ok.hu

Építészettől tárgykultúráig minden, ami szemnek ingere!A rovat hírei


"Tarány Tomit megviselte, hogy kiejtett minket" - a Rocktenors az X-Faktorról

Két magyar hely vezeti a világ száz legjobb bárjának listáját

"Álmodtam is a Sírhant művek szereplőivel" - Marina Salas, A bárka szereplője

Ha nem a panel nyer: kísérleti lakótelep Óbudán

"Egyszer sem jutott eszembe a 25 millió" - Ádám, az Éden Hotel stratégája
Gyorskeresés

Csábos boszorkák, kedves vámpírok
2006. szeptember 11., hétfő, 9:34

A cikk betűmérete:kisebbnagyobb

Eleddig nem volt különösebb divat, hogy a nagyobb kereskedelmi tévék mindenféle torzszülöttekkel, mutánsokkal és már rémekkel ijesztgessék az iskolából hazatérőket és a nyugovóra szándékozni térőket, de ezen a héten horror-témával foglalkozó sorozat is indult. Ha belenéztünk péntek este a Supernatural-Odaát című sorozat első részébe, gondolkodjuk el azon, hogy ha az emberevés (Tremors) elmegy délutáni matinénak, akkor egy tudományos fantasztikus, pár repülő csészealjjal és egy titokzatos, dohányzó emberrel operáló sorozat (X-akták), miért került késő éjszakára.


A hét szörnye 1/3. oldal >>

Shannen Doherty, Bűbájos boszorkák
Ajánlat
Részletes tévéműsor
Friss tévés hírek, képek
Ajánlat
A Búbájos boszorkék magyar rajongóinak oldala
Buffy és Angel rajongói honlap, magyarul
Többet Angelről
Buffy otthona
Sorozatgyilkosok és halottlátók - Gyilkos elmék és Médium
Top 10: időutazós sorozatok
Új misztikus sorozat az RTL Klubon

Előzményei voltak idehaza is a horrorsorozatoknak, illetve a különböző természetfölötti lényekkel operáló szériáknak, csak kisebb körben, kábelcsatornákon vagy eldugott műsorsávokban vehették a műfaj rajongói magukhoz a mannát, ki intravénásan, ki a megszokott úton. A nagyformátumú, horroros-félős sorozatok sorát az erkölcscsőszök indították. Természetesen nem egy ismeretlen horrorszériáról van szó, hanem azokról, akik miatt a népszerű scifi-sorozat, az X-akták száműzve lett a főműsoridőből, és egy 18-as karikát kapott szégyenszemre. S bár örülhettünk, hiszen míg Amerikában az olykor előforduló este 8 órás kezdés minden bizonnyal tinédzserek millióiban okozott nyilvánvaló lelki károsodást, addig az üde és fiatal magyar honfiúi lélek karcolások nélkül vészelte át azt a kilenc évet, ameddig Mulder és Scully (majd később mások is) kutatták az igazságot, ami odaát van. Talán nem is véletlen éppen ezért, hogy az RTL Klub péntek esti premierje is az Odaát címet viseli.

De a TV2 tudhatott valamit, és elhitette a hatóságokkal, hogy nem eszik olyan forrón a kását, és ha a scifi-elemeknek nincs is helye a nagyközönség előtt, a tini boszorkák démonvadászata azért elfér a lefekvés előtt, hiszen az ifjú korosztály lelki fejlődését pár torz számítógép generálta lény halála nem érinti olyan erősen. Ezért is indult hát eleinte még főműsoridőben a WB egyik meghatározó sorozata, a Bűbájos boszorkák (Charmed), amely bár később már a kevésbé nézettebb, ámbátor barátibb ebéd utáni és késő délutáni időpontba került, de ennek ellenére is masszív rajongótábor alakult ki a sorozat körül. A Bűbájos boszorkák három boszorkányról szól (Piper, Prue, Phoebe), akik a Bűbájosok jelzőt is megkapták és a köztünk élő leghatalmasabb boszorkáknak számítanak. Feladatuk az ártatlanok életének megmentése, a világvége elodázása és nem utolsósorban saját életük karbantartása, hiszen mindannyian tudjuk, hogy egy varázstudónak nem egyszerű megélni az emberek között, pláne, ha nap mint nap az életére törnek - ő pedig nem fedheti fel azt a gyarló nép előtt, hogy milyen képességekkel is bír.

