ok.hu

Építészettől tárgykultúráig minden, ami szemnek ingere!A rovat hírei


"Tarány Tomit megviselte, hogy kiejtett minket" - a Rocktenors az X-Faktorról

Két magyar hely vezeti a világ száz legjobb bárjának listáját

"Álmodtam is a Sírhant művek szereplőivel" - Marina Salas, A bárka szereplője

Ha nem a panel nyer: kísérleti lakótelep Óbudán

"Egyszer sem jutott eszembe a 25 millió" - Ádám, az Éden Hotel stratégája
Gyorskeresés

A zenészek szerint Bush dala hamis
2004. október 6., szerda, 11:33|Utolsó módosítás: 2004. október 6., szerda, 13:52

A cikk betűmérete:kisebbnagyobb

Példátlan a szervezettség, nagy a lendület, komoly az akarat. "Ha a változásra voksolsz, akkor egy erősebb, biztonságosabb, egészségesebb Amerikára szavazol" - mondják Bush ellenzői. Kerryt támogatja Bruce Springsteen, a Dixie Chicks, a Pearl Jam, az R.E.M., Bon Jovi, Cher, James Taylor, a Green Day, Tracy Chapman és még sokan mások. Kívülről is kritizálják, így Santana és Sting sem kedvelik. Egyre több énekes, zenész politizál nyíltan, immár nem csak a dalok szövegeivel próbálják befolyásolni a közvéleményt: művészekből ilyen emóciókat még nem váltott ki amerikai elnökválasztás.


Tizenkét állam, harminchét koncert 1/4. oldal >>

Forrás: EPA
Bruce Springsteen, a mozgalom egyik vezére
Ajánlat
Vote For Change
Közös nyilatkozat, a zenészek megjegyzései
Legális zenét, olcsón
Zenei kvízek
Amerika választ
[origo play]

Kerry zenészei
Képgaléria
Kerry és Bush tévévitája

Linktár
George W. Bush-linkekJohn Kerry-linkek
Fórum
Amerika-topik

A demokrata érzelmű amerikai zenészek közös turnéra indultak október 1-jén, annyira szeretnék leváltani a jelenlegi kormányt. Több mint húsz művész, harminchét koncertet ad azért, hogy meggyőze a hezitálókat. "A Bushra leadott voks egyben egy szavazat a megosztott, bizonytalan, paranoiás Amerikára. Kötelességünk ezzel a szépséges földdel szemben, hogy hallassuk a hangunkat. Ezért találtuk ki a turnét, ezért teszek mindent. Nem tehetem meg, hogy ne vegyek részt ezen a különleges választáson. Minden dal, amit elénekeltem, minden szöveg, amit előadtam a színpadon az elmúlt huszonöt évben, erről is szól" - nyilatkozta Springsteen.

Történelmileg bizonyított, hogy a rock'n'roll nagy hatással volt egész generációk viselkedésére, komolyan formálta a társadalmat, a gondolkodásmódot: stílust, mintát és - néha vitatható - értékrendet adott. Most a nagy kérdés, hogy képes-e pár tucatnyi zenész több ezer bizonytalan szavazót meggyőzni - és az is kérdés, hogy mennyit érnek majd a végelszámolásnál a zenével, politikus dalszövegekkel nyert voksok.

A Vote For The Change Tour nem csinált titkot abból, hogy mi a célja: Bush elnök eltávolítása az elnöki székből. A zenészek John Kerryt támogatják, ezért beutaznak tizenkét államot, huszonnyolc várost. Összesen harminchét koncertet adnak majd Wisconsinban, Pennsylvaniában, Ohióban, Michiganben, Iowában, Minnesotában - de Floridában is fellépnek, ott ugyanis pár száz szavazat is számíthat.

Nagy szavakban természetesen nincs hiány: "A következő választások lehetővé teszik mindenkinek, hogy változtasson, megszabja, merre haladjon az ország. Választhatunk egy igazságos, ésszerű kormányt, mely szolgálja a népet, és figyelembe veszi annak jogait. Ez a művészekből álló csoport szeretne része lenni ennek a változásnak" - mondta Stone Gossard a Pearl Jamből. "Van egy pont, ami után nem ülhetsz nyugodtan. Nem élheted tovább úgy az életed, hogy közben embereket gyilkolnak meg, és fel sem teszik a kérdést, hogy miért" - tette hozzá Eddie Vedder.

A szakértők szerint a Green Day újabb sikere csak részben köszönhető az első kislemeznek - mely egyben az album címadó dala is (American Idiot - ugye nem kell fordítás?). Ebben az Egyesült Államok elnöke, George W. Bush is megkapja a magáét. Az énekes Billie Joe Armstrong már korábban kifejtette politikai nézeteit, egy interjú során például a következőket találta mondani országa vezetőjéről: "Az Egyesült Államok történetének egyik legrosszabb elnöke."


1/4 következő oldal >>

1. Tizenkét állam, harminchét koncert

2. Eminem és a Born in the USA is Bush ellen szól

3. Cher morcos, Sting és Santana támad

4. Bon Jovi Kerrynek gyűjt, Alice Cooper Busht védiKüldje tovább ismerősének!

Írjon nekünk! Médiaajánlat Impresszum Adatvédelem!

Iratkozzon fel RSS-hírcsatornáinkra!

Az [origo] kiadója az Origo Zrt. © Minden jog fenntartvaIdőjárás

Hőmérséklet:
min: 5 , 10 °C
max: 12 , 17 °C

Változékony, hűvös idő
továbbFórum

Biagio Antonacci fan club
Tiziano Ferro Fan Club
Mark Owen
Heintje
Fáj? Cserélő topik


TIPP


jegyfoglalás


popsztárok


képeslapküldés


LINKCENTRUM


szex


férfiaknak


nőknek


HETI TOPLISTA


Shakira


Angelina Jolie


Görög Zita


Most keresik a többiek!