ok.hu

Építészettől tárgykultúráig minden, ami szemnek ingere!A rovat hírei


"Tarány Tomit megviselte, hogy kiejtett minket" - a Rocktenors az X-Faktorról

Két magyar hely vezeti a világ száz legjobb bárjának listáját

"Álmodtam is a Sírhant művek szereplőivel" - Marina Salas, A bárka szereplője

Ha nem a panel nyer: kísérleti lakótelep Óbudán

"Egyszer sem jutott eszembe a 25 millió" - Ádám, az Éden Hotel stratégája
Gyorskeresés

Élet és halál a Monty Python után
2006. augusztus 11., péntek, 15:15|Utolsó módosítás: 2007. január 10., szerda, 13:20

A cikk betűmérete:kisebbnagyobb

Talán többen hallották már a hírt, hogy Michael Palin közép- és kelet-európai országokban - köztük hazánkban - forgatja legújabb útifilm-sorozatát, az Új Európát. És hol a másik öt fickó? - kérdezhetnénk, hiszen Michael Palin nevéhez sokan még ma is automatikusan hozzáragasztjuk a névsort: Terry Jones, Eric Idle, Terry Gilliam, John Cleese és Graham Chapman. A legendás Monty Python csapat 1974-ben forgatta az utolsó sorozatot a Repülő Cirkuszból, ezt követte még pár film, ma már viszont nem tudják elképzelni, hogy újra összeálljanak - utánajártunk, hogy ki is ez a hat fickó és hogy mi történt velük azóta.     


Michael Palin, a világutazó 1/6. oldal >>

bbc
Michael Palin
Ajánlat
A Monty Python hivatalos honlapja
Pythonline
Monty Python linkgyűjtemény
Pythonék teljesen haszontalan oldala
A Monty Python a Filmmúzeumon
Ajánlat
Michael Palin utazásai
Egy rajongói oldal Palinről
Galla Miklós interjúja Palinnel

Michael Palin a Monty Python csoport legfiatalabb tagja, első humoros (vagy legalábbis annak szánt) jelenetét még elsőéves egyetemistaként, tehát tizenkilenc éves korában írta - állítólag  nem emlékszik rá, hogy miről szólt, de azt is gondolhatjuk, hogy szégyellné a közönség elé tárni. Saját bevallása szerint első nyilvános fellépése is "inkább tapasztalatot hozott, mint sikert": az Oxfordi Egyetem pszichológiai tanszékének karácsonyi bálján adott elő egy jelenetet, de az értelmiségiek akkor még, finoman szólva, nem voltak vevők a humorára.

Palin egyébként az ominózus egyetemen ismerkedett össze Terry Jonesszal, aki később a Monty Pythonon belül is szerzőtársa lett. A csoport összehozásában fontos tényező volt Palin és Cleese kapcsolata is, hiszen a hat komikus először két csoportban kapott két párhuzamos ajánlatot egy-egy tévéműsorra: Palin, Jones, Idle és Gilliam számára az ITV-nél nyílt lehetőség, míg Cleese-t és Chapmant a BBC szerette volna foglalkoztatni. Cleese azonban nem akart kétszemélyes show-t csinálni, elsősorban Chapman nehéz természete miatt, így - korábbi közös munkáikra hivatkozva - meghívta Palint is a készülő műsorba. Az ITV produkciója szerencsére csúszott, így Palin vitte magával a többieket is.

Jó kapcsolata szakmai téren is folytatódott Jonesszal a Python után: közösen írták a BBC-nek a Ripping Yarns című sorozatot. A műsor alapja az 1975-ben készített tévéfilm, a Tomkinson's Schooldays volt, melyben Palin és Jones is játszott - az ebből kinőtt, 1977-ben indult sorozatba már csak Palin írt magának egy-két szerepet. Palin játszott a többiek filmjeiben is, Cleese-zel A hal neve: Wandá-ban és a Fészkes fenevadak-ban szerepelt együtt, de feltűnt a Gilliam által rendezett Időbanditák-ban és a Brazil-ban is. 

Palin aztán útifilmjeivel ért pályája csúcsára, Nagy-Britanniában ma talán még népszerűbb, mint a Python-korszak idején. A BBC támogatásával bejárta már az egész világot, leghíresebb sorozata talán a 80 nap alatt a föld körül Michael Palinnel, amelyben Verne hősének, Phileas Foggnak az útvonalát követve járta körbe a földet. Bolygónkat hosszanti irányban is átszelte már, a Sarkig tárt világ-ban ugyanis a két pólus közti távot tette meg, de behajózta már a Csendes-óceánt, és hosszabb időt töltött a Szaharában, illetve a Himalájában is.


1/6 következő oldal >>

1. Michael Palin, a világutazó

2. Terry Jones, az unterman

3. Eric Idle, a tipikus hülye

4. Terry Gilliam, az őrült amerikai

5. John Cleese, a legviccesebb

6. Graham Chapman, a halottKüldje tovább ismerősének!

Írjon nekünk! Médiaajánlat Impresszum Adatvédelem!

Iratkozzon fel RSS-hírcsatornáinkra!

Az [origo] kiadója az Origo Zrt. © Minden jog fenntartvaIdőjárás

Hőmérséklet:
min: 5 , 10 °C
max: 12 , 17 °C

Változékony, hűvös idő
továbbFórum

TV-csatorna/műhold TOP-lista..
Miért fontos a hírolvasók/bemondók személye?
Csillagkapu-Stargate
BEUGRÓ.
Fáj? Cserélő topik


TIPP


jegyfoglalás


popsztárok


képeslapküldés


LINKCENTRUM


szex


férfiaknak


nőknek


HETI TOPLISTA


Shakira


Angelina Jolie


Görög Zita


Most keresik a többiek!