ok.hu

Építészettől tárgykultúráig minden, ami szemnek ingere!A rovat hírei


"Tarány Tomit megviselte, hogy kiejtett minket" - a Rocktenors az X-Faktorról

Két magyar hely vezeti a világ száz legjobb bárjának listáját

"Álmodtam is a Sírhant művek szereplőivel" - Marina Salas, A bárka szereplője

Ha nem a panel nyer: kísérleti lakótelep Óbudán

"Egyszer sem jutott eszembe a 25 millió" - Ádám, az Éden Hotel stratégája
Gyorskeresés

Feltámadó Európa Kiadó
2004. április 29., csütörtök, 15:02|Utolsó módosítás: 2004. április 30., péntek, 15:40

A cikk betűmérete:kisebbnagyobb

Aki a világra nyitottan, új hatásokra és zenékre fogékonyan élte a nyolcvanas (meg a kilencvenes) éveket, annak nyilván ismerősen cseng az URH, a Kontroll Csoport, a Neurotic, a Balaton - és az Európa Kiadó neve. Ez utóbbi a csatlakozás örömére újra összeállt, s az egykor még farmer-tornacipő-kőbányaira konfigurált, undergroundnak mondott együttes most az A38-on, tisztes összegért koncertezik.


1/2. oldal >>

Forrás: [origo]
Ajánlat
A dalszövegek
További szövegek

Az Európa Kiadó tényleg legendás darab, sőt kultikus is, ráadásul még azt is pontosan tudta, hogy mikor kell abbahagyni (az ilyesmi a frontember Menyhárt Jenő szerint sorskérdés, nem pedig döntés). Az együttes még az alternatívnak nevezett lázadó formációk egyikeként indult, és a szocialista rendszer értékrendjét bírálva sok fiatal rokonszenvét vívta ki a nyolcvanas évek elején. A rokonszenvezők rokonszenvük tárgyával együtt közben persze öregebbek lettek, a dalok viszont nem koptak meg. Az Európa Kiadó 1996-ban lépett fel utoljára a Sziget Fesztiválon, ezután Menyhárt Jenő gitáros, énekes New Yorkba költözésével a csapat gyakorlatilag feloszlott.
 
A csaknem tízéves szünetet követő mostani bulit szerdán jelentették be az állóhajón tartott sajtótájékoztatón, ahol Menyhárt Jenő elmondta: az együttes tagjai mindig is kapcsolatban álltak egymással, és már évek óta tervezgettek egy közös fellépést. Az ügynek az A38 felkérése adta meg a végső lökést.
 
A frontember ezért hazatért a tengerentúlról (otthagyva tisztes szobafestő-mázolói állását), Kiss László basszusgitáros pedig a világ túloldaláról, Sydneyből. A két távolba szakadt hazánkfia az eredeti tagokkal, tehát Kirschner Péter gitárossal, Magyar Péter dobossal, valamint Varga Orsolya és Másik János billentyűsökkel kiegészülve két héttel ezelőtt megkezdték a próbákat.
 
A májusi koncerteken persze nem új dalok szólalnak meg. Menyhárt Jenő elmondta: a számokon nem változtattak, de a hangszerelés valamelyest módosult, mivel a tagok zeneileg is "felnőttek" az elmúlt évtizedben. Az szülinapi koncertet követően, május elején vidéki városokban is fellép majd az Európa Kiadó.
 
A sajtótájékoztató végül sajtóbeszélgetésbe ment át: Menyhárt Jenő mesélt. Arról, hogy Amerikába érkezése után kint is alakított egy rockbandát és hogy vannak még tervei: egy italozóban előadott filmötletét felkarolta egy ottani stúdió, most gőzerővel egy forgatókönyv írásán dolgozik.


1/2 következő oldal >>

1. Feltámadó Európa Kiadó

2. Európa KiadóKüldje tovább ismerősének!

Írjon nekünk! Médiaajánlat Impresszum Adatvédelem!

Iratkozzon fel RSS-hírcsatornáinkra!

Az [origo] kiadója az Origo Zrt. © Minden jog fenntartvaIdőjárás

Hőmérséklet:
min: 5 , 10 °C
max: 12 , 17 °C

Változékony, hűvös idő
továbbFórum

Biagio Antonacci fan club
Tiziano Ferro Fan Club
Mark Owen
Heintje
Fáj? Cserélő topik


TIPP


jegyfoglalás


popsztárok


képeslapküldés


LINKCENTRUM


szex


férfiaknak


nőknek


HETI TOPLISTA


Shakira


Angelina Jolie


Görög Zita


Most keresik a többiek!