ok.hu

Építészettől tárgykultúráig minden, ami szemnek ingere!A rovat hírei


"Tarány Tomit megviselte, hogy kiejtett minket" - a Rocktenors az X-Faktorról

Két magyar hely vezeti a világ száz legjobb bárjának listáját

"Álmodtam is a Sírhant művek szereplőivel" - Marina Salas, A bárka szereplője

Ha nem a panel nyer: kísérleti lakótelep Óbudán

"Egyszer sem jutott eszembe a 25 millió" - Ádám, az Éden Hotel stratégája
Gyorskeresés

Édes Emmy, drága Oscar!
2006. július 10., hétfő, 18:12|Utolsó módosítás: 2006. július 11., kedd, 7:59

A cikk betűmérete:kisebbnagyobb

Július 6-án hozták nyilvánosságra az idei Emmy-díj jelöltjeit, a legnagyobb esélyesek között olyan sikersorozatokkal, mint a tizenkét jelölést begyűjtő 24 vagy a tizenegyszeresen jelölt Grace klinika. Míg az Oscar-díjról mindenkinek beugrik egy-két anekdota - például hogy honnan kapta a nevét a figura vagy hogy Woody Allen miért nem vette át a díjat az Annie Hallért -, addig az Emmyről a legtöbben keveset tudunk. Utánajártunk, honnan ered a díj ötlete, illetve miképpen tudott a tévé Oscarjává válni.


Nem is akartak díjat alapítani 1/2. oldal >>

Forrás: Red Dot
Az Emmy-díj
Ajánlat
Mindent az Emmy-díjról
Az idei Emmy-jelöltek listája
Ajánlat
Ki olvas tévés híreket?

Már az Emmy megalapítása is érdekesen indult, a díjat kiosztó szervezet, az Academy of Television Art & Sciences ugyanis kezdetben egyáltalán nem is akart semmilyen díjat kiosztani. Sőt, koncepciójával szöges ellentétben állt egy díj létrehozása, hiszen az akadémia pusztán szakmai műhelyként jött létre, mely távol tartotta magát a csillogástól, látványos rendezvényektől, így egyszersmind mindennemű közönségtől is. Legalábbis eredetileg így tervezte a szervezet alapítója, Syd Cassyd, aki egyébként a híres rendező, Frank Capra segédje volt a második világháború idején - Capra jegyezte többek között az Ez történt egy éjszaka című filmet is, ez volt az első olyan alkotás, amely az öt legfontosabb kategória (legjobb film, rendezés, színész, színésznő, forgatókönyv) mindegyikében megkapta az Oscart.

Cassyd a tévés akadémiát rögtön a háború után, 1946-ban alapította, olyan időben, amikor még csak körülbelül ötvenezer tévékészülék lehetett szerte Amerikában. Célja nem az ekkor még viszonylag szűk közönség megnyerése volt, hanem egy alkotóműhely létrehozása, amely a tévések érdekvédelmi szervezete is volt egyben. Cassyd egyébként magát a tévét sem a szórakoztatás, inkább a népoktatás eszközének látta. Újonnan alakult szervezetének létszáma - a korszellemmel szembenálló koncepciója ellenére is - rohamos mértékben növekedett: az első tanácskozáson még mindössze öten vettek részt, egy héttel később a szervezet már huszonöt tagot számlált, míg az ötödik ülés már kétszázötven résztvevővel zajlott le. A nagyfilmes hollywoodi bagázs azonban még jó ideig nem vette komolyan a szervezetbe tömörült tévéseket, aminek következtében számos törekvését nem tudta véghezvinni az akadémia - ezért kellett kitalálniuk valamit, ami emelheti presztízsüket: végül úgy döntöttek, hogy ennek érdekében alapítanak egy díjat.

Elsőként azt kellett eldönteniük, hogy mi legyen a díj neve és hogy nézzen ki, de ezek az egyszerűnek tűnő kérdések is számos bonyodalmat okoztak. Cassyd először Ike-nak akarta elnevezni a díjat, ami a tévés szakzsargonban a kezdetleges képcsövek egyik fajtájának, az "iconoscope tube"-nak a rövidítése. Erről azonban a technikai zseniken kívül mindenki másnak a már akkor is ismert háborús hős, a későbbi amerikai elnök, Eisenhower jutott eszébe - ugyanis neki is ez volt a közszájon forgó beceneve. Így aztán - az eredeti elképzeléshez ragaszkodva - a testület elnöke, Henry Lubcke az Immyt javasolta, ami pedig az "image-orthicon camera tube" rövidítése. A népnyelv aztán Emmyre feminizálta a díj nevét, melynek már csak külalakja utal az eredeti, technikai elnevezésre: a díj ugyanis egy, a művészetet jelképező szárnyas nőalakot ábrázol, aki a tudomány szimbólumát, egy atomot tart a feje felett. A jelenlegi szobrocskát, Louis McManus mérnök alkotását egyébként negyvenhét visszautasított terv után fogadta el az erről döntő bizottság - a készítő a nőalakot feleségéről mintázta meg.


1/2 következő oldal >>

1. Nem is akartak díjat alapítani

2. A legnagyobb sztárok is versengenekKüldje tovább ismerősének!

Írjon nekünk! Médiaajánlat Impresszum Adatvédelem!

Iratkozzon fel RSS-hírcsatornáinkra!

Az [origo] kiadója az Origo Zrt. © Minden jog fenntartvaIdőjárás

Hőmérséklet:
min: 5 , 10 °C
max: 12 , 17 °C

Változékony, hűvös idő
továbbFórum

TV-csatorna/műhold TOP-lista..
Miért fontos a hírolvasók/bemondók személye?
Csillagkapu-Stargate
BEUGRÓ.
Fáj? Cserélő topik


TIPP


jegyfoglalás


popsztárok


képeslapküldés


LINKCENTRUM


szex


férfiaknak


nőknek


HETI TOPLISTA


Shakira


Angelina Jolie


Görög Zita


Most keresik a többiek!