ok.hu

Építészettől tárgykultúráig minden, ami szemnek ingere!A rovat hírei


"Tarány Tomit megviselte, hogy kiejtett minket" - a Rocktenors az X-Faktorról

Két magyar hely vezeti a világ száz legjobb bárjának listáját

"Álmodtam is a Sírhant művek szereplőivel" - Marina Salas, A bárka szereplője

Ha nem a panel nyer: kísérleti lakótelep Óbudán

"Egyszer sem jutott eszembe a 25 millió" - Ádám, az Éden Hotel stratégája
Gyorskeresés

Megtízszereződhet az országos csatornák száma
2006. május 10., szerda, 14:13|Utolsó módosítás: 2006. május 10., szerda, 15:45

A cikk betűmérete:kisebbnagyobb

A tervek szerint 2007-ben indul Magyarországon a digitális televíziózás, amely a jelenlegi három helyett, sokkal több országos csatornát kínál a tévénézőknek. 


Forrás: MTI
Azt nézünk, amit akarunk
Ajánlat
Többet a digitális tévéről
Egy médiakutató véleménye
Az ITU honlapja
Az ITU-ról magyarul
Ajánlat
Ki olvas tévés híreket?

Tévét nézni már most is tudunk interneten, internethez hasonló funkciókat azonban eddig, csak a jócskán lebutított teletext formájában kínált nekünk a tévé. A Nagy-Britanniában 1998 óta működő, azóta már Skandináviában és több nyugat-európai országban is meghonosított digitális csatornákkal, valószínűleg ez is hamar változik.

A digitális televíziózás lényege, hogy az analóg frekvenciák helyén tömörítve sugározza a jeleket, így egy hagyományos frekvencián, kényelmesen elfér egymás mellett akár öt csatorna is. Tehát a szimpla háziantennával jelenleg fogható három adás helyett, tizenötöt is nézhetnénk. Más kérdés persze, hogy az antenna mellett (vagy helyett), szükség lenne valamilyen jelátalakítóra.

A digitális műsorszórás egy másik változata (például a Triple Play technológia) szerint az adott frekvenciára a tévéadások mellé, egy internet- és egy telefonvonalat is felpakolnak, így a tévékészülék egyszerre három funkciót tölthet be.

Ami azonban talán érdekesebb - hisz internetezni és telefonálni eddig is tudtunk, csak nem ugyanonnan -, hogy az ilyen berendezést használók nem a hagyományos, szerkesztett tévéműsort látják, hanem a csatorna műsortárából maguk választhatják ki, hogy éppen mit szeretnének megnézni.  

Az Európai Unió irányelvei értelmében, 2012-re már csak digitális csatornák lennének kontinensünkön. Az átállás miatt azonban újra kell osztani a korábban kiadott frekvenciákat. Az ITU (International Telecommunication Union - Nemzetközi Távközlési Egyesület) jövő héten kezdi meg Genfben a tanácskozásokat, melyek eredményeként alakulna ki az új sávkiosztás.

Magyarország hat-nyolc digitális frekvenciára pályázik, ami ugye harminc-negyven országos csatornát jelentene (szemben a mostani hárommal). A műszaki feltételek már adottak, hazánkban ugyanis 1999 óta folyik kísérleti műsorszórás - csak épp a törvényi feltételeket nem sikerült még megteremtenünk.

Szlovákiában és Csehországban még idén elindul a digitális televíziózás, ami azért lehet számunkra kedvezőtlen, mert az új frekvenciák nem határokhoz kötöttek, így egy-egy régió sávkiosztásánál nagyobb előnnyel indulhat az olyan ország, ahol már működik a rendszer.

[origo]Küldje tovább ismerősének!

Írjon nekünk! Médiaajánlat Impresszum Adatvédelem!

Iratkozzon fel RSS-hírcsatornáinkra!

Az [origo] kiadója az Origo Zrt. © Minden jog fenntartvaIdőjárás

Hőmérséklet:
min: 5 , 10 °C
max: 12 , 17 °C

Változékony, hűvös idő
továbbFórum

TV-csatorna/műhold TOP-lista..
Miért fontos a hírolvasók/bemondók személye?
Csillagkapu-Stargate
BEUGRÓ.
Fáj? Cserélő topik


TIPP


jegyfoglalás


popsztárok


képeslapküldés


LINKCENTRUM


szex


férfiaknak


nőknek


HETI TOPLISTA


Shakira


Angelina Jolie


Görög Zita


Most keresik a többiek!