A sorozat nagyjából az X-akták és a többi horrorsorozat által megismert sémára épülve szórakoztatja a nézőket. Minden évadban akad valamilyen hosszasan kifejtett, részeken áthúzódó szál, amivel küzdenek hőseink, miközben klasszikus "monster of the week" (a hét szörnye) epizódban mindig egy aktuális és gonosz tervet forraló démont adnak át az örök enyészetnek. A sorozat, bár a fantasy és a horror műfajok határmezsgyéjén mozog, de inkább a tini aspektusa miatt vált sikeressé és tartott ki 1998-tól egészen idén májusig. A tinilányok természetesen az ifjú és kőkemény boszorkányokkal tudtak azonosulni és meríthettek belőlük ihletet, míg a hímnemű nézőket főleg a mutatós színészi gárda foghatta meg, hiszen a törékeny lányok feszülős cuccokban történő verekedése mindig is nézővonzó tényezőnek számított köreikben. A sorozat a 3. évad végén egyébként drasztikus változásokon esett keresztül, amikor is az egyik sztár, a Beverly Hills 90210 üdvöskéje, a Prue-t alakító Shannen Doherty kiszállt a sorozatból és a helyét amolyan Dallas-módra egy rég elfeledett negyedik (mostoha)nővér vette át, név szerint Paige.

Egy évvel még a Bűbájos boszorkákat is megelőzte viszont a Buffy, a vámpírok réme című, premierje óta többszörösen is kultikus státusba került tinilányos-vámpírgyilkolós sorozat. Nálunk a TV3-as premiert követően azonban csak 2-3 éve porolták le megint a sorozatot - ezúttal a Viasat 3, mely lefedettsége ugyan nem vetekedhet a nagy kereskedelmi tévékkel, de legalább nekik megadatott, hogy fél hattól és vágatlanul adják le a vámpírokat tucatszám lemészároló gimnazista diáklány kalandjait. Természetesen Buffy - annak ellenére, hogy ő a Kiválasztott - olykor segítségre szorul, ezért egy jó oktatási intézményhez méltóan az iskola egyik tanára és természetesen barátai is segítik a vámpírok és különböző fura lények ellen vívott harcban. Bár olykor bizony előfordul, hogy egy vérfarkas keveredik a barátok közé, aki ugyancsak nekiáll mészárolni Sunnydale városkának a lakosságát, azért ezek az érzelmi szálak főszereplőink között masszívan kitartanak, és az évadok során még fejlődnek is.


1/3 következő oldal >>

1. A hét szörnye

2. Buffy és Angel

3. Jön az afroamerikai félvámpírKüldje tovább ismerősének!

Írjon nekünk! Médiaajánlat Impresszum Adatvédelem!

Iratkozzon fel RSS-hírcsatornáinkra!

Az [origo] kiadója az Origo Zrt. © Minden jog fenntartvaIdőjárás

Hőmérséklet:
min: 5 , 10 °C
max: 12 , 17 °C

Változékony, hűvös idő
továbbFórum

TV-csatorna/műhold TOP-lista..
Miért fontos a hírolvasók/bemondók személye?
Csillagkapu-Stargate
BEUGRÓ.
Fáj? Cserélő topik


TIPP


jegyfoglalás


popsztárok


képeslapküldés


LINKCENTRUM


szex


férfiaknak


nőknek


HETI TOPLISTA


Shakira


Angelina Jolie


Görög Zita


Most keresik a többiek!