ok.hu

Építészettől tárgykultúráig minden, ami szemnek ingere!A rovat hírei


"Tarány Tomit megviselte, hogy kiejtett minket" - a Rocktenors az X-Faktorról

Két magyar hely vezeti a világ száz legjobb bárjának listáját

"Álmodtam is a Sírhant művek szereplőivel" - Marina Salas, A bárka szereplője

Ha nem a panel nyer: kísérleti lakótelep Óbudán

"Egyszer sem jutott eszembe a 25 millió" - Ádám, az Éden Hotel stratégája
Gyorskeresés

Akik valóban látják a halottakat
2006. november 3., péntek, 16:07|Utolsó módosítás: 2006. november 6., hétfő, 9:51

A cikk betűmérete:kisebbnagyobb

Manapság igen divatosak a misztikus tévésorozatok, melyek többféle természetfeletti jelenségből is meríthetnek ötletet. Közkedvelt téma például a halottlátás (ezt a vonalat itthon A médium képviseli), mely képességét a főszereplő általában valamilyen nyomozás segítésére használja fel. Nem ritka, hogy ezeket a műsorokat egy valós médium élettörténete ihleti, aki aztán remek tanácsadó lehet a sorozat készítésénél is. Utánajártunk, kik állnak az ilyen jellegű adások hátterében, így olvasóink többek között azt is megtudhatják, hogy kiről mintázták A médium bájos nyomozóját, de természetesen kitérünk a magyar szaktekintélyekre is.


Ki áll A médium hátterében? 1/3. oldal >>

www.allisondubois.com
Allison Dubois, A médium ihletője
Ajánlat
Részletes tévéműsor
Friss tévés hírek, képek
Nyerj pólót, DVD-t!
Ajánlat
A médium az NBC oldalán
Allison Dubois honlapja
Képgaléria
Nézz képeket A médiumból!


A médium szóval azokat az embereket szokás jelölni, akik valamilyen úton-módon képesek kapcsolatot teremteni a túlvilággal. Sok, tudományos szemléletű embernek egyértelmű, hogy kapásból csalónak bélyegzi azokat, akik ezt állítják magukról - a gonoszkodók szerint az igazi médiumot is arról lehet felismerni, hogy saját magán kívül ő is mindenkit szélhámosnak nevez. A szellemidézés jelenségével például már a nagyhírű fizikus, Michael Faraday is foglalkozott, még a tizenkilencedik században: szerinte az asztaltáncoltatás során pusztán a rejtett öntudat tör felszínre, önkéntelen mozgások formájában. Mindenesetre mondhat bárki bármit, a jelenség virágkorát éli, rengeteg médium (vagy magát médiumnak mondó ember) és még több hívő van, a tanok terjedését pedig mi sem segítheti jobban, mint a televízió.

Persze, nem csak ismeretterjesztésről, sokkal inkább a nézők szórakoztatásáról szólnak azok a fikciós műsorok, amelyek egy-egy halottlátó élményein alapulnak. A két leghíresebb sorozat, a már említett A médium és az idehaza egyelőre még nem vetített, Ghost Whisperer (bár úgy hírlik, hogy az RTL Klub már megvette a produkciót). Hogy ki áll A médium hátborzongató történetei mögött, nem nehéz kitalálni, hiszen a szóban forgó hölgy neve megegyezik a Patricia Arquette által megjelenített karakterével: Allison Dubois a valóságban is létező személy, aki nap mint nap találkozik a filmben ábrázolt jelenségekkel. A szerepre nem véletlenül választották egyébként Arquette-et, a médiummal ugyanis eléggé hasonlítanak külsőre: Dubois ugyanúgy szőke, csinos és fiatal. Úgy tűnik, a való életben nem viseli meg őt annyira az elhunytak látványa, képességére inkább egyfajta adományként tekint, mellyel segíthet kisebbíteni az itt maradtak fájdalmát.

Erre utal első, a témában írott könyvének címe is (Don't Kiss Them Goodbye), amelyben azzal vigasztalja az élőket, hogy nem kell örökre elbúcsúzniuk elhunyt szeretteiktől. Dubois-nak egyébként nemrég jött ki egy másik, egészen hasonló műve, a We Are Their Heaven, jelenleg ezzel járja az Egyesült Államokat. A tévében A médium-mal kapott nyilvánosságot, ezenkívül feltűnt néhány tévéshow-ban is. Nemrég magánéleti szerepben is láthattuk, a VH1 My Fair Brady című műsorában, amely egy esküvő előkészületeit (és természetesen magát a nagy eseményt) mutatta be - a médium itt a násznép körében tűnt fel, ugyanis történetesen igen jó barátja mind a feleségnek, mind a férjnek. Dubois különleges képességét egyébként egyetemista korában fedezte fel, ami miatt egyből abba is hagyta jogi tanulmányait. Szabadidejében - akárcsak sorozatbeli alteregója - ő maga is szívesen segédkezik rendőrségi nyomozásokban, állítólag számos gyilkossági ügyet göngyölített már fel, az áldozatok útmutatása alapján.


1/3 következő oldal >>

1. Ki áll A médium hátterében?

2. Szellemek a forgatáson, interjú halottakkal

3. Magyar médiumok, EU kompatibilis szolgáltatásokkalKüldje tovább ismerősének!

Írjon nekünk! Médiaajánlat Impresszum Adatvédelem!

Iratkozzon fel RSS-hírcsatornáinkra!

Az [origo] kiadója az Origo Zrt. © Minden jog fenntartvaIdőjárás

Hőmérséklet:
min: 5 , 10 °C
max: 12 , 17 °C

Változékony, hűvös idő
továbbFórum

TV-csatorna/műhold TOP-lista..
Miért fontos a hírolvasók/bemondók személye?
Csillagkapu-Stargate
BEUGRÓ.
Fáj? Cserélő topik


TIPP


jegyfoglalás


popsztárok


képeslapküldés


LINKCENTRUM


szex


férfiaknak


nőknek


HETI TOPLISTA


Shakira


Angelina Jolie


Görög Zita


Most keresik a többiek!