ok.hu

Építészettől tárgykultúráig minden, ami szemnek ingere!A rovat hírei


"Tarány Tomit megviselte, hogy kiejtett minket" - a Rocktenors az X-Faktorról

Két magyar hely vezeti a világ száz legjobb bárjának listáját

"Álmodtam is a Sírhant művek szereplőivel" - Marina Salas, A bárka szereplője

Ha nem a panel nyer: kísérleti lakótelep Óbudán

"Egyszer sem jutott eszembe a 25 millió" - Ádám, az Éden Hotel stratégája
Gyorskeresés

Politizál új albumán az R.E.M.
2004. augusztus 27., péntek, 13:20

A cikk betűmérete:kisebbnagyobb

Politikai színezetű lesz az R.E.M. legújabb albuma. Az együttes így akarja kifejezni véleményét a 2001. szeptember 11-e után történtekről.


Forrás: Reddot
Michael Stipe
Ajánlat
Hallgassa meg az R.E.M. új dalát!
A R.E.M. online főhadiszállása
R.E.M. dalszövegek
[origo play]

Az Animal klipje

Első hallgatásra az R.E.M. új lemeze egy eklektikus albumnak tűnik: a rocktól a lassú balladákig mindenféle stílus megtalálható rajta. A sorok között olvasva azonban egyértelművé válik, hogy az Around the Sun című lemez erős ítéletet mond az Egyesült Államok jelenlegi politikája felett. Peter Buck, az együttes gitárosának elmondása szerint az album hangulata azt tükrözi, hogy milyen ebben a pillanatban Amerikában élni.

"Nem az volt a célunk, hogy politikai felhangokkal teletűzdelt albumot készítsünk. De nem tudok szabadulni a bennem élő mérhetetlen szomorúságtól. Sajnálom azokat az embereket, akik elvesztették szeretteiket és sajnálom a gyermekeimet, akik egy olyan országban nőnek fel, amely elvesztette nélkülözhetetlennek hitt szabadságát."

A csapat mellőzte a rájuk korábban jellemző kemény rock dalokat, és inkább a melankolikus hangzást helyezték előtérbe.

Az albumon szerepelni fog az énekes, Michael Stipe határozott politikai kijelentéseket tartalmazó dala, a Final Straw is. Az együttes ősszel részt vesz a jótékonysági Vote for Change turnén, ezzel a liberális MoveOn politikai közösséget kívánják támogatni.

"Amikor belekerültünk ebbe a szörnyű helyzetbe, elkerülhetetlen volt, hogy a politika ne jelenjen meg a zenékben is" - véli Mike. "Mint az Amerikai Egyesült Államok polgára, mindent meg kell tennem azért, hogy a dolgokat megváltoztassam, mindegy, hogy ezt milyen eszközökkel érem el - azzal, hogy dalokat írok vagy azzal, hogy részt veszek a Vote for Change turnéján."

Mike a szeptember 11-i események előtt még egészen másként gondolkodott: "Mindig azt hittem, a politikának nem szabad a zenében megjelennie: A politika és a zene két egymással ellentétes dolog. Mint a tűz és a víz. Vannak emberek, akik remek politikai dalszövegeket írnak. Én nem vagyok ilyen. Négy hónapig küzdöttem magamaban az erős késztetés ellen. Végül feladtam."

Az 1980-as években az R.E.M. sokféle irányzatot vegyített össze: zenéjükben a rock, a folk rock, és punk zene elemei is fellelhetőek voltak. Amikor azonban a Warner Bros lemezkiadóhoz kerültek, erős stílusváltáson mentek keresztül: zenéjük emészthetőbb, populárisabb lett. Ekkor születtek a csapat legismertebb slágerei, többek között a Losing my Religion, a Man on the Moon és a Stand. A '90-es években népszerűségük csökkeni kezdett, az Egyesült Államokban, albumaikból egyre kevesebbet adtak el. A Hamarosan megjelenő Around the Sun-tól a csapat tagjai azt remélik, hogy újra megerősítheti pozíciójukat a zenei piacon.

[origo]Küldje tovább ismerősének!

Írjon nekünk! Médiaajánlat Impresszum Adatvédelem!

Iratkozzon fel RSS-hírcsatornáinkra!

Az [origo] kiadója az Origo Zrt. © Minden jog fenntartvaIdőjárás

Hőmérséklet:
min: 5 , 10 °C
max: 12 , 17 °C

Változékony, hűvös idő
továbbFórum

Biagio Antonacci fan club
Tiziano Ferro Fan Club
Mark Owen
Heintje
Fáj? Cserélő topik


TIPP


jegyfoglalás


popsztárok


képeslapküldés


LINKCENTRUM


szex


férfiaknak


nőknek


HETI TOPLISTA


Shakira


Angelina Jolie


Görög Zita


Most keresik a többiek!