ahelyett, hogy csak lógnál a haverokkal, nevess egy kicsit!" A müncheni érsekség mellett még jó pár katolikus szervezet bepanaszolta az MTV-t a provokatív plakátok miatt, de a műsor ettől függetlenül elindulhatott.

Azóta sorra érkeznek a betiltást követelő levelek egy-egy epizód miatt, amelyben Őszentsége géppisztollyal vág rendet a hívek között vagy épp ugrálóbottal közlekedik, mint egy kisgyerek. A sorozat forgalmazói nemcsak hogy nem hajtanak fejet a sorozatos tiltakozások előtt, de újabb provokációt is kieszeltek, direkt a német egyházfők bosszantására. Ötletükhöz kapóra jött, hogy maga a pápa is német, így könnyűszerrel be tudnak iktatni egy külön epizódot, amely csak a germánokat veszi górcső alá.

[origo]Küldje tovább ismerősének!

Írjon nekünk! Médiaajánlat Impresszum Adatvédelem!

Iratkozzon fel RSS-hírcsatornáinkra!

Az [origo] kiadója az Origo Zrt. © Minden jog fenntartvaIdőjárás

Hőmérséklet:
min: 5 , 10 °C
max: 12 , 17 °C

Változékony, hűvös idő
továbbFórum

TV-csatorna/műhold TOP-lista..
Miért fontos a hírolvasók/bemondók személye?
Csillagkapu-Stargate
BEUGRÓ.
Fáj? Cserélő topik


TIPP


jegyfoglalás


popsztárok


képeslapküldés


LINKCENTRUM


szex


férfiaknak


nőknek


HETI TOPLISTA


Shakira


Angelina Jolie


Görög Zita


Most keresik a többiek!